Kaj nam ponuja Avstrija in njihov turizem?

Pred časom sem se spraševal kam na zimske počitnice? Odgovor je bil preprost. Preko meje v Avstrijo. Kljub temu, da nisem bil nikoli preveč domač v Avstriji, od nekdaj mi je bila lepša Italija, zadnje čase ugotavljam, da mi Avstrija postaja vse bližja. Ljudje niso tako glasni, vse pri njih je urejeno, predvsem pa znajo izkoristiti naravne danosti in jih tudi turistično zapakirati. Predvsem pa razumejo, da je potrebno turistom ponuditi več, kot pa zgolj osnovne stvari!

Če bi delal primerjavo med Avstrijo in Slovenijo v zimskem času – bi težko potegnil paralelo. Pri nas smo, kljub trudu posameznikov, pri teh stvareh zaspali. Ne vlaga se dovolj v infrastukturo, ne vlaga se dovolj v razvoj. Ne razmišlja se “out of the box”, ampak smo vkalupljeni v določene vzorce, ki jih ne znamo preseči. Če pa že kdo ima kakšne ideje in predloge, pa se ustavi pri birokratih.

Kaj recimo pogrešam pri nas in mi to ponujajo v Avstriji?

  • Wellnes in terme / da imam možnost skočiti iz hotela na smučanje in par minut kasneje biti v savni, ali pa se kopati v bazenu zunaj. Vem, da obstaja nekaj podobnega v Kranjski gori, ampak to niso terme.
  • Turno smučanje / kot “mulc” sem treniral smučanje. Dolgih 11 let je bil vsak dan vsake zime preživet na snegu. Turno smučanje je bilo nekaj, kar sem imel od nekdaj rad, pa vendar imam premalo možnosti, da bi lahko šel pri nas na smučišče in si izbral turno opremo in bi me v spremstvu strokovnjakov odpeljali na takšno doživetje.
  • Kajtanje na snegu / za adrenalinske odvisneže je to odlična rešitev. Poveže kajtanje s snegom. Tudi pri nas so navdušenci, ki se “vozijo” po snegu s kajti, vendar zakaj ne bi tega ponujali tudi na smučišču?
  • Božič in prazniki / za vse ljubitelje teh praznikov (sam ne sodim med njih, ker imam za Božič rojstni dan) priporočam skok čez mejo. Pri njih so ti prazniki povsem drugače koncipirani. In prav tako je tudi v smučarskih središčih, ki so okrašeni in v njih poteka kup dogodkov. Zadnja leta se to spreminja tudi pri nas, vendar je še vseeno precej drugačen nivo.

Da ne bo pomote. Ni v Sloveniji vse zanič. Samo včasih je potrebno pokukati čez planke in potem vidimo stvari v povsem drugačni luči. Predvsem pa se je treba zavedati, da turistom ni več dovolj zgolj osnovno – vsi si želimo več in vsi si želimo nekaj, kar smo nekoč nekje doživeli, ali videli. Če bi se v Sloveniji malce več zgledovali po primerih dobre prakse iz Avstrije, ali bližnje okolice, bi bilo vse skupaj precej drugače.

Glede na to, da je na spletu mogoče najti veliko informacij o smučiščih v Avstriji, je spletna stran http://www.austria.info/ več kot odlična izhodiščna točka za vsakogar, ki išče počitnice v Avstriji. Če pa želite ekskluzivne ponudbe in sodelovanje v nagradnih igrah, pa svetujem prijavo na e-novice!

A video posted by Roni Kordis (@roni.kordis) on

Nassfeld / Mokrine
Nassfeld / Mokrine

nassfeld_mokrine003

Nassfeld / Mokrine
Nassfeld / Mokrine