Jaka je pred parimi dnevi poslal vprašanje ministrstvu za javno upravo o volilnem molku na spletu, predvsem na vse bolj popularnih družabnih omrežjih, ki so jih odkrili tudi politiki in jih v zadnjem mesecu precej “spamajo”.
MJU mu je poslalo že vnaprej pripravljen odgovor, ki pa je precej “medel”, oz. ni točno določen – po mnenju MJU je zgodba s socialnimi omrežji enaka kot zgodba s plakatiranjem, ki je v dneh volilnega molka prepovedana!

Prav tako so pred dnevi na 24ur objavili članek – Ministrstvo: Tudi na tujih spletnih omrežjih velja volilni molk (vir):

Na ministrstvu za javno upravo, ki je pristojno za tolmačenje zakona o volilni in referendumski kampanji, pravijo, da zakon izrecno ne ureja volilnega molka na spletnih straneh, na t. i. socialnih omrežjih. Po njihovem mnenju pa bi lahko v teh primerih potegnili analogijo z ureditvijo, ki velja za plakatiranje. To bi pomenilo, da je na spletnih omrežjih dovoljeno nameščati nove vsebine v petek (8. 10.) do polnoči, ko se začne volilni molk. Po polnoči pa lahko na omrežjih ostanejo le vsebine, ki so bile do tedaj nameščene, ni pa dovoljeno objavljati novih.


Vsa stvar je precej bolj zakomplicirana kot se zdi na prvi pogled. Namreč vsak lahko kreira “fejk” Facebook, ali Twitter račun in preko proxyev dostopa do teh spletnih strani in širi svojo “politično” pripadnost tudi v času volilnega molka. Vsa zadeva je precej bolj zakomplicirana kot se zdi na prvi pogled. Poleg tega je problem tudi v piscih blogov, ki se lahko skušajo skriti za anonimnostjo interneta in v zadnjih trenutkih “spreminjati” že znane rezultate.

Sicer pa pričakujem da bodo vsake naslednje volitve še veliko bolj intenzivne na družabnih omrežjih in bodo lahko “svetovalci za družabna omrežja” vlekli precej velike denarje iz žepov “slaveželjnih” politikov, ki se bodo v predvolilnem času poskusili približati svojim volivcem in jih prepričati, da so oni res pravi in da “štekajo” vse – tudi družabna omrežja!

9 Responses to Volilni molk na spletu – Facebook, Twitter

 1. (jm) pravi:

  Malce mešaš zadeve.

  Eno je prepoved, drugo pa je, kako se da zadeve sankcionirati. Če se nekaj ne da (efektivno) sankcionirati, še ne pomeni da je v bistvu dovoljeno.

  In roko na srce, tudi proxy ne pomeni popolne anonimnosti, če je recimo na drugi strani država, po možnosti avtoritarni.

 2. had pravi:

  @jm: eksplicitno ni prepovedano, ker nimamo tega nikjer zapisanega :) torej je dovoljeno.. to, da se vlece analogija s plakatiranjem je sicer smesno, ampak lahko bi se naredilo kaj pametnega iz tega..

  glede proxya pa se strinjam s teboj.. ampak ponavadi se ljudje zanasajo na to, da so za njim anonimni.. :)

 3. abcd pravi:

  Sej je vseeno. Če nardiš račun in spamaš v soboto, moraš do sobote zbrati dovolj ciljne publike. Večina se ne spomne. Kršenje volilnega molka pa je tko glupo napisano, da karkoli ni plakatiranje ali trganje plakatov je “whatever”.

  Prej bi padlo pod tolmačenje “političnega agitiranja”. Tvitanje ali pa fejsbukiranje je isto kot hodit po cesti in v megafon kričat “joško for president, pridite vsi na volišča, volite joška…žal on jih nima, ampak če zmaga, si jih bo naredil…joško joško!” :)

 4. Anja pravi:

  Hvala ti za vse info!!!

 5. My Kafkaesque Life pravi:

  Kaj pa če si na drugem koncu sveta, npr Argentina, Kanada, Avstralija? Pol lahko pišeš in delaš kar hočeš v predvolilnem molku, kako te bo država dobila, še posebej, če si anonimen? Dvomim, da se bo sploh komu dalo preverjat, če je kakšen tweet prekršil predvolilni molk…

 6. mrOctagon pravi:

  Kaj pa če objaviš post na FB,… iz USA, ki je kakšnih 7, 8 ur nazaj?
  Objavil boš pri njih v petek zvečer, pri nas pa bo objavljeno v soboto.

 7. (jm) pravi:

  Kaj pa, če se z avtom zaletiš v predvolilni plakat, ga uničiš, nato pa pride še do požara, ko ravno pride mimo avto z volilnimi listki in zažge še njega.

  Al pa če Chuk Noris kandidira.

  Zakon je napisan. Tolmači ga vsak sam. In sodnik, če pač pride do obravnave.

 8. sencer pravi:

  primer: sem v tuji državi in se na fb grem agitiranja
  pod katero jurisdikcijo spadam takrat? v tujini pišem na tuje strežnike, ki so dostopni od koder koli

  drugo vprašanje: sem lastnik fb strani in to ni vidno nikjer, grem se agitacije, kako bodo prišli do mene?

 9. Andrej pravi:

  @(jm)
  . ja na prvi pogled se zdi kot da je to kar pravi mrOctagon bedarija, kdo pa bo spamal iz amerike dan prej…….vendar pa pomisli, če bi pripadniki stranke tako idejo konkretno uporablili za učinkovito kršenje molka skozi zakonsko luknjo……glede na stvari ki se dogajajo zaradi neskladnosti stare in toge zakonodaje z možnostmi ki jih prinaša informacijska doba…se nebi čudil čemu takemu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.