twitter logo elon musk twitter logo elon musk

Elon Musk bo za 44 milijard dolarjev kupil podjetje Twitter

Podjetje Twitter bo za 44 milijard dolarjev kupil Elon Musk, so včeraj potrdili iz podjetja. Elon Musk naj bi se za “nakup”, ki predstavlja okoli šestino njegovega premoženja odločil, ker si želi “svobode govora”.  Veliko je namigovanj, da si želi, da bi imel Donald Trump spet svoj tviter račun, vendar Trump ravno v teh dneh “launcha” aplikacijo, ki bo namenjena “svobodi govora”.

Elon Musk je že od nekdaj kontroverzen. Drzen. Predvsem pa ima veliko pod palcem, kar pomeni, da si lahko privošči takšne in drugačne investicije. Ker 44.000.000.000 dolarjev ni mačji kašelj, verjetno ni toliko samaritana, da bi to naredil brez vnaprej pripravljenega načrta, predvsem pa brez vnaprej pripravljene kalkulacije.

Seveda je potrebno počakati, da bo denar na računu podjetja Twitter, saj Elon Musk velja za precej nestanovitnega človeka, ki se tudi premisli glede svojih idej, ki jih širi tudi preko platforme Twitter.

Sam lahko samo ugibam kaj nas čaka v prihodnosti na twitterju, ampak upam, da nas ne čaka plačljiva platforma, ki bo s tem postala zelo dobičkonosna, kar je bil njena največja težava do sedaj.

Lahko samo primerjamo rezultate. Google je lani zaslužil 257 milijard dolarjev, Facebook 117 milijard in Twitter 5 milijard. Google je vreden 1700 milijard dolarjev, Facebook 583 milijard dolarjev in Twitter okoli 36 milijard dolarjev – Elon Musk mu je s svojim nakupom že dvignil ceno in niti najmanj ne dvomim, da ga bo hotel zelo dobro “monetizirati”, kar je sedaj precej velika težava.

Verjetno bo Elon Musk poskušal s preprostimi ukrepi podjetje narediti bolj profitabilno. Zmanjševanje stroškov, večanje števila uporabnikov platforme, prodaja dražjega in bolj ekskluzivnega oglasnega prostora, prodaja “big data” in verjetno se bo našlo še in še novih “poslovnih” prijemov.

Glede na to, da je zadnja leta postal Twitter leglo za širjenje #fakenews, mi je ideja Elona Muska precej nerazumljiva, ampak on je lastnik podjetij Tesla, SpaceX, The Boring Company, Neuralink in njemu je o biznisu bolj jasno kot pa večini državljanov skupaj!