spraglji divji spraglji divji

Sezona divjih špargljev je odprta

Sem ljubitelj divjih špargljev. V otroštvu so mi starši v Kavranu pokazali “nekaj, kar raste iz zemlje” in ima povsem drugačen okus, kot sem ga bil sicer navajen. Raste med kamenjem in je pravzaprav grmovje. Od takrat vsako leto komaj čakam začetek pomladi, da se lahko sprehodim po Krasu ali primorskih gozdovih in si sam naberem divje šparglje. Sezona divjih špargljev je odprta!

Ko enkrat poskusiš divje šparglje, je težko jesti navadne, gojene. Razlika je ogromna, čeprav so gojeni precej bolj “mesnati” in jih za pripravo jedi potrebujemo manj. A primerjati jih je nemogoče, saj gre za dve povsem različni rastlini.

Naj naredim še en majhen skok v preteklost, v čase, ko sem pomladi in poletja preživel v Istri, v kraju Kavran. Takrat sem se prehranjeval “normalno” – zjutraj, ko sem vstal, sem naredil nekaj korakov po “gozdu” in nabral ravno toliko svežih špargljev, da sem jih dodal v umešana jajca in užival v njihovem okusu. Ta navada se je ohranila še več kot 40 let.

Ko sem se prejšnji vikend odpravil na Kras preverit, kako je s šparglji, sem bil navdušen. Začeli so poganjati iz tal, in ker je dovolj vlage, jih je veliko. Sicer so še nekoliko sramežljivi in tanki, vendar okusni kot sto hudičev.

Sam zagovarjam načelo, da se ne pobere vseh, ampak le toliko, kolikor jih potrebujem za dve jedi. Po približno pol ure sem zapustil gozd zadovoljen z bero.

Kako si pripravim šparglje? Obstaja neskončno možnosti. Glede na moj način prehranjevanja sta mi najljubši rižota in testenine z divjimi šparglji. Obe jedi sta povsem preprosti, šparglji pa v njih kraljujejo.

Sveže šparglje sploh ni treba termično obdelati, vendar če želim pripraviti “omako”, jih moram vsaj za nekaj minut popeči v olivnem olju, predvsem trše dele. Nato jih zmeljem in v to omako dodam testenine (seveda brez jajc). Po želji lahko dodam čemaž ali česen, a s tem spremenim okus. Na koncu testenine posujem s svežimi “vršički” divjih špargljev.

Pri rižoti posebej prekuham trši del špargljev in to tekočino uporabim kot osnovo za kuhanje riža namesto jušne osnove. Sam dodam še kurkumo, da riž dobi zanimivo barvo, preden je kuhan, pa vmešam “vršičke” divjih špargljev.

Če se odpravljate nabirat šparglje, bodite previdni na klope in kače! Sonce je že dovolj močno, da privabi kače na plano, v gozdu pa je tudi že veliko klopov, ki vas bodo z veseljem obiskali. Pa dober tek!

spraglji divji
spraglji divji
divji sparglji
divji sparglji
  1. Špargelj, iz Nemščine “spargel”. Zanimivo, šparga v Nemčiji ne raste. SSKJ, ubijalec slovenskega jezika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja