Zadnje mesece smo lahko poslušali novice o tem, da bo podjetje Magna nekje v okolici Maribora odprlo proizvodne prostore in zaposlilo 3000 ljudi. V tej zgodi je sodeloval cel kup akterjev, od ministra naprej. Ob takšni investiciji se je potrebno posončiti v soju žarometov in biti del ekipe, ki ji je uspel veliki met!

No, včeraj se rodila miš. Magna bo gradila lakirnico v občini Hoče-Slivnica, vendar bo v njej zaposlila 400 ljudi. Da ne bo pomote – pozdravljam prihod tujcev v Slovenijo in odpiranje novih delovnih mest. Tudi če gre za 400 novih delovnih mest je to precej boljše, kot pa če se na tem področju nič ne dogaja, ker vlada nima nobene strategije. No, njihova edina strategije je očitno, da ko pridejo tujci, jim poskušajo na vse mogoče načine čim bolj pomagati pri tem.

Glede na to, da se mi prihod Magne zdi precej podoben primeru Renaulta v Novem mestu, lahko le upam, da ne bodo razmere za delo podobne in da bodo plače boljše. Namreč, v nasprotnem primeru se bodo domačini raje vozili na delo preko meje v Avstrijo (kar počne že po ocenah 10-15 tisoč ljudi) in bodo moralo kader iskati po drugih koncih Slovenije.

Nisem strokovnjak za lakirnice in verjetno se je tehnologija že precej spremenila. Pa vendar je bilo od nekdaj delo v lakirnicah precej tvegano. Tako za delavce, kot tudi za okolje. Verjetno se je to spremenilo in so predstavniki vlade dobili zagotovila tudi glede tega.

Poleg tega pa mi je zanimivo, da so takoj našli zemljišče za takšno tovarno – verjetno, če bi slovenski podjetnik želel podobno investirati, bi šel med Scílo in Karíbdo in njegova zgodba se ne bi končala tako, kot se je zgodba za Magno.

Še enkrat – podpiram odpiranje novih delovnih mest in podpiram prihod tujcev in “napore” vlade, da koga pripeljejo v Slovenijo. Vsaj upam, da bodo tovarno gradili domači delavci in posledično to ne bo pomenilo zgolj 400 novih delovnih mest, ampak še precej več. Če bi v Sloveniji Magna postavila kakšen večji obrat, kot je bilo mišljeno in ne zgolj lakirnico, bi verjetno imelo še več podjetnikov koristi od tega, ker bi sodelovali z njimi kot kooperanti. Pri lakirnici ni ravno veliko opcij.