Twitter se že precej dolgo časa sooča s težavami. Trolanje, fake računi, predvsem pa neskončno šuma v komunikaciji, ki delajo to platformo vse manj uporabniku prijazno. Sedaj so se pri Twitterju odločili, da poskušajo rešiti to na način, da bo uporabnik sam lahko izbral kdo lahko odgovori na njegov tvit. Lahko to reši šum v komunikaciji?

Sam sicer dvomim, da je to rešitev, saj bi bilo precej boljše, če bi se lotili odstranjevanja fake računov, predvsem pa bi hitreje reševali račune, ki jih uporabniki prijavljajo zaradi sovražnega govora, žaljenja, … In se nič ne zgodi. Če bi imeli “okrnjeno KYC” proceduro, bi bilo vse skupaj še precej bolj humano, tako pa obstajajo trol farme, ki cele dneve zgolj in samo “serjejo” po Twitterju.

Twitter sedaj testira štiri opcije, ki naj bi jih ponudil uporabnikom in jih bo uporabnik lahko izbral pri pisanju tvita:

  • na tvit bodo lahko odgovorili vsi
  • na tvit bodo lahko odgovorili samo tisti profili, ki vas sledijo
  • na tvit bodo lahko odgovorili samo tisti profili, ki ste jih označili (tag)
  • nihče ne bo mogel odgovarjati

S tem se sicer precej ruši filozofija Twitterja, ki me je navduševala pred 12 leti, ko sem prišel v stik z njim. Twitter je bil prostor brez trolov, ni bilo žaljenja in tudi ni bilo politike. Bila je debata o pivu, druženju, predvsem pa je bil to prostor, kjer si moral v 140 znakih nekaj povedati … Skozi čas se je Twitter spreminjal in sedaj je postal precej velika kloaka sranja, ki ni več prijetna in čedalje manj uporabna …