Vuvuzela je plastično trobilo dolgo malce manj kot meter, ki na nogometnih tekmah svetovnega prvenstva povzroča hrup, ki me spominja na hrup v sršenjem ali čebeljem panju. Vse skupaj pa me spominja na študentske proteste v Ljubljani, ali pohod dijakov po mestu po četvorki, vendar so pri nas namesto vuvuzel v igri piščalke.
Vuvuzela naj bi dosegla hrup do 124 decibelov in so moteč element pri spremljanju tekem preko televizijskih zaslonov (preglasijo komentatorja), da o tem, kako mora biti na samem stadionu, niti ne pomislim.

Na Facebooku in na spletu se že ustanavljajo skupine, ki so proti vuvuzelam in ki zahtevajo, da se prepove njihova uporaba na tekmah. Poleg tega da povzročajo nadležen hrup, imajo tudi samo nogometaši probleme s komunikacijo.

Men gre vuvuzela pošteno na živce! Kaj pa tebi? Lahko pa tudi odgovorite na anketo – Is the Vuvuzela annoying to you?


The Vuvuzela – Legendary Horn!

Vuvuzela: the sound of South Africa 2010

Just what is a vuvuzela?

Blow that Vuvuzela

23 Responses to Vuvuzela – lepatata mi gre pošteno na živce

 1. Tomaž pravi:

  Zadeva je abnormalna.
  Ne razumem, zakaj bi si nekdo med nogometom želel pihati v to plastiko? Kakšno navijanje je to, če pa moti najbolj pomemben faktor v igri – igralce?
  Užitek v navijanju se mi zdi ravno v tem, da se kljub vsej svoji pameti, ki jo seveda precenjujemo, spustimo na in v en živalski krog, kjer pamet in zavore odpovejo, da se lahko začnemo drt ko hijene, klet kot John McEnroe in pametovat kot Branko Grims.
  Tole vuvuzelo bi imel raje doma, ko bi se žena želela pogovarjat z mano :)

 2. Don Marko M pravi:

  meni pa ne grejo na živce….razumem jih kot njih narodno folkloro in tudi zato ne bi bilo prav, da bi jih poskušali ukiniti….ker potem bi to bilo, kot bi v naši podalpski ukinili frajtonarco…..prava nogometna ekipa nima potrebe komunicirati med tekmo, ker že brez besed znajo odigrati vse potrebno….komentatorji pa jih po tretji tekmi itak ne slišijo več….

 3. peroa pravi:

  It’s a thin line. Strinjam se z Don Markom. To je del njihovega nogometa, kulture. Meni ne gre na živce, saj med prenosom zvok ne opaziš, nekje v ozadju so sršeni … :)

 4. Očitno stvar gre na živce ljudem iz celega sveta, ne samo Evropejcem. kar nam eni Afričani očitajo, češ da bodo zaradi nas, ki gledamo tekme po TV oni ob veselje v stadionih.

  Hvala za link do mojega članka in ankete :)

 5. had pravi:

  @all: da ne bo pomote.. jaz spostujem njihove navade in tudi to, da je ta zvok njihov “naraven”, oz. zvok divjine.. vendar ko na stadionu “ropota” 15k taksnih zadev je vse skupaj ubijajoce.. mogoce me ne bi vse skupaj tako motilo, ce ne bi bil navajen tisine :) kjer so mi vcasih se celo pticki preglasni..

 6. MR Foto pravi:

  Jest jih sovražm do amena, ker se ne sliš reakcij stadiona, ne sliš se navijanja (sorry, tale čebelji roj ni navijanje), ne sliš se prepevanja, ne sliš se bobnov, ne sliš se igralcev, komaj se sliš sodnikove žvižge, igralci ne slišjo trenerjev,…

  Ampak, po drugi strani so del tradicije južne Afrike.

  Tko da predlagam neki da bo volk sit in koza cela – naj prepovejo Vuvuzele povsod, razen na tekmah, kjer si jih vsaj ena ekipa zaželi. Tako bomo evropejci in celoten svet srečni, ko bomo igrali med sabo, afričani pa srečni, ko bodo igrali oni.

 7. Nick pravi:

  Kako je lahko PLASTIČNA zadeva tradicija? Jaz bi prepovedal vnos na stadione VSEM pripomočkom za navijanje oz. za delanje hrupa.

 8. ZonPjer pravi:

  Men je tako kul, da sem si jo prenesel na telfon ;) Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 9. MR Foto pravi:

  Najdeno na Twitterju: The German word for vuvuzela is NichtHaltenSchmerzInDerKopfMachenParpenParpenSüdafrikanis :D

 10. Ziga pravi:

  Gre uiber na živce. Me prime, da bi prijel za pips …

 11. Abaddon pravi:

  Men gre tud na živce, ne bi jih pa ukinu.
  Jebiga tuhtal bi prej, ko so dal južni afriki svetovno prvenstvo za organizirat, sej so vedl kaj jih čaka.

 12. JOŽI pravi:

  To je Afrika :) Se bomo morali pač navadit :) Sprejeti drugačnost, in njihove vuvuzele :)
  SLOVENIJA GRE NAPREJ :)
  Lep pozdrav vsem Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 13. Matej pravi:

  Itak. To smo Evropejci delali že v času zasužnjevanja afriške celine. Vse kar ni del evropske kulture razglasimo za divjaško in nekulturno ter prepovemo.

  Jebiga, svet je pisan in like it or not, to je afriška navada. Plastične so vuvuzele (če prav razumem) šele v zadnjem času; prej so bile lesene.

 14. siggi pravi:

  Prej so bile pločevinaste, še pred tem pa narejene iz slonovine.

  In od kdaj smo evropejci tako fini? In KDO SMO MI da bi kr prepovedali vuvuzele v njihovi državi recimo? Dejte no, tekme se da prav normalno gledat, komentatorja se sliši, prav tako sodnikove žvižge… Usak ki trdi drugače, se preprosto spreneveda, ker ima nek fin, večvreden odnos..

 15. Nick pravi:

  ma ja, saj imate verjetno prav … pri nas bo gotovo postala tradicija in kultura, da mečemo kocke v parlament, in le naj se najde nekdo, ki bo karkoli imel povedati čez to navado.

  če bo zmanjkalo granitnih, bodo gotovo izumili take iz težke plastike, podkovane z recikliranim svincem, jebiga, običaji morajo iti dalje.

  čedalje bolj razumem razloge za apartheid

 16. Zanimivo, zagovorniki vuvuzele pozabljajo, da niso le Evropejci tisti, ki so siti tega hrupa. Spremljam Azijske bloge in tudi ti pišejo, da jim gre na živce. In podobno je vsepovsod po svetu, vedno več ljudi je sitih te troblje, ne samo Evropejci. In tudi je malo bolano primerjat Evropejske sužnjelastnike iz prejšnjih stoletij z mladimi Evropejci iz 2010, ki le hočejo uživat nogometno tekmo. Totalno bolano. A veste, da je trenutno največ sužnjev in sužnjelastnikov prav v Afriki sami?

 17. Matej pravi:

  @My Kafkaesque Life: ni bolano primerjat, ker se je začelo ravno tako. Da se je navade njihove kulture označilo za divjaško.

  Zakaj je največ sužnjelastništva trenutno v Afriki? Ker smo ga Evropejci tja prinesli.

  To, da so tudi azijci nestrpni, pa ni nobeno opravičilo.

 18. RTV Slovenija, prosim odstrani frekvence vuvuzel pravi:

  Trobilo oddaja osnovni ton s frekvenco 233 Hz in harmonične tone na 466 Hz, 932 Hz in 1864 Hz, kar je možno s preprostim filtrom na avdio opremi odstraniti.

 19. Nick pravi:

  Grem stavit, da bodo pred koncem prvenstva prepovedali vnos tega sranja na stadione.

 20. @Matej: Z nekom na taki stopnji ne debatiram.

 21. Matej pravi:

  @My Kafkaesque Life: Tudi klasično za nestrpneže.

 22. had pravi:

  @matej: torej ne sme ime nihce imeti drugacnega mnenja? wrong.. vsak ga ima lahko.. in za to ni nihce nestrpnez..

 23. miha pravi:

  Na tv-ju so tudi meni moteče. Sem pa bil v JAR in me je presenetilo, da v živo na tribuni niti ni neke panike (če ti seveda nekdo ne trobi direktno v uho).

  Verjetno pa je drugače na samem igrišču. Predvidevam, da so tam razporejeni tudi mikrofoni tv ekip in se zaradi tega doma na tv-ju sliši vuvuzele toliko bolj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.