Jutri je dan varne rabe interneta. Microsoft je bil otem pripravil osem preprostih nasvetov za mlade uporabnike spleta, saj so mladi najbolj ranljiva skupina uporabnikov, saj se pogosteje zapletejo v tvegano spletno vedenje, ki vodi tudi do izgube denarja. Seveda moramo biti vsi – ne glede na starost – na spletu previdni, da se lahko izognemo tveganjem, a hkrati kar najbolje izkoristimo njegove mnoge prednosti.

Uporabljajte zapletena in edinstvena gesla za različne račune

Če ima nekdo ključ vaše hiše, lahko vstopi in izropa vsako sobo vašega doma. Isto velja tudi za gesla in spletne račune. Prepogosto izberemo gesla, ki si jih lahko preprosto zapomnimo, kot so imena in rojstni dnevi. A če si je nekaj mogoče preprosto zapomniti, lahko to spletni kriminalci tudi preprosto uganejo. Če uporabljate ista preprosta gesla za več računov, lahko spletni kriminalci dostopajo do vseh vaših občutljivih podatkov.

Ne sprejemajte povabil od neznancev

Vsi, ki jih srečate na spletu, niso to, za kar se predstavljajo. Spletni kriminalci pogosto ustvarjajo lažne profile v družabnih omrežjih, da vzpostavijo odnos z nič hudega slutečimi uporabniki.

Če na spletu do vas pristopi neznanec, ki vztraja, da mu zaupate osebne informacije ali denar, je to znak za alarm. Če je mogoče, se obrnite na osebo neposredno in preverite, če je profil avtentičen. Še vedno niste prepričani o uporabnikovi identiteti, vendar bi želeli vseeno sprejeti povabilo? Da ostanete na varni strani, omejite informacije, ki jih lahko neznanec vidi v vašem profilu. Zapomnite si: na spletu veljajo enaka pravila kot v resničnem svetu – ne izmenjujte občutljivih ali zasebnih informacij z neznanci.

Dejanja na spletu imajo lahko posledice v fizičnem svetu

Na splet glejte kot na mestni trg ali ulico: gre za javen prostor, kjer lahko vsi vidijo ali izmenjajo vse, kar ste objavili, ne glede na to, ali je bilo namenjeno njim in ali ste jim dali dovoljenje.

Preden objavite na spletu, se vprašajte: bi želel moj (bodoči) delodajalec, kupec ali sorodnik to vedeti? Tudi stvari, kot so informacije o domačem naslovu ali romantičnih razmerjih, ki se morda zdijo neškodljive, je mogoče zlorabiti, če jih vidijo napačni ljudje.

Zaščitite občutljive in osebne informacije

Z nekaj izjemami ne obstaja gumb za trajen izbris vsebin, ki smo jih objavili na spletu. Vsaka fotografija in komentar, ki ste ju objavili, bosta verjetno tam ostala za vedno. Četudi izbrišete prvotno objavo, ne morete biti prepričani, da drugi niso naredili kopij ali izmenjali vaše vsebine v druga omrežja. Na spletu ne objavljajte ničesar, za kar ne želite, da vidijo drugi.

Pazljivo pri klikanju

Preizkušena metoda spletnih kriminalcev je, da vas poskušajo prepričati v prenos škodljive programske opreme za krajo informacij. Tovrstni škodljivi programi se lahko lažno predstavljajo na neskončno načinov, od priljubljenih računalniških igric do e-poštnih ponudb za tehnično podporo.

Izogibajte se prenosu nenavadnih aplikacij in aplikacij iz neznanih virov. Niste prepričani, če je aplikacija pristna? Vprašajte se: ima pošiljatelj nenavaden e-poštni naslov? Je pozdrav neoseben? Mrgoli slovničnih napak? Obstaja nenavaden časovni pritisk?

Posodobite nastavitve zasebnosti in protivirusno rešitev

Če svoje obrambe ne posodabljate, bodo spletni kriminalci slej kot prej našli način, da jo zaobidejo. Prepričajte se, da imate nameščene najnovejše posodobitve operacijskega sistema in preverite nastavitve zasebnosti v aplikacijah in spletnih brskalnikih, ki jih uporabljate.

Vedno uporabljajte varno povezavo

Če uporabljate javno internetno povezavo, kot je brezžično omrežje v nakupovalnem središču, nimate neposrednega nadzora nad svojo varnostjo. Če ne morete vzpostaviti varne povezave ali zagotoviti, da je vaša naprava zavarovana, ne izmenjujte občutljivih informacij. Počakajte, da pridete domov, kjer se lahko povežete z zavarovanim brezžičnim omrežjem.

Vprašajte za nasvet

Nikoli ne hitite z objavo ali s klikom na povezavo. Nič ni bolj nujno kot vaša spletna varnost.