Začelo se je. Nova Slovenija je imela v teh dneh svoj kongres v Brežicah in Matej Tonin je na njem izrekel “preroške” besede: “Veste kaj. Če je lahko zmagal Trump, lahko zmaga tudi Nova Slovenija.” Točno tega me je strah. No, tudi slogan NSi – Gradimo normalno Slovenijo, pove marsikaj o njihovem dojemanju Slovenije.

Sam sem že takoj, ko so bili znani rezultati volitev v ZDA napovedal, da bo Trumpova retorika dobila kup posnemovalcev pri nas in v svetu – vendar si nisem mislil, da bodo prišli na plano že tako zgodaj. Tudi to, da so prvi pri Novi Sloveniji me je malce presenetilo, ki so si Trumpa vzeli za “role model”.  Vseeno pa upam, da je pri njih šlo zgolj za besedno zvezo in ni to napoved, da bodo v predvolilnem času obračunavali z vsemi – tako, kot je to počel Donald Trump v svoji predvolilni kampanji. Seveda se, ko so znani rezultati in dejstvo, da je bila retorika uspešna, vse skupaj spremeni. Ampak prepozno, vsaj po novicah, ki jih spremljam iz ZDA, kjer je “očitno sedaj, ko je zmagal Trump, dovoljeno vse”.

No, dejstvo je, da me v Sloveniji nič več ne more presenetiti. Da je očitno Trump “mesija” za desnico in bodo v njem črpali inspiracijo za pridobivanje volivcev, predvsem pa za čim boljši rezultat na volitvah. Sicer sem bolj pričakoval, da bo Primc prvi povzel njegovo retoriko in si tako trasiral pot na volitve – ampak očitno še ni pravi čas za to. Očitno bomo morali še malce počakati, kajti verjetno je tudi njih presenetil rezultat volitev. Ampak ne dvomim, da se ne bodo kmalu konsolidirali in posledično pokazali svoj nastop!