Central Hotel Ljubljana Sleeping Capsule 10 Central Hotel Ljubljana Sleeping Capsule 10

Spalna kapsula Central hotelu v Ljubljani / prenovljen 4* hotel in spanje v spalni kapsuli v centru Ljubljane

Central Hotel Ljubljana je prenovljen 4 zvezdični hotel v centru mesta, ki ga bo uradno odprli danes. Pred časom so me kontaktirali, če me zanima spanje v posebnosti hotela – spalni kapsuli. Kljub temu, da nisem navdušen nad majhnimi prostori je bil moj odgovor da. Za to objavo nisem dobil plačila!

Rad spim v hotelih. In v zadnjem času to počnem zelo pogosto. Vendar bom namesto o tem, da imam rad, do lahko vržem cunje na tla v hotelu, ker jih bom čez par dni itak spakiral nazaj v kovček, raje pisal o samem Central Hotelu. Po prenovi so hotel povečali število sob – sedaj jih je 90 in spremenili celoten koncept hotela. Predvsem pa so naredili precej bolj sodoben in v skladu s trendi hotel. Določene stvari so postavili na glavo …

Ponavadi v hotelu največji del zasede recepcija. No, v Central Hotelu temu ni tako, saj je recepcija v 7. nadstropju. Združili so RoofTop (bar in restavracijo) in recepcijo – in namesto ogromnega prostora za recepcijo naredili vse bolj optimizirano. Uporabniki, ki rezervirajo nočitev si lahko naložijo aplikacijo in po potrditvi dobijo “deeplink”, ki jim omogoča, da lahko s pomočjo svojega telefona (in bluetootha) odpirajo vrata svoje sobe. Sicer je obisk recepcije še vedno potreben zaradi celotne zakonodaje in pravil, ki se jih morajo hotelirji držati.

Vendar to ni edina posebnost hotela. Sobe so velike in prostorne in brez dveh stvari, ki jih le redko uporabljam. V sobah Central Hotela ni omar in ni mini bara. Da, prav ste prebrali. Sam v življenju še nisem zložil stvari iz kovčka v omaro in zgolj parkrat uporabil mini bar. Namesto omar so sobe precej večje in namest mini bara te v sobi pričaka bambusov lonček in čutarica za vodo – naša voda je pitna in si jo lahko sam natočiš kadarkoli in kjerkoli. Kavo pa dobiš  24/7 na avtomatu v 7. nadstropju in sicer zastonj. Prav tako pa je njihov bar odprt do polnoči za vse tiste, ki bi postali žejni v tem času.

Soba je minimalistično urejena, predvsem pa je veliko poudarka na detajlih. Arhitekt si je dal duška in ustvaril sobo, ki je prijetna in zelo sodobna. Kombinacija parketa, malce temnejših sten, velike ilustracije (tapete) in zelo sodobno urejenega wcja in tuša ustvarjata prijeten občutek. Da novih vzmetnic, ki so čudovite za spanje niti ne omenjam. Da tega, da ni v sobo telefona niti ne omenjam – celotna komunikacija pri njih poteka preko What’sAppa. Zanimiva je tudi njihovo poimenovanje sob: comfy, roomy, spacius, s pogledom na grad.

Vendar sem jaz prišel v hotel zaradi spalne kapsule. Verjetno je že vsak od nas opazil v kakšnem filmu, da so ljudje spali v majhnih kapsulah (predvsem na Japonskem je to precej pogosto). In ponavadi, ko sem gledal takšne filme me je malce stisnilo. Sedaj pa sem dobil priložnost, da to tudi sam preizkusim.

Deset spalnih kapsul je v istem prostoru. Spalne kapsule so dejansko dovolj velike za spanje in naj še omenim, da sem dejansko imel občutek, da plezam v “spaceship” z vsemi lučkami, gumbki in komandami, ki so znotraj spalne kapsule. Poleg spalnih kapsul so tuši in tudi omare, kamor lahko gostje zaklenejo svojo prtljago.

Kljub temu, da se ne počutim najboljše v majhnih prostorih, sem se odločil, da preizkusim spalno kapsulo. Nastavil sem si temperaturo zraka, barvo luči v notranjosti in ugotovil, da se da povsem brezskrbno zaspati – vendar sem imel srečo, da sem bil sam v teh kapsulah. Ne vem koliko se sliši hrup iz sosednje kapsule in si tega niti ne znam predstavljati, ampak sicer se kapsula povsem zapre. Znotraj kapsule je tudi televizor – in ravno zvečer sem razmišljal, če dejansko kdaj v hotelu gledam televizijo – in odgovor je bil ne. Ker pridem v hotel dejansko zgolj prespati, razen, če sem na dopustu, ko kdaj preživim tudi kaj več časa v sami sobi. In za takšne situacije, ko potuješ naokoli in samo zvečer potrebuješ posteljo, kjer boš prespal, so spalne kapsule lahko odlična rešitev.

Priznam, po dveh urah v kapsuli sem se odločil, da je nova vzmetnica v sobi precej bolj zanimiva in sem tako noč preživel v sobi. Ne, ni me bilo strah spanja v spalni kapsuli, vendar sem želel občutiti spanje v hotelu na novi, verjetno še pred menoj nikoli uporabljeni vzmetnici. Občutek je povsem drugačen, kot če spiš na “zgonjeni” vzmetnici.