15. februarja lani je državni zbor sprejel novelo zakona o spodbujanju razvoja turizma. Med drugim ta omogoča občinam zvišanje turistične takse in uvedbo  promocijske takse, ki bo namenjena Slovenski turistični organizaciji (STO). Da, prav ste prebrali – od turistične takse bo STO prejela 25 odstotkov zneska turistične takse.

Kaj to pomeni konkretno? Najvišja dovoljena turistična taksa bo sedaj 2,50 evra + promocijska taksa, ki bo v tem primeru 0,625 evra – gost bo torej plačal 3,125 evra. In s tem bo STO pridobil, po oceni gospodarskega ministrstva, okoli 4,7 milijona evrov v letu 2019. Nezanemarljiv znesek, ki ga bodo lahko uporabili za oglaševanje in vse ostale aktivnosti, ki se jih gredo.

Če boste noč preživeli v Piranu v dvoje, računajte na to, da boste namesto 1,265 evra turistične takse, po novem plačali 2,50 evra (z vključjeno promocijsko taksno za STO) – kar pomeni, da vas bo deset dni v Piranu za dve osebi stalo 50 evrov, namesto dosedanjih 25,3 evra. Pri podatku, da smo turisti v letu 2017 ustvarili 12 milijonov nočitev, od tega 8,1 milijona nočitev tuji turisti, domači pa kar 3,9 milijona – je ta informacija pomembna tudi za domače turiste.

Predvsem pa je pomembna za obiskovalce kampov, saj se namreč ukinja zakonska 50 % oprostitev plačila takse za prenočevanje v kampih. Prav tako bodo morali turistično takso plačati planinci, ki bodo prenočili v planinskih domovih, prav tako pa se v koprski občini obeta tudi obračunavanje turistične takse za prenočevanje na plovilih na stalnih privezih v turističnih pristaniščih.

Ja. Tale dodatna taksa je šla prav potihem mimo nas in sedaj je tukaj in jo bomo morali plačati. In STO bo z veseljem trošil denar za promocijo Slovenije in plačeval tujim “influenserjem” obisk Slovenije, medtem ko za domače goste ne bo storil ničesar. STO se že sicer financira iz državnega proračuna, vendar jim očitno ni bilo dovolj denarja iz tega naslova in so zelo subtilno pristavili svoj piskrček še pri tej taksi.