Kralj žara / trendi peke na žaru v letu 2017 / aka vegan v svetu mesa

Naslov bi lahko bil tudi – ko vegana povabijo na predstavitev trendov peke na žaru v letu 2017. Kralj žara / Miha in Nejc Pešec sta včeraj predstavila, pred lokalom Boschtiz, nove trende v svetu žarov. Sam nisem ravno ljubitelj žarov, ampak par stvari pa m je zelo presenetilo.

Kot sem pričakoval je bilo veliko mesa in ostale hrane, ki je ne jem. Vendar sem na koncu ugotovil, da se lahko precej preprosto na žaru (plinskem) speče tudi ananas, ki dobi poseben okus, predvsem pa sočnost. In ja, tudi zame je bilo nekaj hrane!

Kakšni so torej trendi peke na žaru v letu 2017?

  • peka neposredno na žerjavici

Da. Pravilno ste prebrali. Meso se peče direktno na žerjavici – s tem se vračamo nazaj v čase jamskega človeka. Kljub temu, da sem bil sam skeptičen do tega, pa so bili ostali presenečeni nad okusom tako pripravljenega mesa. Namesto na “rešetke” se da meso na žerjavico in na moje presenečenje na mesu ni bilo koščkov oglja.

  • zajtrk na žaru

Žar postaja primeren za pripravo zajtrka – jajčka, slanina in vse ostalo, kar sodi zraven. Sam se ne bi ravno navduševal nad takšnim zajtrkom, če bi moral zakuriti žar – ampak v primeru plinskega, pa je to povsem drugačna zgodba.

  • vrtljivi ražnji

Spet se vračajo nazaj. Če so bili v moji mladosti popularni, pa je bilo zadnja leta precej manj govora o njih. Meso se drugače speče na ta način, predvsem pa se precej bolj enakomerno speče in se ne izsuši.

  • dimljenje

Končno. Okus hrane, ki je dimljena je precej drugačen, kot bi bil sicer. Seveda pa j vse odvisno od posameznika in njegovega sprejemanja okusov. Predvsem se pri dimljenju zmehča meso, ki dobi dodatno aromo.

  • peka na žaru v naravi

Spomini na otroštvo, ko so starši pekli na žaru, prebudijo zele lepe spomine. Sicer je bilo takrat meso “well done”, kot smo navajeni v Sloveniji, pa tudi zelenjava in ostalo je bilo temu primerno pripravljeno. Glede na to, da obstajajo sedaj plinski žari, kjer ne obstaja možnost, da zakurimo celoten gozd, je to lahko primerna rešitev za vsakogar, ki želi uživati v naravi in pri tem tudi “roštiljati”.

Aha. Skoraj bi pozabil. Nasvet, če pečete celega piščanca na žaru!

Vzemi “piksno” piva, jo odprite in vstavitev v njegovo sredino, da bo piščanc stal pokonci. To postavite na žar in piščanca tako pecite – če dodate še kakšen poseben les, za dimljenje, boste dobili posebno barvo piščanca, prav tako pa tudi okus in mehkobo. Pivo poskrbi, da se meso zmehča, dim mu da vonj in barvo in kot sem opazoval obraze – so bili vsi popolnoma navdušeni nad piščancem.

Moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis