Rt Kamenjak je obvezna destinacija, ko si v Istri. Vendar je v zadnjih dvajsetih letih postal preveč množično oblegan, predvsem poleti, zato sem se mu dolgo časa izogibal. Včeraj (31.10.) sem se odločil, da ga obiščem in skočim v morje, ki je še vedno precej toplo (okoli 18 stopinj).

Do Rta Kamenjak se pride po cesti mimo Pule in v smeri Premanture – ne morete zgrešiti, saj je precej oznak. Vstop v arhipelag Kamenjak se zaračunava, vendar je po 1.10. zastonj vstop in posledično je tudi čez zimo veliko obiskovalcev, ki pridejo tja z avti, še več pa je kolesarjev, ki se vozijo po več kot 30 kilometov dolgi obali Kamenjaka.

Kamenjak namreč predstavlja najbolj južni del Istre in polotok je dolg preko 9 kilometrov. Okoli je 11 otokov. Na Kamenjaku raste preko 560 vrst raslin, od katerih jih je precej ogroženih – od tega 33 vrst orhidej.

Cesta v arhipelagu ni asfaltirana, ampak makedamska, kar pomeni veliko prahu. Ampak turistov to ne moti, kot tudi ne moti kolesarjev, ki so povsod. Ena izmed bolj znanih točk na Kamenjaku je Safari Bar, ki je zanimivo urejen. Sam se ga spomnim izpred mnogo let, ko je bil Kamenjak še precej manj obljuden.

In pod Safari Barom so tudi najboljše skale s katerih obiskovalci skačejo v morje. Tudi sam sem – morje ima še vedno 18 stopinj in prijetno oktobrsko sonce zunaj je samo klicalo k skoku. Očitno se bom več kopal v morju jeseni, kot pa sem se poleti.