Ko je Aleš Hojs, v slepem maščevanju, objavil seznam plač policistov z njihovimi imeni in priimki, si nisem predstavljal kakšne bodo posledice tega neumnega dejanja. No, posledice so in za policiste v uniformah so vse prej kot dobre. Včeraj sem doživel en takšen primer.

Policist je ustavil par ljudi in od njih zahteval dokumente. Brez razlage za kaj jih “legitimira”, zgolj zahteval je dokumente. Ker je pač policist. Eden izmed legitimiranih je iz žepa, medtem ko je dal policistu dokumente vzel mobilni telefon in začel tipkati po njem.

Medtem, ko je policist zapisoval podatke, ga je “legitimirani” vprašal, če je zadovoljen s plačo 2476,80 evrov, ki jo je dobil decembra. Ob tem je bilo slišati še par zanimivih pripomb na to temo. Zanimiv se mi je zdel komentar, da policisti imajo vsak mesec plačo in da jim ni treba skrbeti, da bo šlo podjetje kjer delajo v stečaj, ker se je vlada odločila za ukrepe, ki podjetjem onemogočajo delovanje na trgu.

Ta policist in tudi ostali so lahko hvaležni Alešu Hojsu, ker je objavil te podatke. Sedaj imajo ljudje dostop do plač vsakega policista in s tem so zgubili tisto malo kredibilnosti, ki so jo imeli do sedaj. Žalostno, vendar resnično. In da ne bo pomote – povsem razumem policiste, da so na cestah za to da opravljajo svoje delo in da niso krivi, ker dobijo ukaze od nadrejenih.

Ne bom ugibal kako se počutijo policisti ob takšnih situacijah, prav tako ne bom ugibal, če so ti policisti na strani vlade pri njihovih odlokih. Oni opravljajo svoje delo in zanj so plačani. Državljani Slovenije pa smo dobili podatke o njihovih plačah in sedaj bo marsikdo to izkoristil. Ja, Hojs se očitno ne zaveda posledic svojega dejanja.

Zanima me, glede na to, da je takrat povedal, da bo vsak mesec objavil te podatke, kdaj pride naslednja plačilna lista na dan. Jo bo razširil na vojsko? Bo izdal še kakšen zaupen podatek? Namreč ob prvi objavi je izdal imena in priimke pripadnikov Specialne enote.

Še odgovor iz naslova. Zelo veliko škodo jim je storil. Predvsem pa je omajal že tako skrhano zaupanje v policijo in dal vsakomur možnost, da se zgraža nad plačo policista.