Matej Tonin / Veste kaj. Če je lahko zmagal Trump, lahko zmaga tudi Nova Slovenija

Začelo se je. Nova Slovenija je imela v teh dneh svoj kongres v Brežicah in Matej Tonin je na njem izrekel “preroške” besede: “Veste kaj. Če je lahko zmagal Trump, lahko zmaga tudi Nova Slovenija.” Točno tega me je strah. No, tudi slogan NSi – Gradimo normalno Slovenijo, pove marsikaj o njihovem dojemanju Slovenije.

Sam sem že takoj, ko so bili znani rezultati volitev v ZDA napovedal, da bo Trumpova retorika dobila kup posnemovalcev pri nas in v svetu – vendar si nisem mislil, da bodo prišli na plano že tako zgodaj. Tudi to, da so prvi pri Novi Sloveniji me je malce presenetilo, ki so si Trumpa vzeli za “role model”.  Vseeno pa upam, da je pri njih šlo zgolj za besedno zvezo in ni to napoved, da bodo v predvolilnem času obračunavali z vsemi – tako, kot je to počel Donald Trump v svoji predvolilni kampanji. Seveda se, ko so znani rezultati in dejstvo, da je bila retorika uspešna, vse skupaj spremeni. Ampak prepozno, vsaj po novicah, ki jih spremljam iz ZDA, kjer je “očitno sedaj, ko je zmagal Trump, dovoljeno vse”.

No, dejstvo je, da me v Sloveniji nič več ne more presenetiti. Da je očitno Trump “mesija” za desnico in bodo v njem črpali inspiracijo za pridobivanje volivcev, predvsem pa za čim boljši rezultat na volitvah. Sicer sem bolj pričakoval, da bo Primc prvi povzel njegovo retoriko in si tako trasiral pot na volitve – ampak očitno še ni pravi čas za to. Očitno bomo morali še malce počakati, kajti verjetno je tudi njih presenetil rezultat volitev. Ampak ne dvomim, da se ne bodo kmalu konsolidirali in posledično pokazali svoj nastop!

 1. Njihovi predlogi so sicer vedno konstruktivni, vendar mediji o tem ne poročajo.

  S katero točko programa se ne strinjaš?

  “Programsko izhodišče NSI-ja za prihodnje obdobje prinaša posebna resolucija v treh točkah – stranka zagovarja, da za normalizacijo razmer v državi potrebujemo močno gospodarstvo, varno življenjsko okolje in pravično domovino.”

  1. “normalizacijo razmer” – A lahko prosim argumentiraš tole nebulozo? A imamo slučajno “izredne razmere”? Že to veliko pove o vas. Opletate s puhlicami. “Če je zmagal Trump, lahko tudi NSi” – Tudi to veliko pove o vas. Kar ste hoteli povedati je, da ste zanič. Saj če poenostavimo trditev dobimo tole: 1. Trump je slab. 2. Zmagal je na volitvah. 3. Mi smo kot Trump. 4. Tudi mi lahko zmagamo na volitvah. Bravo res…

   1. No, enka sigurno ne drži. Nihče ne trdi, da je Trump slab. Bolj gre zato, da mu je uspelo, pa čeprav ni del establišmenta. Zdaj, težko je verjeti, da so ljudje volili njegov program, po moje gre zato, da so imeli poln Q klasičnih obljub. Po moje je zgodba identična kot pri nas, ko je imel folk dovolj levičarskih nategov. Kdo pri zdravi pameti bi pa volil Janšo, če bi imel na voljo enega normalnega kandidata.

 2. “Veste kaj. Če je lahko zmagal Trump, lahko zmaga tudi Nova Slovenija.”
  Ja v Ameriki!
  – Pri nas je Trump gladko p***šil, razen v Sevnici (pa še to nisem prepričan)!
  – Tudi NSi bo v Slo. gladko pop*****, tudi v Sevnici (sem prepričan)!

  “stranka zagovarja, da za normalizacijo razmer v državi potrebujemo močno gospodarstvo, varno življenjsko okolje in pravično domovino.”

  Ni težava v tem kaj zagovarjaš, problem je kako to doseč.
  – Kako bo gospodarstvo močno, če bo recimo cerkev oproščena davkov, če bomo imeli dva vzporedna šolska sistema, če bojo duhovniki živeli na plečih proračuna, če bo kapitalizem, ki ga zagovarjajo brez vesti uničil srednji in nižji sloj prebivalstva..
  – Kako bomo imeli varno življenjsko okolje, če se morajo drugače misleči in verujoči bati zase in svoje bližnje, če narašča sovraštvo do drugačnih in vseh, ki jim njihove “vrednote” niso blizu.
  – Kako bomo imeli pravično državo, če se pravico politično izrablja in izkrivlja, pa naj bo tista izpred 70+ let ali pa današnja.

  Ni pomembno, kaj katera koli stranka zagovarja, ker tega itak nikoli nihče ne uresniči.
  Važno je samo na kakšnih temeljih stranka gradi, in temelji NSi niso nekaj kar bi kogarkoli lahko popeljalo v svetlo prihodnost!

  Zato, že nekaj časa prevladujejo nove stranke, ker jih ljudje niso imeli časa spoznati pred volitvami. In zato, ker so jih ljudje spoznali se tako hitro menjajo.
  NSi je bila že zdavnaj zamenjana in od takrat so si oni samo ime zamenjali, “vrednote” so pa že 2000+ let stare.

Komentarji so zaprti.