Trije predlogi za manj zastojev na naših avtocestah: varnostna razdalja, prepoved prehitevanja tovornih vozil in …

Večino časa na slovenskih cestah preživim na avtocestah. Dobesedno. Ker sem vsak dan ujet v zastoje, ali pa jutranjo gužvo. Posledično imam dovolj časa, da opazujem promet in iščem ideje, kako bi se dalo sanirati to zatečeno stanje – dejstvo je, da je na naših cestah preveč vozil in da ceste niso dovolj pretočne. Če k temu dodamo še prometne nesreče in obnovitvena dela, ki trajajo par mesecev, potem imamo recept za katastrofo in pizdenje.

Da ne bo pomote. Nimam pojma o prometu. Sem samo uporabnik našega cestnega omrežja, vendar vsako jutro znova ugotavljam, da bi mogoče ščepec kmečke logike precej razbremenil promet in posledično zmanjšal zastoje, ki nastajajo vedno znova. Seveda pišem za relacijo, ki jo vsak dan vozim – med Trojanami in Ljubljano je vsak dan zastoj pred Domžalami in pred Ljubljano.

Moji trije predlogi, kot posledica opazovanja vsakodnevnega prometnega sranja na avtocesti:

 • zelo visoke kazni za neupoštevanje varnostne razdalje tako za osebna vozila, kot tudi tovorna vozila. Vsak dan ugotavljam, da vsi vozijo “pet centi za ritjo drugega vozila”. Posledično to pomeni, da ko sprednje vozilo zavira, da za njim zavira tudi vozilo za njim. In to sproži verižno reakcijo in vsi zavirajo. Posledično se vozila začnejo ustavljati, vendar bi v primeru, da bi imela vozila dovolj veliko varnostno razdaljo bilo veliko manj zaviranja in posledično manj ustavljanja. Prav tako bi bila potrebna obvezna varnostna razdalja tudi za tovorna vozila, saj se en “drugemu šlepajo” na par metrov in potem voznik nima niti možnosti, da se odstrani s prehitevalnega pasu na vozni pas.
 • pri vključevanju na avtocesto poskrbeti za “pravilno doziranje” vozil. Ideja je malce utopična, vendar največ problemov z zastoji prihaja pri vključevanju vozil na uvozih na avtoceste. Zaradi dveh razlogov – ker vozila na avtocesti nimajo dovolj velike varnostne razdalje, kar posledično pomeni, da se ne morejo vozila vključevati v promet in drugi razlog je, da vozila, ki se vključujejo v promet, vozijo par centimetrov drugo za drugim in po odstavnem prehitevajo dokler gre. Če bi bila pred uvozom na avtocesto “signalizacija”, ki bi spuščala vozila na avtocesto, bi bile razmere povsem drugačne, saj je večina uvozov semaforiziranih in posledično ne bi prihajalo do zastojev na lokalnih cestah. Predstavljam si napravo, ki dvigne zastavico in jo spusti, da lahko vozila speljejo na avtocesto – nekaj takšnega sem že pred desetimi leti videl v ZDA in zadeva je dejansko funkcionirala.
 • prepoved prehitevanja tovornih vozil 24/7. Prehitevanje dovoljeno zgolj tam, kjer imamo tripasovno cesto. Zakaj? Ker tovornjak prehiteva drugi tovornjak s hitrostjo 91 km/h in posledično povzroča kup pizdenja in gužvo na prehitevalnem pasu.

Vendar ti trije “predlogi” niso dovolj in ne bi rešili ničesar, če ne bo na naših cestah prisotne več policije, predvsem pa, če ne bomo vozniki v svojih glavah preklopili miselnosti in se posledično zavedali, da sami povzročamo prometne nesreče in tudi zastoje, ker se nam vsem tako hudičevo mudi.

Ko se ponoči vozim od Ljubljane proti Trojanam je vožnja pravi užitek. Samo jaz in Romuni v kombijih. In nikogar ne moti, če vozim po voznem pasu 110 km/h …

 1. Kaj pa če bi med letom (razen poleti) dovolili tovornjakom voziti tudi za vikende po cestah? Za vikende so ceste bolj prazno in bi se lahko del tovornjakov oz tovora lahko takrat peljal.

 2. Jaz bi na avtocesto obvezno vsak dan poslala več politistov v civilnih vozilih. Striktno in z velikimi kaznimi bi morali kaznovati prekrškarje /varnostna razdalja, hitrost, prehitevanje/, pa če tudi večkrat na isti poti. Zame še vedno ostajajo največja nevarnost na cesti tovarnjaki, kateri v SLO na cesti podivjajo. V Nemčiji in Avstriji vozijo vsi po predpisih.

 3. Kaj pa,če bi začeli koristiti avtobuse ,vlake,morda najem stanovanja v blizini službe….kaj to ni kmečka oz.zdrava pamet??!!

  1. bos ti financiral stanovanje v blizini sluzbe?

   in ce ni javnega prevoza in vlaka? kaj naj potem? pes hodim 50 km ?

Komentarji so zaprti.