Včeraj je vlada rahljala ukrepe. Očitno smo bili dovolj pridni, da smo bili nagrajeni. Od ponedeljka naprej bomo lahko šli v cerkev, ampak na kres pa ne bomo smeli iti. In tudi v drugo občino še vedno ne smemo iti. Lahko pa gremo od danes naprej v muzeje in knjižnice – znotraj svoje občine seveda.

Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerimi se ponovno lahko opravljajo storitve nepremičninskega posredovanja, dimnikarske storitve, ponovno bodo odprte knjižnice, galerije in muzeji.

Poleg že do sedaj navedenih izjem, so od 29. aprila dovoljene tudi:

  • storitve nepremičninskega posredovanja,
  • knjižnice, galerije in muzeji,
  • dimnikarske storitve

Od 4. maja se med izjeme vključi še naslednje:

  • strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov (na prostem),
  • storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev,
  • storitve na področjih: fotografske dejavnosti, fotokopirnice, urarstvo in zlatarstvo.

Ok. Marsikaj štekam. Tudi to, da so včeraj sporočili, da so od danes odprte knjižnice, galerije in muzeji, vendar o tem niso obvestili deležnikov, ki morajo poskrbeti za vse v teh objektih.

Me je pa precej bolj presenetila odločitev SŠK, da s ponedeljkom odpirajo vrata cerkva. Očitno so nad državo in se oni lahko odločajo o teh stvareh povsem po svoje.

Medtem, ko ne smemo iti na kresovanje zunaj – bodo starejši in najbolj občutljivi lahko šli v cerkve … Ne vem no, men se to ne zdi ravno primerno, glede na to, da še vedno ne smemo zapustiti meja svoje občine …