Sem laik, ki se vsakodnevno vozi vsaj 100 kilometrov po naših avtocestah in ki opazuje težave, ki vsakodnevno nastajajo na naših avtocestah. Sem eden izmed mnogih, ki ob tem razmišlja kako rešiti problem zastojev na naših avtocestah. Vem, da so ideje že vse poznane našim cestnim strokovnjakom, vendar jih nihče ne udejanja.

Ponavadi pizdim nad Darsom, ki se loteva popravil avtocest v sezoni. Ponavadi pizdim v zastojih, ki nastanejo zaradi nesreče. Še večkrat pa pizdim nad vozniki na naših avtocestah, ki dejansko ne znajo voziti po njih. In nisem edini, ki opaža te stvari.

Verjetno ima vsak od vas še svoje rešitve in mogoče lahko tako pomagamo državi in Darsu, ker očitno niso dovolj dobro plačani, da bi sami našli rešitve. Obstaja še ena opcija – da so jim všeč zastoji. Sicer na slednje ne stavim ravno, ker so lahko tudi oni v zastoju, ki vsakodnevno nastajajo po Sloveniji.

In kakšni so moji predlogi za izboljšanje problematike zastojev na naših avtocestah:

 • prepoved prehitevanja za tovornjake 24/7 in zadostna varnostna razdalja med njimi (nič več vožnje v zavetrju celega konvoja tovornjakov)
 • namestitev naprav za merjenje varnostne razdalje za osebna in tovorna vozila na sistem za elektronsko cestninjenje (glede na to, da že obstaja infrastruktura in da je bilo dokazano, da je premajhna varnostna razdalja tudi eden izmed vzrokov za nastanek zastojev – elastika)
 • stalno patruljiranje policijskih vozil na avtocesti (večja prisotnost policije bi naredila že psihološki efekt)
 • hiter umik vozil ob nesrečah (Dars in vsi ostali bi morali poskrbeti za čim hitrejši umik poškodovanih vozil na odstavni pas in potem urejati dokumentacijo in zapisnike – če ne gre za težje nesreče)
 • hitrejše preusmerjanje prometa ob nesrečah na avtocesti na lokalne ceste (ko enkrat na avtocesti nastanejo zastoji, traja predolgo da se zopet vse skupaj sprosti. V takšnih primerih bi morala policija zapreti avtocestni odsek in poskrbeti za preusmeritev vozil)
 • večji poudarek na osveščanju voznikov kaj storiti ob nesreči (ali je vedno potrebno poklicati policijo, če se zgodi nesreča na avtocesti in ovirati promet dokler ne pridejo na kraj dogodka, čeprav gre samo za pločevino)
 • za voznike nad 65 let ponovno opravljanje CPP-ja (sicer bi uvedel obvezno vožnjo na poligonu na Vranskem za starejše nad 60 let vsakih 5 let, vendar je to prevelik strošek za marsikoga. Če bi država želela nekaj storiti na tem področju, potem bi imela svoj poligon varne vožnje, ki bi bil namenjen točno takšnim voznikom)
 • strožji nadzor nad uporabo mobilnih naprav v avtu (glede na to, da mobilne naprave povzročijo veliko distrakcijo, bi bilo smotrno najti naprave, ki bi prepoznale, da se voznik pogovarja po telefonu ali pa tipka med vožnjo – nameščeno na sistemu za elektronsko cestninjenje)

Zavedam se, da smo krivi vozniki za večino zastojev. No, za precej jih je kriv tudi Dars, ampak njih se ne da spremeniti. Se pa lahko spremenimo vozniki, predvsem pa bi lahko tudi država naredila nekaj v tej smeri, kajti sedanje stanje na naših cestah že precej meji na kaos.

Če ima kdo še kakšno idejo, naj jo zapiše v komentar. In upam, da bo kdo od pristojnih videl te predloge in mogoče samo za trenutek razmislil o njih.

Ko zastoji na cestah in cakanje v kolonah postanejo del nasega vsakdana

Ko zastoji na cestah in cakanje v kolonah postanejo del nasega vsakdana

12 Responses to Vozim se po cestah in razmišljam / kako rešiti problem zastojev na naših avtocestah

 1. Julijan pravi:

  Lp
  Po narejeni izpitni voznji. Sola varne voznje(vransko). In sele s tem potrdilom dobis fizicno izpit. Drugace 5 let je res financno tezko. Na 15 bi bilo pa fino imet solo varne voznje in CPP. Ze samo zaradi tehnologije v novih avtomobilih, da sprememb v cestni infrastrukturi ne omenjam. In z leti se nam marsikaj narobe zdi prav

 2. Gašper Ladan pravi:

  Delam vsakodnevno od 300-500km po Sloveniji ,imam izkušnje po Evropi 300-400 tisoč km za seboj,3 pasovnica,prepovedano prehitevanje tovornjakov med 6-18h,recht fehren stres sparen table…

  • Gašper Ladan pravi:

   Še to sem pozabil dopisati ,vsi ki imajo omejitev 100kmh (avtodomi,avtomobili z prikolico tudi prepovedano prehitevanje 6h-18ih)strogo kaznovanje takih ki se ne držijo tega ,jih je kar veliko(nl,de,b,itd)

 3. Sandi pravi:

  Dnevno delam 120km po štajerski avtocesti. Glede kamionov se strinjam, ampak samo v času prometnih konic bi dal splošno prepoved vožnje za njih. Postavimo se tudi v kožo kamionarjev.
  -Najbolj pomembna pa je varnostna razdalja, ki je premajhna. Ta ni pomembna samo zaradi varnosti, temveč močno prispeva k lažjemu vključevanju, zmanjšuje učinek elastike in preprečuje nepotrebno zaviranje zaradi nihanja hitrosti vozila pred nami.
  -Zakaj ljudje ne uporabljajo tempomatov??? Kupijo avto z blazno opremo in nič od tega ne uporabljajo!! Sploh adaptivni tempomat!
  – Mislim, da veliko pripomorejo k zastojem tudi vozila iz obrobja večjih mest, ki zasujejo mestne vpadnice. Tamkajšnjim prebivalcem bi moral biti zagotovljen dovolj učinkovit javni prevoz do centra, govorim predvsem za okolico LJ. Ob konicah bi morala biti tudi povečana frekvenca relacij.

 4. Sdole pravi:

  Nekje daljše priključne pasove, po odstavnem pasu (strošek nekaj litrov barve).

 5. Simon Dolenec pravi:

  Nekje daljše priključne pasove, po odstavnem pasu (strošek nekaj litrov barve).

 6. Marino Ropoša pravi:

  …se strinjam z vsem navedenim od vseh vas. Moj predlog – videnje ob jutranjih zastojih pri Krtini in Domžalah je, enostavno podaljšati vključevalni pas na vsaj 1km, ter na LJ-ima obvoznicama vključiti 3pas, kjer se ga da.
  ..obenem bi pa prosil DARS naj ne izkažujejo CELOTNI vozni park po AC vsak delovni dan.Zgledujemo se venomer po tujini,pa poglejte koliko cestnega dela rešijo tam ponoči! Hvala.

  • Pk pravi:

   Mislim, da to ne bo pomagalo. Eni bremzajo in se želijo takoj vključiti. Ne gredo do konca vključevalnega pasu – Domžale in Šentjakob. Res noro! Učenje tega bi potrebovali.

 7. Irena Zimmermann pravi:

  Sem na to temo napisala članek v prejšni izdaji Nedeljskega.Na naših avtocestah je kaos,ker Dars raje spi kot da bi ponoči opravili marsikatero popravilo,kot se to stori v marsikateri urejeni državi.Tovor na tire in prepoved prehitevanja ali celo vožnje v določenih časih.Kot sem v mojem članku zapisala pristojnim,da se naj sčistiji iz delavnih mest kjer je potreben zdrav človeški razum.

 8. Dejan pravi:

  Vsem,ki trpite v zastojih katere TUDI SAMI povzročate in iščete razne rešitve kako nekoga omejevat,da bo vam lažje v razmislek……
  AVTOBUS
  VLAK JA OBSTAJAJO TUDI OBLIKE PREVOZA LJUDI!!!
  Pa tudi najem stanovanja v bližini službe pomaga pri zmanjševanju zastojev!!!

  • had pravi:

   vse to obstaja. in vse to nekateri, ki lahko, tudi uporabljajo

   omejevanje nekoga? je prepoved prehitevanja tovornjakov omejevanje?

 9. Darko pravi:

  Pomagala bi že decentralizacija delovnih mest javnega sektorja. Premestitev ministerstev in drugih agencij po celi Sloveniji. Recimo; Ministrstvo za kmetijstvo v Murski Soboti, Pomorstvo v Kopru, itd. Ker od Kranja do Ljubljane je enaka razdalja kot v obratni smeri!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.