Evropski teden mobilnosti gremo pes Evropski teden mobilnosti gremo pes

Evropski teden mobilnosti / gremo peš

Letošnji evropski teden mobilnosti ima dober slogan – gremo peš! Glede na razmere in vsakodnevne zastoje na naših cestah bi bila to precej boljša rešitev, kot pa karkoli drugega. Promocija hoje je super, še posebej, če stojiš ure in ure v zastojih na avtocesti. Verjetno je tem namenjen ta slogan?

Ok. Šalo na stran. Ob evropskem tednu mobilnosti lahko pričakujemo zastoje, gužve in vse ostalo. Nič nenavadnega, saj ponavadi zapirajo določene odseke cest in promet se preusmeri na ostale odseke. Ta teden bo tako mogoče res boljše po Ljubljani hoditi peš, kot pa se voziti z vozilom.

V sklopu Dneva brez avtomobila, ki je nepogrešljiv del vsakega ETM, bodo za motorni promet zaprli Slovensko cesto na odseku med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto. Zapora bo od sobote, 21. septembra, od 6. ure do nedelje, 22. septembra, do 17. ure.

V nedeljo, 22. septembra, bo od 8. do 17. ure zaprta tudi Cesta slovenskih kmečkih uporov (cesta na grad). Tisto nedeljo bo uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa brezplačna, prav tako parkiranje na parkiriščih P+R v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Pa grem nazaj k mobilnosti in sloganu “gremo peš”. Vedno “jamram” nad gužvo na avtocestah, nad nesposobnimi vozniki, nad vsem no.. In velikokrat dobim predlog, da naj se vozim z vlakom v službo! Seveda. Če bi bilo vse skupaj tako preprosto.

Iz Izlak do Zagorja, kjer je železniška postaja je 11 km, za katere v “prometni špici” porabim več kot 15 minut, seveda z avtom, saj sem do prve avtobusne postaje oddaljen več kot kilometer in pol hoje in bi verjetno potreboval tudi “nadomestna” oblačila vsak dan.

Vlak, ki me popelje v Ljubljano vozi okoli 50 minut. Potem pa moram z avtobusom na drug konec mesta. In za vse skupaj, v eno smer porabim skoraj dve uri. In če računam, da sem v pisarni 8+ ur, kaj mi potem ostane od dneva? Z avtom, kljub vsem težavam na cestah, se vozim okoli 40 minut v eno smer. Posledično mi dnevno ostane par ur, ki jih lahko izkoristim po svoje.

Lahko pa grem od doma tudi peš. In bom za to pot verjetno porabil kakšen dan ali dva … Mogoče pa bi vseeno odgovorni na ministrstvih razmislili še o tem, da Slovenija potrebuje malce drugačno prometno politiko kot je ta, ki je zadnjih vrsto let v uporabi – in se imenuje zastoji povsod …

Več o letošnjem tednu mobilnosti – https://tedenmobilnosti.si/2019/

Evropski teden mobilnosti gremo pes
Evropski teden mobilnosti gremo pes