Oddaja Tarča / Vida Petrovčič in tema boj proti tobaku

Prejšnji teden je oddaja Tarča o splavu, ki jo je vodila Vida Petrovčič povzročila veliko negativne kritike. Človek bi pričakova, da bodo odgovorni za to na nacionalki malce bolj pozorni na to, koga vabijo v oddajo. Vendar tudi ta teden ni bilo čisto nič drugače. Včeraj je bila namreč oddaja posvečena boju proti tobaku in spremembi zakona in voditeljica ni v studio povabila nikogar, ki bi bil kadilec..

Vida Petrovčič je prosila vse sodelujoče, da povedo, če so kadilci. Odgovori so bili precej zanimivi – nihče med njimi ni bil kadilec. Torej narediš oddajo, kjer nimaš antipola, čeprav bi od oddaje Tarča pričakoval natanko to. Precej podobna situacija je bila tudi v oddaji o splavu. Ampak očitno je to ta uravnovešenost javne nacionalne televizije, kjer si izbereš sogovorce, ki vsi tulijo v isti rog.

Na nasprotnem bregu je bil predsednik Obrtne zbornice Branko Meh, ki je poskušal preko finančne izgube zagovarjati gostince, ki se jih ta zakon dotika in prodajalce tobačnih izdelkov, ki bodo morali plačevati koncesijo za to, da bodo lahko prodajali tobačne izdelke. Tudi strokovnjak za varstvo intelektualne lastnine dr. Bojan Pretnar je poskušal razložiti problem enotne embalaže in znamčenja blagovnih znamk, vendar je bila očitno vsa oddaja vnaprej tako zastavljena, da niti ni prišel do besede in da sta ga sodelujoča v oddaji poskusila tudi diskreditirati na zelo podel način.

V oddajo se je javil Jan Peloza iz Pobude brez izgovora, ki se napaja iz denarja občin in javnih razpisov – imel je možnost zastaviti eno vprašanje in to je namenil dr. Bojanu Pretnarju in sicer o šolanju in predavanju za Philip Morris. Seveda je bilo to vnaprej zelo dobro splanirano, saj se je v tistem trenuku, ko je dr. Pretnar odgovarjal na vprašanje, ki ga je presenetilo – v to debate vključil tudi Luka Šolmajer, farmacevt, ki je napisal knjigo Zlati holokavst in je v oddaji govoril o teorijah zarote tobačnega lobija in v maniri SDS pokazal papir, kjer je bilo zapisano, da je dr. Pretnar predaval za AmCham – kar pomeni, da je bilo to pripravljeno vnaprej. Ni naključij, kajne?

Ta oddaja Tarča je bila še enkrat znova dokaz, da se da zelo lepo manipulirati z javnostjo, predvsem pa način kako nacionalka selektivno izbira sodelujoče, da lahko deluje v interesu posameznikov. Seveda je bil tudi odziv na Twitterju temu primeren in oddaja je požela precej zgražanj. Mogoče pa je čas, da se zamenja Vido Petrovčič, ker takšna enosmerna propaganda sodi v neke druge čase.

Za predlagatelje sprememb zakona pa mogoče nasvet – kaj če bi kadilci morali imeti na roki trak, da bi jih vsi spoznali že na par kilometrov?

Predvsem pa se mi zastavlja par vprašanj, na katere verjetno ne bom nikoli dobil odgovorov:

 • enotna embalaža za tobačne izdelke – ali bo temu sledila enotna embalaža tudi za alkohole pijače? Za meso in mesne izdelke? Za sladkarije in pijače s sladkorjem?
 • prepoved kajenja v avtu – ali ni avto zasebni prostor? Se bo naslednjič država vtaknila v to, da ne smem biti gol za štirimi stenami svojega stanovanj?
 • zakaj se na nacionalki prav trudijo, da ustvarjajo razprtije? Je to del taktike, ali pa pač zgolj Vida Petrovčič želi, da se govori o oddajo Tarča??

 1. Ni vse tko črno belo!
  tale komentar od Biscak Jozeta “Kako lahko država prepove kajenje v avtu, se pravi v zasebnem prostoru? #tarca”
  je čist mem!
  Kot če bi vprašal kako lahko država prepove nasilje v družini v zasebnem prostoru!
  Pustne maske tudi ne smeš v avtomobilu nositi, pa čeprav manj ovira pogled kot motoristična čelada!

  Bi se vi ravnodušno obrnili stran če bi videli nekoga prevažati dojenčka v tako zakajenem avtomobilu, da bi se komaj skozi videlo?

 2. @ Joško: Država tudi vzame otroka, če izvajaš nasilje nad njim, da ga zaščiti pred nerazsodnim staršem. Če kadilec kadi v avtu v katerem je otrok je tudi zakon, ki to prepoveduje napisan zato, da zaščiti otroka pred takšnim staršem.

Komentarji so zaprti.