Ministrstvo za infrastrukturo se ukvarja z zelo pomembno temo. Za vse voznike koles bo obvezna uporaba zaščitne kolesarske čelade. 34. člen ZPCP bo namreč vseboval tekst: “Voznik in potnik na kolesu in lahkem motornem vozilu, razen voznik invalidskega vozička na motorni pogon, morajo imeti med vožnjo ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado.” Ta sprememba naj bi bila nujna zaradi velikega števila poškodb glave pri vožnji s kolesom!

Super. Pričakujem, da bo naslednji predlog Ministrstva za infrastrukturo obvezna uporaba čelade med vožnjo v avtomobilu. Namreč, tudi v avtomobilskih prometnih nesrečah prihaja do številnih poškodb glave. In upam, da nas bo država obvarovala pred tem in nam predpisala čelade tudi v avtomobilih, med vožnjo z avtobusi, da o pešcih, ki naokoli hodijo brez čelade niti ne izgubljam besed.

Prva beseda Slovenca mora biti čelada! In naj postane obvezna 24/7, ker povsod lahko pride do poškodb glave.

Dovolj heca. Očitno ima Ministrstvo za infrastrukturo dovolj časa, da se ukvarja s takšnimi neumnostmi in da namesto, da bi poskrbeli, da bi bile kolesarske površine urejene, da ceste ne bi bile kot minska polja in bi imeli kolesarji svoj prostor pod soncem – te probleme predpisujejo z obvezno uporabe zaščitne čelade. Za odrasle!

Mogoče je kakšen birokrat na ministrstvu s kolesom padel na glavo, ker ni imel čelade in je ta zgornji predlog posledica te nesreče, saj si drugače ne znam predstavljati tega.

Si lahko predstavljate, da bodo sedaj vsi uporabniki sistema Bicikelj morali imeti s seboj čelado, če ne bodo želeli, da jih doleti kazen? Si predstavljate, da bodo policisti sedaj tekali za kolesarji, ki se bodo naokoli vozili brez čelade? Gre pri tem zakonu zgolj za polnjenje državne blagajne? Ali pa je res država začela razmišljati o državljanih in skrbeti za njihovo varnost?

Glede na to, da so naše ceste ozke, da so kolesarske poti precej redke ali pa tudi ozke, bi bilo zanimivo, če bi birokrati preverili študijo, kjer je dokazano, da vozniki avtomobilov vozijo bližje voznikom kolesom s čeladami, kot pa tistim brez njih. In namesto, da bi uredili kolesarske površine, se raje pri nas uvede obvezno uporabo čelade.

p.s.: sem rekreativni kolesar, ki zelo redko (pri kakšnem downhill spustu) nosi čelado. In če bo obvezna uporaba čelade na kolesu sprejeta, potem lahko mirne duše prodam kolo … Hvala državi, ker tako lepo skrbi za davkoplačevalce. Si pa želim izvedeti ime in priimek osebe, ki je predlagala to …

Obvezna zascitna kolesarska celada za voznjo s kolesom
Obvezna zascitna kolesarska celada za voznjo s kolesom