Zadnje dni so desnosučni mediji objavili kup #fakenews informacij o uvajanju pouka srbščine v naših šolah! Ne gre za uvajanje srbščine, ampak za dodaten pouk srbskega jezika v nekaterih šolah, kjer se bo od šolskega leta 2020/2021 dalje brezplačno izvajal dodatni pouk srbskega jezika.

Zgoraj omenjeni mediji so informacije prikrojili po svoje in v javnosti so se pojavljale številčne polemike o tej temi. Par naslovov, da bo jasno za kakšno zavajanje javnosti gre in predvsem za kakšno agendo teh medijev:

  • Ko državo vodijo bedaki: Uvajanje pouka srbščine v šolah naletelo na oster odziv javnosti!
  • Marjan Šarec izdal Slovenijo!? V slovenskih osnovnih šolah po novem kar po srp(b)sko?
  • Nas je Šarec prodal Srbiji? Vzpostavlja se priznavanje srbske manjšine v ustavo, premierka Brnabićeva pričakuje učenje srbskega jezika v osnovnih šolah!
  • POZOR! Da bo prihodnje leto prišla srbščina v slovenske osnovne šole, je že dogovorjeno, poučevalo pa se bo po programu srbskega ministrstva za šolstvo!
  • Šarec srbski premierki Brnabićevi obljubil obvezno učenje srbščine v osnovnih šolah v Sloveniji od prihodnjega šolskega leta? Preberite, kaj poročajo srbski mediji!
  • Predsednik vlade nas vrača v čas Jugoslavije. V slovenskih osnovnih šolah naj bi se učili srbski jezik!

Zgolj par naslovov, kjer mediji zavajajo. Ampak tega smo že navajeni, kajne? In potem se čudimo, da je Slovenija tako razdeljena in da ne moremo imeti nič lepega pri nas? Seveda ne, ko pa se vsaka informacija “pohabi” in izkoristi za manipulacijo, predvsem pa se na vsakem koraku potvarja informacije.

Na spletni strani Zveze Srbov Slovenije so zapisali objektivne informacije o srbščini v Sloveniji (vir).

Od šolskega leta 2020/2021 dalje bodo imeli učenci osnovnih šol po Sloveniji možnost, da obiskujejo dodatni pouk srbskega jezika.

V sodelovanju z ministrstvima za izobraževanje Republike Slovenije in Republike Srbije in ob podpori Vlade Republike Slovenije in Republike Srbije, dane na skupni seji vlad v Novem Sadu dne 17. 12. 2019, kot tudi ob podpori Republike Srpske, je Zveza Srbov Slovenije vzpostavila kontakt z ravnatelji vseh osnovnih šol po Sloveniji z namenom, da se identificirajo osnovne šole, kjer se bo od naslednjega šolskega leta dalje brezplačno izvajal dodatni pouk srbskega jezika. Tako bo skladno z dogovorom z ravnatelji osnovnih šol dne 31. 1. 2020 objavljen seznam osnovnih šol, v katerih se bo izvajal dodatni pouk srbskega jezika.

V vsaki izmed prijavljenih osnovnih šol bosta ustvarjeni dve starostni skupini: ena skupina za učence od 1. do 5. razreda in ena za učence od 6. do 9. razreda. Dodatni pouk srbskega pouka bo potekal enkrat tedensko (med ponedeljkom in petkom) po dve šolski uri (2 x 45 minut). Dnevi, ko se bo dodatni pouk izvajal v posameznih mestih/osnovnih šolah, bodo določeni naknadno. Dodatni pouk srbskega jezika se bo izvajal skladno s Programom osnovnega šolstva in vzgoje v tujini Ministrstva za izobraževanje Republike Srbije.

Za izvedbo dodatnega pouka srbskega jezika je do sedaj zbrano že toliko prijav, da se bo ta izvajal v vsaj 20 osnovnih šolah širom Slovenije.

Razlika je očitna, kajne? In bes trolov s Trstenjakove pove dovolj kako deluje njihov sistem …

Uvajanje pouka srbscine v solah gre za dodaten pouk srbskega jezika
Uvajanje pouka srbscine v solah gre za dodaten pouk srbskega jezika