maska maska

Rdeča gumice so problem, ne maske iz serviet / Zdravko Počivalšek

Zgodba o “maskah” iz serviet za 380.000 evrov podjetja Korez je vsak dan bolj bizarna. In Zdravko Počivalšek vsak dan znova dokaže, da njemu ni pomembno nič drugega, kot da brani svoj stolček. Zanj so maske oh in sploh, samo rdeče gumice so problem. Da, to je včeraj izjavil. Ampak po vrsti.

Ko sem prvič pisal o maskah iz serviet, ki jih je država naročila pri podjetju Korez – 500.000 mask za 380.000 evrov, sem bil presenečen, da si je kdo to lahko privoščil. No, tudi pri podjetju Lukač so naročili takšne maske. Vse skupaj v znesku 860.000 evrov. Maske po 0,76 in 0,80 evra so kupili, ker je bila panika. Pogodbo so podpisali 30.3.. Nekdo si je krepko omastil brke, ampak saj za to gre v tem primeru, kajne?

To, da bo Zdravo Počivalšek vse zanikal je bilo jasno od prvega trenutka. Tudi to, da bo on branil “svojo naložbo” in bo našel sto in en razlog zakaj je bil potreben nakup.

Minister je na tviterju zatrdil tole:

Vendar ga je UKC postavil na laž. Niso bile testirane maske! 19.3. je bil testiran material! Kar je ogromna razlika. Ampak za ministra je seveda vse isto.

Sicer pa bi dejansko si želel videti certifikat za to masko, ki ga je podelil UKC Ljubljana – ne za material, ampak za sestavljeno masko. Mogoče bi se lahko obregnil tudi v pakiranje teh mask, ki so bile verjetno delane ročno … Ampak tega ne morem trditi.

Ko so različne Civilne zaščite po Sloveniji prejele te maske, so se marsikje spogledali in so jih dali na stran. Ne želijo jih deliti med ljudi, kajti namenjene so samo za zaščito splošne populacije – karkoli že to pomeni. In ja, verjetno bo to držalo, če nam je država priporočala da uporabljamo šale, če nimamo mask, da gremo v trgovine.

In sedaj še k naslovu. Včeraj je na tiskovni konferenci o sami “kvaliteti” teh mask izjavil, da je problem samo v tem, da so gumice rdeče. Da jih tudi on nosi.

Sicer sem šel preveriti številke fotografije, kjer se je v zadnjih tednih on postavljal pred objetiv, ampak te maske na njegovem obrazu nisem videl. Verjetno samo jaz ne najdem teh njegovih fotografij s temi maskami, kajne? Mogoča pa na spletu ne objavlja fotografij, ko ima to masko na sebi? Kdo bi vedel.

Ja, takšne zgodbe se vsak dan odvijajo in mi jih lahko samo nemo spremljamo …