Lansko leto sem za rojstni dan dobil SelectBox darilni paket za ekstravagantno večerjo in ga pospravil na polico. Prejšnji teden pa sem med “jesenskim” čiščenjem odkril ta paket in se odločil, da ga unovčim z vegansko večerjo v Restavraciji Oštarija v Dolenjskih Toplicah.

Poklical sem v Oštarijo, se dogovoril za rezervacijo in povedal, da se prehranjujem kot pač se. V sredo sem se odpravil na pot proti Dolenjskim toplicam in tja prišel z zamudo, ker DARS popravlja cesto mimo Višnje gore. Ker sam res sovražim zamujanje, sem se med vožnjo hudoval nase.

V Dolenjskih Toplicah je bila megla, vendar sem našel Oštarijo in se že takoj na vratih začel opravičevati za zamudo. Restavracija je domačna in prijetna. Razložil sem, da ne pijem alkohola in se prepustil razvajanju chefa Roberta Gregorčiča. Njegova hrana me je tako presenetil, da sem po koncu večerje ostal še več kot eno uro v Oštariji in se pogovarjal z njim o veganstvu in njihovi kuhinji.

O sami Oštariji sem imel malo informacij, vendar je bila med njimi pomembna ta, da pri njih pripravljajo odlično in zanimivo vegansko hrano, zato sem se samo prepustil večhodnemu veganskemu meniju. Ob vsaki novi jedi, ki sem jo dobil na mizo sem bil bolj in bolj navdušen. Še posebej, ker oni v osnovi niso veganska restavracija, vendar se zavedajo, da je vse večje povpraševanje po veganskih jedeh in so se temu prilagodili – tudi vso osnovo, ki jo pripravljajo pripravijo vegansko in brezglutensko, predvsem pa je njihova zelenjava lokalne pridelave.

Kaj sem dobil na mizo?

  • pozdrav iz kuhinje – marinirana in ocvrta koleraba in domača “žejna” (gorčica), ki je bila pripravljena iz fermentiranega mošta in gorčičnih semen
  • kkrožnik zelene – suši iz zelene in paradižnika, ocvrta zelena z dodatkom ingverja, pire iz zelene in olje iz kumine
  • penasto rahlo pikantno bučno juho s kurkumo in bučnimi semeni
  • popečena rdeča pesa s peno rdeče pese in dodatkom dehidrirane rumene pese, 100 odstotnim sončničnim oljem in sončničnimi semeni
  • sorbet gozdnih sadežev – za “presekat”
  • glavni krožnik je bil sestavljen iz fermentirane kisle repe, potamcelja (narastek ajdovega zdroba) z redkvico in orehi in ocvrta črna redkvijo
  • sladico pa je bila kutina krostata z breskvijo s kutinim sladoledom, z dodatkom karamele in pene iz kutine

Če bi ocenjeval jedi, ki sem jih dobil na mizo, bi bila odločitev precej preprosta – ocena bi bila 10/10. Zakaj? Ker so bili okusi preprosti in so me spominjali na okuse, ki jih poskušam sam doseči pri kuhanju veganske hrane. Ker ni bilo ojačevalcev okusov, predvsem pa, ker ni bila nobena jed namenjena, da bi “okusil meso”. Ker so bile sestavine drugačne, kot sem jih sicer navajen jesti v restavracijah. In predvsem zato, ker se kot vegan nisem počutil zapostavljenega, ampak sem se resnično počutil odlično. In na koncu mi ni bilo potrebno plačati, ker sem unovčil darilni paket SelectBox.

Kot sem zgoraj omenil, sem na koncu prosil, če lahko spregovorim par besed tudi s chefom Robertom Gregorčičem in sva padla v resno debato o veganstvu, prehranjevanju, predvsem pa o škodi, ki si jo ljudje delamo, ker ne znamo poslušati svojega telesa ampak mu vsiljujemo svoje stvari.

V Oštariji ne strežejo samo veganske hrane, ampak tudi mesne dobrote, ki so prav tako lokalnega porekla, ki jih znajo kombinirati z vinom – včasih mi postane žal, da sem trmast kot sem in da se tega držim kot pijanec plota. Definitivno se še vrnem v Oštarijo!

Aha. Še en pomemben del, ki ga ne smem pozabiti. Kako poteka aktivacija paketa SelectBox. Na spletni strani https://www.selectbox.si/ izbereš restavracijo, jih pokličeš in rezerviraš termin. Izbira je velika in glede na to, da je bil moj paket G, bi lahko izbiral med številnimi drugimi doživetji, ali restavracijami v Sloveniji ali na Hrvaškem, ker omogočajo prehode med različnimi paketi.

Sedaj moram samo še odkriti, kdo mi je podaril to darilo in se mu zahvaliti – ker sem imel čudovito izkušnjo. Doživetja so veliko več vredna, kot so vredne stvari …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.