Upraviteljica Slovenskega ljudskega gledališča Celje Tina Kosi je 9. januarja dobila obvestilo, da je predstava Borisa Kobala Profesionalci espe plagiat. Šlo naj bi za delo italijanskega dramatika Alda Nicolaja – za prevod njegovega dela. Predstava je bila umaknjena s sporeda. Javnost pa je dobila novo kost za glodanje.

Ne. Boris Kobal ni zajebal, ampak je točno vedel kaj dela, če je prevajal delo Alda Nicolaja in se pod njega podpisal. Stopil je na pot, ki so jo pred leti tlakovali Vida Žabot, Mojca Mavec, Janez Janša … In še in še plagiatorjev bi se našlo v Sloveniji. V bistvu verjamem, da marsikdo črpa inspiracijo pri kom drugem in posledično je vrsta plagiatorjev zelo dolga.

Plagiatorstvo Borisa Kobala so dobro izkoristili internetni troli, ki so si dali duška v svojem moraliziranju. Ker ni njihov, zato lahko. Ko se je podobno zgodilo pred leti z govorom Janeza Janše, so bili povsem tiho.

Seveda so se našli tudi takšni, ki opravičujejo njegovo dejanje – ker to pač vsi počnejo. Ne. Ne pristajam ne na prve, ne na druge. Seveda ima vsak lahko svoje mnenje, kako bi lahko bilo drugače, saj svoboda govora pa demokracija … Še mediji so pristavili svoj lonček. Me zanima, če so toliko pisali tudi o sami igri, ko je bila postavljena na oder? Verjetno ne. Saj ni šlo za “škandal”. Saj igra sama po sebi verjetno ni tako zanimiva in ne bi prinašala klikov. Imajo pa sedaj veliko vsebin na to temo.

In ne, v tem primeru ne gre za nikakršno podobnost s primerom ravnatelja iz Maribora, ali mrhovinarskim novinarstvom v primeru Gašperja Tiča.

In kot se zgoraj omenjenim plagiatorjem ni zgodilo nič, se verjetno tudi Borisu Kobalu ne bo nič. No, to pa je malce večji problem – ker če bi vedno skočili v zrak in bi se zgodile sankcije, ki bi bile “dobra šola” tudi za vse ostale, ki bi pomislili na plagiatorstvo, pa bi verjetno storili korak v pravo smer. Sem prvi za to, da se s takšnimi primeri ukvarjajo za to odgovorni organi in ne vsak posameznik, ki ima 3 sekunde časa.

Še enkrat se je dokazalo, da je najslabše, če si v takšnem primeru tiho. Reakcija Borisa Kobala, ki je namesto, da bi priznal in našel “izgovor”, kot se to ponavadi stori, je bila najslabša možna – bil je tiho. Ljudje so si ustvarili svoje mnenje in tudi če sedaj pojasni svoje vzroke so povsem nepomembni.