Če želite z avtom do Belopeških jezer vas bo to stalo 3 evre

Belopeška jezera so čudovita destinacija za nedeljski izlet. Posledično je lokacija v Italiji, ki je od Slovenije oddaljena par kilometrov precej obiskana. Vendar so se pri njih odločili za super rešitev, ki bi jo morali posnemati tudi pri nas. Če želite priti do Belopeških jezer z avtom vas bo to stalo 3 evre “vstopnine za avto”, 2 evra za motor, za avtodom 15 evrov in avtobusi 30 evrov. Če greste peš ali s kolesom pa je zastonj.

Marsikdo se ne bo strinjal s takšno odločitvijo. Jaz pa jo podpiram. Močno. Namreč, dejstvo je, da se vse več ljudi pripelje do “končne” destinacije s svojimi avtomobili, kamperji, … Ker narava ne more sprejeti toliko “pleha” je treba to uravnotežiti.

In vstopnina, ki je sicer samo 3 evre marsikoga odvrne od tega, da bi se zapeljal z avtom do Belopeških jezer in marsikoga prisili tudi v to, da se odpravi vsaj par 100 metrov peš.

Sam sem zagovornik ideje o “vstopnini z avtom”. Če želim priti na Mangart, potem moram prav tako plačati “vstopnino za avto”. Če želim z avtom v Logarsko dolino moram plačati “vstopnino za avto”. Zakaj hudiča ne bi plačevali tudi za vstopnino v Triglavski narodni park, če želimo vanj vstopiti z avtom? Ali pa za vožnjo čez Vršič.

Vendar vse to pod pogojem, da je transparentno kaj se dogaja s tem denarjem, ki ga poberejo od obiskovalcev. Predvsem pa, da se ta denar investira nazaj v okolje in za ohranjanje okolja. Z veseljem plačam!