Smučišče Vogel Smučišče Vogel

Smučišče Vogel VS 2864

Smučišče Vogel leži na višini 1535 metrov nadmorske višine in pogled na Bohinjsko jezero je v sončnem vremenu kot iz pravljice. Smučišče je začelo z obratovanjem že daljnega leta 1964 in pogled na marsikatero napravo na smučišču nas spomni na točno tiste čase. Enosedežnica, ki pelje na Orlovo glavo je enaka, kot je bila pred 25 leti, ko sem jaz treniral smučanje in smo precej zim preživeli na Voglu, kjer so imeli najboljše palačinke daleč naokrog – verjetno je bila to posledica lačnih ust.

25 let kasneje se je par stvari na Voglu spremenilo – imajo snežni park, imajo štirisedežnico, vendar so proge še vedno enake in še vedno ne potrebujejo zasneževanja. Smuka je odlična, vendar je smučišče namenjeno malce manj zahtevnim smučarjem. Gostinska ponudba je pestra in pritegne ljudi, da na sončku spijejo svojo pijačo in uživajo v naravi in pogledu na belino vse naokoli.

Glede na to, da ima Bohinj še eno smučišče – Kobla, ki pa ne deluje in da se dlje časa že govori o novem smučišču 2864 nad Bohinjsko Bistrico, bi bilo mogoče precej bolj smiselno, če bi namesto dragih investicij v novo smučišče denar namenjen za ta podvig investirali v prenovo naprav na Voglu.

Zakaj? Ali res potrebujemo dve smučišči na oddaljenosti par kilometrov, če se zavedamo, da so smučarske sezone vse krajše in da je smučanje precej drag šport?

Ali ne bi bilo boljše, da bi se uredila infrastruktura na Voglu in bi s tem povečali kapaciteto naprav? Mogoče se samo meni zdi precej neumno, da se sedaj postavlja novo smučišče, ki bo odžiralo promet Voglu, pa vendar bo njegova investicija hudičevo velika – pri njej bi morala pomagati tudi država in tako bosta obe smučišči životarili, namesto da bi se uredilo eno smučišče, na katerega bi lahko bili ponosni in bi omogočalo smučanje tudi pri temperaturah, ki so višje od 10 stopinj – ko se sneg na Krvavcu, Kranjski gori in na podobnih smučiščih že stali.

Saj bi v tem kontekstu omenil smučišče Kanin in investicijo v njegov ponovni zagon, ampak dvomim, da bi obstajal kakršenkoli posluh v Sloveniji za ureditev tiste sramote in propadanje vsega skupaj. Glede na to, da imamo precej naravnih danosti in da imamo destinacije, ki že obratujejo in jih imajo ljudje radi – pogled na par tisoč ljudi na smučišču recimo, bi bilo smiselno investirati v nove naprave in tako še izboljšati smučarsko izkušnjo. Posledično pa bi bilo tudi precej več denarja v blagajni, sicer bodo smučarji odšli par kilometrov naprej na smučišča v Italiji in Avstriji, ki ponujajo velik več, kot pa naša smučišča.

Smučišče Vogel

Smučišče Vogel
Smučišče Vogel

vogel6

vogel_snowboard01

vogel1

vogel_snowboard12

vogel_snowboard15

vogel_snowboard03

  1. Kanin bo rešen s pomočjo občine, ki je prevzela kabinsko žičnico. Vogel bo na žalost rešen, ko bo dobil novega lastnika za občutno prenizko ceno. Kobla je zgodba ko želiš brez denarja pokrasti še tisto česar ni. 2864 je odlična ideja za katero so akterji menili, da bodo pobrali 35 mio € brez garancij, kot jim je uspelo pri gradnji hotela in vodnega parka. Pri smučišču so se ušteli. Vogel preživi že od poletne sezone, 2864 bi pritegnil goste v vseh letnih časih in bi celotna regija oživela. Obe smučišči bi lahko imeli dobre poslovne rezultate.
    Kaj pa je v sosednih državah boljšega kot na Kaninu, Voglu? Razen usnjenih sedežev nič. Proge imamo odlične, cene primerne, naravo lepšo.

Komentarji so zaprti.