Malce starejši se spomnimo, da je obstajalo življenje tudi pred Googlom. Sicer je bilo precej drugačno kot je življenje sedaj, vendar smo očitno preživeli in očitno še vedno tlačimo to zemljo. Sicer je bil naš svet precej bolj preprost, saj nismo imeli facebooka, kjer bi objavljali fotografije našega vsakdana, ni bilo forumov, kjer bi nas mame podučevale o napakah vzgoje otrok in ni bilo “svobode” govora, ki je sedaj na družbenih omrežjih. Takrat si jih pač dobil na “gobc”, če si bil preveč žaljiv ali pa pameten.

Za informacijami smo brskali po knjigah in skočili v knjižnico, če doma nismo imeli pravih knjig. To so bili časi, ko je bil lahko vsak zelo pameten, saj je večina stvari bila precej težje dokazljivih. V sedanjosti vzameš v roke telefon – poguglaš in poveš sogovorniku, da govori nebuloze.

Bombardirni smo bili s precej manj informacijami kot sedaj, pa vendar so ljudje vedeli precej veliko. Bili so razgledani in možgane smo uporabljali za to, da smo si zapomnili stvari.

V sedanjosti se pogosto sprašujem o tem koliko ljudje blefirajo, ko pametujejo o stvareh, ki jih niti ne poznajo niti se niso poglobili v njih. V sedanjosti se lahko vsak okliče za kar se želi in postane vse, kar si želi biti.

Življenje pred guglom je bilo lažje, saj smo se ljudje med seboj dejansko pogovarjali in nismo zgolj buljili vsak v svoj telefon in tipkali s svojimi kolegi in pecali dekleta, ki jih niti ne poznamo na drugi strani internetov. Če nam je bila deklica všeč, smo pristopili do nje in jo nagovorili – dvomim, da v teh časih še kdo na tem svetu to počne? Namreč, če nisi storil tega, je obstajala velika možnost, da si jo videl zadnjič v življenju. Sedaj pobrskaš po instagramu in jo najdeš. In ji potem začneš utrujati do nezavesti s svojimi nebulozami, čeprav ti da jasno vedeti, da jo ne zanimaš.

Kateri svet je bil / je boljši? Ni enoznačnega odgovora. Vsak si najde prednosti in slabosti vsakega sveta. Mladi, ki niso živeli v analognem svetu si to težje predstavljajo. Prav tako pa imajo probleme z adaptacijo starejši, ki so živeli v analognem svetu in se morajo prilagoditi novodobnemu svetu.

Ali gre lahko ta ekspanzija informacij, ki smo je deležni zadnjih deset let še tako strmo naprej, ali pa bomo ljudje počasi ugotovili, da je svet internetov super svet, vendar smo postali med seboj odtujeni in nam ta svet ni več tako blizu in se nam ne zdi več tako fin, kot je bil na začetku, ko smo ga odkrivali? Je ta gugl svet podoben partnerskem odnosu – na začetku je oh in sploh, potem je samo še oh…