Pisalo se je leto 2002. Stranke SDS, NSi in SMS vložile predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, ki je ukinjal splošno vojaško obveznost! Predsednik SDS Janez Janša je bil prvopodpisani pod predlog. Sedaj se piše leto 2020 in stranka SDS se zavzema za ponovno uvedbo obveznega 6-mesečnega služenja vojaškega roka!

Njihov predlog je preprost – 6-mesečno služenje vojaškega roka za vsakega moškega, ki dopolni 19 let ali po koncu študija. Za vse tiste, ki bi služili vojsko civilno pa predvidevajo 12 mesečno služenje. Vse to bi državo stalo 33 milijonov.

Ker SDSu ni uspela ustanovitev nacionalne garde so se očitno odločili, da spremenijo taktiko. Verjetno je to povezano z naslednjimi volitvami in na ta način si nabirajo dodatne volilne glasove.

Srčno upam, da se to ponovno uvajanje vojaškega roka ne bo nikoli zgodilo in da bo ta ideja pristala na smetišču zgodovine.

Par mojih predlogov, ki so mogoče bolj smiselni, kot pa da zopet začnemo z uvajanjem služenja vojaškega roka:

 • obvezno taborništvo v osnovne šole – če se že mora kdo naučiti česarkoli, potem to začnimo z mladimi in jim preko igre pokažimo stvari, ki so bolj pomembne kot rokovanje z orožjem. Kdo zna zakuriti ogenj brez pomoči vžigalnika, vžigalic, ali česa podobnega?
 • obvezno 3 mesečno potovanje v tujino, v državo z drugo vero. Slovenci imamo problem z zaplankanostjo. Tega ne bo rešila vojska, ampak samo odpiranje svetu. In to, da mora študent na izmenjavo v tujino, kjer spozna druge kulture in vere bo naredilo veliko več za tega človeka, kot pa to, da bo preživel tri mesece v Sloveniji v par kilometrov oddaljenem kraju.
 • obvezen tečaj likanja, pranja, šivanja in kuhanja za moške. Ker nekateri tako radi poudarjajo, da je vojska iz fantov naredila moškega.

No, slednji predlog je šala, čeprav bi bilo super za marsikoga, da bi se naučil teh osnovnih stvari.

Uncle Sam Wants You! 12

9 Responses to SDS bi uvedla obvezno 6-mesečno služenje vojaškega roka

 1. Mrazi pravi:

  Delno se strinjam s teboj, kajti vsako tabornistvo ali skavtstvo je resnejše od današnje pussy vojske.kar pa se tiče obiskovanja drugih dežel zaradi običajev in vere je nepotrebno. Dovolj bi bilo služenje v domovih kjer so nastanjeni prišleki z Jutrovega.
  Drugače pa sem za ponovno uvedbo nabornistva.

 2. Ferdo piš pravi:

  Matr Roni sem beswn na ta tvoj sajt! Sploh ne morem komentarja do konca počas naposat, ker se vmes osvežuje in zbriše napisano.!!!

 3. Ferdo piš pravi:

  Evo, najprej v notebook, pa skopirat, matrvola…
  Sem za naborništvo. Ampak kvalitetno učenje vojskovanja, kot pri profesionalcih. Ne neko infantilno podjebavanje mulcev v kasarnah z maltretiranjem, češ da bodo tako postali “moški”…
  Daleč od tega da bi bil sds vernik, amapak levičarjev vseh frakcij pa tud ne razumem, zakaj niso za dobro slovensko vojsko in nabornike, po drugi stani pa se udinjajo in se v partizane šemijo na vsaki proslavi iz druge svetovne vojne. Partizani so bili vojska in zaradi njih smo svobodni! Zaradi nekdanje TO smo svobodni! Vojsko smo v ključnih momentih potrebovali in jo žal še bomo. Dokler je EU, je okej. Ampak kaže, da je to zelo krhka tvorba. Okoli nas pa se precej bohotijo klice preteklosti. Italijanski fašizem tli, tud naciji v avstriji hibernirajo, to da imamo pa dovolj sranja s Hrvati, pa tudi ni spodbudno.
  Seveda, da nas lahko kljub naborništvu pregazijo, katerikoli od teh sosedov, lahko jih pa vsaj drago stane.

 4. Joško pravi:

  Vsi bi morali delovati v smeri ukinjanja vseh držav in brisanja mej in razlik med ljudmi ne pa vedno bolj poudarjati mej, razlik in nekompatibilnosti med ljudmi.
  Zakaj bi morali imeti naborništvo, če itak ni nobene variante da bi kakršno koli “znanje” kadar koli uporabil v praksi.
  Namesto, da bi takoj začeli delati na tem da bi se napetosti med ljudmi manjšale aktivno delujemo v nasprotni smeri hkrati se pa hočemo zavarovati tako da če komu ne bo kaj všeč ga bomo pa s silo prepričali.
  BTW: ne govorim o Slo. ampak o vseh državah, ki delujejo enako.
  Na dolgi rok tko pač ne bo šlo, zato je naborništvo ena velika zguba…

 5. Joško pravi:

  Proti sosedu se ne zavaruješ tako, da si kupiš pištolo, z njo potrkaš na njegova vrata in in mu v pokroviteljskem tonu daš vedeti da naj ne hodi k tebi.
  Zavaruješ se tako, da ga povabiš na roštiljado in pivo in poskrbiš da bo, če bo treba, on tvoj prvi zaveznik. na koncu vedno zmanjka sovražnikov.
  To razmišljanje o vojski je zame popolnima enako kot razmišljanje glupih američanov, ko se po strelskem napadu oglasijo NRA in podobni in se še bolj glasno zavzemajo za dodatno rahljanje pravil, kar se tiče dostopa do orožja.
  Rezultat takega razmišljanja je da imamo na koncu družbo kjer nihče ne verjame nikomur in vsi hodijo spat s pištolo pod pouštrom. NE HVALA!

 6. callingoutBS pravi:

  Cool, saj za ženske bo tudi kaj takega ali? V 2020 pa res ne moramo nekaj tako seksisičnega narediti, da jim nebi podarili izkušnje 6 mesečnega mantretiranja iz strani dvomestnih IQ, power hungry ljudi.
  Vsi samo gledajo kako za nič so sedanji mladi moški, to da bi pa naše mlade ženske rabile reality check, to pa ne, ah prosim lepo. Ni lepšega, kot da po faksu, ko si si ustvaril lepo mrežo ljudi, ki čakajo da prideš k njim delat po faksu, lepo izgineš za pol leta.
  Kako bi pa bilo za že zaposlene? Pač šment, upaj da te delodajalec ne dopusti? Saj pa res, v sedanjih časih res ni problem, če zaradi služenja arhaične “obveznosti”, izgubiš službo. Sploh nebo vplivalo na kariero in po teh 6 mesecih, z lahkoto nazaj vstopiš brez, da bi bil za vsemi ostalimi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.