Nedelja. Parkirišča okoli Bohinjskega jezera so bila nabito polna. V Ukancu, kjer bo Damian Merlak prenavljal hotel Zlatorog, sem našel prostor parkirno mesto v senci. Poleg je bil parkiran avtodom, vendar ni bil parkiran kot ostala vozila, ampak “po dolgem”, tako da je zasedel štiri parkirišča v senci. Parkiram vozilo in oddidem, ko prileti ženska in mi začne razlagati, da so avtodom parkirali samo za minuto …

V polomljeni angleščini mi razlaga, da bo mož prišel, samo še spije pijačo v lokalu in da naj jaz parkiram vozilo drugam, da bosta ona dva lahko odpeljala avtodom. Prosim? Kaj?

Nekdo je napačno parkiral avtodom in sedaj naj bom jaz tisti, ki bo odmaknil vozilo. Ko sem rekel, da pač nimam namena čakati, da pride njen mož in da se tako pač ne parkira je začela še enkrat pojasnjevati, da so šli samo za minuto v lokal. Ker sem vseeno malce človeški, sem se odločil, da počakam, da pride voznik. In potem vidim kaj se bo zgodilo. Ko je prišel on, me je začel najprej v nemščini napizdevati kaj se grem. Ker se mi je približal na par centimetrov sem začutil njegov zadah in mi je bilo jasno, da je boljše, se vseeno malce odmaknem.

Tudi pred avtodomom je bilo parkirano vozilo in ker je bila ravno lastnica v bližini, sta se odločila, da bosta tudi njej težila, da naj premakne vozilo, da bosta lahko odpeljala. Od mojega prihoda je tako minilo že okoli sedem minut, ampak očitno je čas res relativen pojem. Ker ni bil moj namen, da nekomu ne dam možnosti, da odpelje iz parkirišča, sem se vsedel v avto in ga premaknil, tudi voznica, ki je parkirala vozilo pred avtodomom je to storila in tako je lahko voznik avtodoma zmanevriral iz parkirišča in se počasi odpeljal. Ker je imel odprto okno sem slišal njegovo preklinjanje.

Ker sem se za trenutek vprašal, če sem napačno odreagiral in bi moral tiho in s sklonjeno glavo premakniti vozilo, ker turizem smo ljudje, pa starejši pa te fore … Sem bil vesel, ko se je do vozila vrnil partner voznice vozila, ki je bil parkiran pred avtodomom in se je podobno kot sem se sam tudi on razburil zaradi tega parkiranja avtodoma.

Ker ne gre zgolj za princip, ampak za neko osnovno obnašanje, se mi je zastavilo preprosto vprašanje – ali bi ta oseba v avtodomu enako reagirala, če bi bila situacija obratna? Ali pa če bi poklical mestno redarstvo, ki bi jim zaradi parkiranja čez štiri parkirišča dal kazen? Ali pa če bi vsi funkcionirali na isti način – pač bi “za minuto” pustili avto kjer bi se nam zazdelo – kako bi vse skupaj potem funkcioniralo? Ja, bil bi kaos. In ne ne sprejmem izgovora, da je šlo samo za minuto. V trenutku, ko je avtodom odpeljal iz parkirišča, so štirje vozniki lahko zasedli parkirišča v senci in posledično tudi plačali parkirnino.

Zanima me, če se ta dva tujca tudi v svoji državi obnašata na takšen način, ali pa pač to lahko počneta v Sloveniji, ker pač tukaj se to lahko počne, ker smo bližje “balkanu” in kjer kazni niso tako visoke kot so v njihovi državi.

bohinj zlatorog parking