Pisalo se je leto 2002. Stranke SDS, NSi in SMS vložile predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki je ukinjal splošno vojaško obveznost! Predsednik SDS Janez Janša je bil prvopodpisani pod predlog. Sedaj se piše leto 2020 in stranka SDS se zavzema za ponovno uvedbo obveznega 6-mesečnega služenja vojaškega roka!

Njihov predlog je preprost – 6-mesečno služenje vojaškega roka za vsakega moškega, ki dopolni 19 let ali po koncu študija. Za vse tiste, ki bi služili vojsko civilno pa predvidevajo 12 mesečno služenje. Vse to bi državo stalo 33 milijonov.

Ker SDSu ni uspela ustanovitev nacionalne garde so se očitno odločili, da spremenijo taktiko. Verjetno je to povezano z naslednjimi volitvami in na ta način si nabirajo dodatne volilne glasove.

Srčno upam, da se to ponovno uvajanje vojaškega roka ne bo nikoli zgodilo in da bo ta ideja pristala na smetišču zgodovine.

Par mojih predlogov, ki so mogoče bolj smiselni, kot pa da zopet začnemo z uvajanjem služenja vojaškega roka:

  • obvezno taborništvo v osnovne šole – če se že mora kdo naučiti česarkoli, potem to začnimo z mladimi in jim preko igre pokažimo stvari, ki so bolj pomembne kot rokovanje z orožjem. Kdo zna zakuriti ogenj brez pomoči vžigalnika, vžigalic, ali česa podobnega?
  • obvezno 3 mesečno potovanje v tujino, v državo z drugo vero. Slovenci imamo problem z zaplankanostjo. Tega ne bo rešila vojska, ampak samo odpiranje svetu. In to, da mora študent na izmenjavo v tujino, kjer spozna druge kulture in vere bo naredilo veliko več za tega človeka, kot pa to, da bo preživel tri mesece v Sloveniji v par kilometrov oddaljenem kraju.
  • obvezen tečaj likanja, pranja, šivanja in kuhanja za moške. Ker nekateri tako radi poudarjajo, da je vojska iz fantov naredila moškega.

No, slednji predlog je šala, čeprav bi bilo super za marsikoga, da bi se naučil teh osnovnih stvari.

Uncle Sam Wants You! 12