Jutro na avtocesti med Kompoljem in Šentjakobom 2 Jutro na avtocesti med Kompoljem in Šentjakobom 2

Ne tekstam, ko vozim / #NeTekstamKoVozim

Ne tekstam, ko vozim (#NeTekstamKoVozim) je ozaveščevalna akcija družbe Renault Slovenija in agencije Publicis, s katero mlade opozarjajo na nevarnosti uporabe mobilnega telefona in pisanja sporočil (»tekstanja«) med vožnjo.

Moja izkušnja, stara par let. Sicer sodim med tiste, ki med vožnjo ne govorijo po telefonu, ampak tipkajo – kar je očitno še precej slabše. Obljuba, ki sem si jo dal. Da vsaj nekaj časa poskušam zdržati brez tipkanja po telefonu med vožnjo!

Približno 40 kilometrov sem prevozil po avtocesti, vozil sem natančno po vseh omejitvah, zato tudi prehitevanje tovornjaka v predoru in v tem času napisal 7 twitov.

V bistvu sem počel taisto stvar, ki jo hudičevo sovražim pri drugih, namreč telefoniranje ali sms-anje med vožnjo. Kajti zbranost voznika med tem početjem je zelo majhna in posledično je vožnja počasna in precej vijugasta. Če to počneš med prometnimi konicami je precej nevarno, vendar tudi če to počneš ponoči, ko je cesta skoraj prazna, razen parih tovornjakov, je to neumno in nevarno početje. In prispel varno domov.

In kaj sem ugotovil. Da sem po prevoženih parih kilometrih ugotovil, da se sploh ne zavedam, kaj se je dogajalo ob cesti, na kar sem v normalnih razmerah vedno pozoren. Da nisem bil pozoren na to, če me bo kakšen avto prehiteval z veliko hitrostjo in kar je bilo še hujše, je bilo dejstvo, da ko sem se približeval tovornjaku, da sploh nisem imel občutka koliko sem oddaljen od njega. Preprosto sem izgubil tiste občutke na katere se ponavadi zanašam.

In če bi bila policijska patrulja ob cesti, je ne bi opazil. Če to apliciram na vožnjo po lokalnih cestah, kjer je veliko pešcev, da o otrokih ne razmišljam, je takšno početje hudičevo nevarno. Mobilni telefon, kljub temu da omogoča našo mobilnost, nam krati zbranost med vožnjo.

In tudi uporaba prostoročnega telefoniranje je riskantna. Saj v vsakem primeru moraš izbrati osebo iz imenika ki jo kličeš in se pogovarjaš z njo. Tudi v tem primeru je nezbranost. In verjamem da je veliko prometnih nesreč, sicer z manjšo materialno škodo, kar pa ni izgovor, posledica telefoniranje, oz. sms-anja med vožnjo.

Ne tekstam, ko vozim

 1. bla, bla, bla…

  ne menjam radijske postaje, ko vozim…
  ne nastavljam klime, ko vozim…
  ne spremljam porabe goriva, ko vozim…
  ne pogovarjam se s sopotnikom, ko vozim…

  ne vrtim volana, ko vozim…

  bla, bla, bla…

Komentarji so zaprti.