Včeraj je potekala ustanovna seja Sveta RTV Slovenija. Udeležilo se ga je 16 od 17 svetnikov. Predsednik sveta je postal Goran Forbici, proti kateremu je Janez že “uperil” svoje vojščake. Sklicatelj seje Andrej Grah Whatmough, ki je to moral storiti po odločitvi sodišča, se na seji ni prikazal. Povsem pričakovana poteza in niti pod razno si ne bi mogel predstavljati, da bi on storil drugače.

Glede na to, da se Andrej Grah Whatmough boji soočenja s svetniki, ki bodo sestavljali Svet RTV Slovenija, je bila njegova odsotnost pričakovana. Sedaj bo verjetno obdobje, ko bodo leteli okostnjaki iz omar in ko bomo davkoplačevalci izvedeli, kako nemarno in kako nesmiselno se je trošil naš denar.

Sejo sem spremljal, ker me zanimalo, kaj bo imel za povedati Andrej Grah Whatmough. No, namesto da bi imel jajca in se prikazal na seji, je tja poslal “namestnika” – ampak so se mu svetniki zahvalili in niso potrebovali njegove razlage o tem, zakaj Andreja Grah Whatmougha ni na seji, ki jo je sklical.

V nadaljevanju seje so sprejeli precej sklepov, ki od Andreja Grah Whatmougha zahtevajo podrobnosti o tekočih poslih. O nabavah slik, o smotrnosti in “dobičkonosnosti” Panorame, prav tako pa se je Svet odločil, da se javno naročilo, povezano z merjenjem gledanosti in poslušanosti ter branosti, za obdobje petih let v znesku sedem milijonov evrov ni tekoči posel razveljavi, saj ne gre za tekoči posel.

Kot sem že omenil. Sedaj bodo začeli padati okostnjaki iz omar, predvsem pa bo javnost izvedela, kakšna je gledanost programov in koliko denarja se je vrglo skozi okno, ker nekdo ni imel pojma o vodenju takšne hiše. Ampak saj ni važno, če je sposoben ali ne, kajne? Važno je, da je “naš”. To je bilo povsem dovolj.

Aja, pa še to. Očitno se Andrej Grah Whatmough raje pogovarja na štiri oči, saj sicer si ne znam predstavljati zakaj bi nekdo imel z njim intervju, ki ga je imel pred dvema dnevoma in ga je vodila Vida Petrovčič. Občutek, da živim v Severni Koreji, ko sem poslušal del pogovora je bil preveč močan.

Srčno upam, da so pred nacionalko boljši časi, predvsem pa da bodo to hišo vodili ljudje, ki so kompetentni in ki se jim vsaj sanja kaj o materiji, ki jo ta hiša ustvarja.

Ko desnica ploska Jadranki Rebernik za oddajo Utrip