Stranka SDS je že v začetku leta začela širiti svojo idejo o ponovnem obveznem služenju vojaškega roka. Šestmesečno služenje vojaškega roka, pri ugovoru vesti pa 12-mesečno opravljanje civilne službe. Kljub temu, da so bili ravno oni tisti, ki so leta 2002 skupaj z NSi in SMS vložili predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki je ukinjal splošno vojaško obveznost!

Sedaj, ko so na oblasti, si želijo zelo hitrih sprememb na tem področju. Namreč, zavedajo se, da je tole verjetno edina priložnost, da “po svoje” uredijo to področje – ne bom omenjal, da nimamo infrastrukture, da bi moralo za iti kupe denarja in tudi, da bi bila voda na mlin trenutni oblasti, ki bi mlade pokorila po svojih standardih. Vsak voditelj si želi to.

Zato podpiram idejo Levice, ki bi v primeru potrditve ideje o naborništvu šla v razpis referenduma! In imam občutek, da bomo v naslednjih dveh letih imeli precej referendumov – upam, da so se politične stranke naučile, da je to eden izmed načinov kako blokirati takšne in drugačne ideje, ki se bodo porajale trenutni oblasti.

Na spletu je peticija – PROTI obveznemu služenju vojaškega roka! S podpisom potrjujem svoje nasprotovanje uvedbi naborništva in želim, da o tem vprašanju odločajo ljudje na referendumu. S podpisom dovoljujem tudi, da sem obveščen o nadaljnjih korakih pri zahtevi za referendum.

To, da pripadniki SDS zagovarjajo obvezno služenje vojaškega roka, bi morali pomeniti zgolj eno – da se moramo davkoplačevalci prijeti za denarnice.

Pa je bila vojska res tako oh in sploh izkušnja in je spremenila fante v moške?

  • ja, tiste, ki so v Jugoslaviji služili vojsko na Kosovu in so morali streljati po ljudeh je zagotovo spremenila. Za vedno.
  • ja, tiste, ki so bili zadnji, ki so služili vojsko v Jugoslaviji in so “dezertirali” iz vojske, ko se je začela vojna, je definitivno spremenila. Za vedno.
  • ja, tiste, ki so bili priča poniževanju, ker niso bili iste rase kot tisti večji in močnejši, je definitivno spremenila. Za vedno.
  • ja, tiste, ki so bili priča samomorom, ki so se dogajali zaradi služenja vojaškega roka, je definitivno spremenila. Za vedno.

So zaradi tega postali moški? Vsak sam naj si odgovori, če si to želi za svojega otroka? Ali pa, če si želi, da bi bil njegov otrok med tistimi, ki ni zdržal pritiska v vojski – kot sem zgoraj omenil, generacije se spreminjajo in pogled na svet z njimi.

Kdor ni bil v vojski ni pravi moski in podobne nebuloze ob bok ponovnemu sluzenju vojaskega roka
Kdor ni bil v vojski ni pravi moski in podobne nebuloze ob bok ponovnemu sluzenju vojaskega roka