Peyote / peyōtl / pejotl / Lophophora williamsii

Peyote, ali peyōtl je majhen kaktus brez bodic, ki izvira iz Mehike in Teksasa. Včasih je bil uporabljen pri indijanskih obredih in je veljal za zdravilo. Peyotl je zaščitena rastlino z veliko zbirateljsko vrednostjo. Peyotl je znan po psihoaktivnih učinkovinah – meskalin, pejotlin, anhalonidin, lofoforin, anhalonin. In meskalin na telo deluje podobno kot LSD ali psilocibin.

Pred mnogimi leti sem bral knjigo Carlosa Castanede (ki se je rodil na isti dan kot jaz, le letnici sta različni), kjer je opisoval metamorfozo šamana v živalsko formo s pomočjo peyotla in dature.

Daturo sem kmalu po tistem našel in jo preizkusil, vendar peyotl mi je bil vedno nekaj mističnega – nekaj nedosegljivega. peyotl, oz. latinsko Lophophora williamsii je kaktus, ki ima mnogo imen – cactus pudding,devil’s-root,diabolic-root, divine cactus, dry-whiskey, dumpling cactus, Indian-dope, mescal-buttons, turnip cactus, whiskey cactus, white-mule …

V tistih časih sem jaz slišal precej zgodb o eksperimentiranju s peyotli in seveda te takšne zgodbe pritegnejo. Takrat se je govorilo, da se da dobiti peyotle tudi pri nas, vendar v vseh “kaktusarnicah” so se mi samo nasmejali in mi povedali, da tega nimajo pri njih…

Dokler… Nisem pred pred leti v kaktusarnici ob morju vprašal lastnico, ali imajo mogoče Lophophoro williamsii in mi je odgovorila, da jo imajo in da jo tudi prodajajo. Dan je bil takoj lepši, predvsem pa sem se zavedal, da si bom uresničil željo iz mladosti.

Ko sem dobil Peyotl, pa se mi je postavilo novo vprašanje – ali sem res pripravljen eksperimentirati z njim? Ali nisem preveč star za to? Kaj pa če… Ja, ko se enkrat začneš spraševati takšne stvari, potem se počasi začneš zavedati da si postal star. Ne samo to, tudi to, da razmišljaš, kajti zavedaš se, da je življenje eno samo..

Sedaj, šest let kasneje še vedno rastejo peyotl v svojem lončku in še vedno ne vem točno, če bi ga kdaj preizkusil. Mi je pa všeč kot roža, samo naše podnebje mu očitno najbolj ne ugaja. Sicer pa imam še nekaj let, da se odločim, če ga bom preizkusil – namreč, da je “goden za uživanje” naj bi bil star od 15-20 let.

  1. Včash se zdi, kt das skoz na pejotlu ;)
    Pab buo bolš, če b kako šilce dau na zob…

Komentarji so zaprti.