Septembra na morje?

Septembra na dopust na morje? Verjetno nisem edini, ki ne mara gužve sredi poletja v obmorskih krajih. Kot otrok sem večino počitnic preživel na morju, kasneje sem odkril, da najraje preživljam vikende ob morju, zadnja leta pa opažam, da sta mi morje in dopust precej bolj dragocena meseca septembra.

Mesec september sem imel od nekdaj za mesec, ko gredo upokojenci na morje. Ko sonce ni več tako močno, pa vendar je morje še vedno toplo, ko ni več gužve in ko vse skupaj postane bolj mirno. September na morju je tudi precej cenejši. Vendar očitno ne razmišljam samo jaz tako, ampak tudi še mnogo drugih, ki se odločijo, da bodo svoj dopust preživeli nekje ob morju meseca septembra.

Edini problem nastane, če je septembra preveč hladno. Pa vendar se lahko vseeno še vedno kopaš v morju, predvsem pa lahko uživaš v miru in tudi osebje v lokalih je povsem drugače razpoloženo kot pa je sredi sezone.

Zakaj imam rad morje septembra?

 • ker sem edini med gosti, ki skače v bazen, ker so vsi ostali toliko starejši, da tega ne počnejo več
 • starejši gostje so prijazni in poskušajo navezati pogovor – kar niti ni tako slabo, če si oseba, ki se ji da pogovarjati
 • ni “fajta” za hrano pri samopostrežni prehrani
 • ker je mir in tišina
 • ni več pijančevanja mladih do jutranjih ur
 • zjutraj sonce ni več tako močno in je tek znosen
 • zvečer se prijetno ohladi, vendar se kljub temu da sedeti zunaj – sicer v dolgih rokavih
 • ker je na plaži mogoče dobiti prostor, brez da rezerviraš svoj prostor pod soncem
 • ni več terasa bandov!
 • najdeš lahko parkirišče in ni gužve na cestah, razen na naših avtocestah, kjer imaš občutek, da je top sezona 365 dni/leto
 • turistični delavci se malce oddahnejo in so malce bolj polni energije, kot sredi sezone
 • ker so vsi kolegi bili na morju že veliko prej in jim lahko delaš skomine s svojimi fotkami

Dopust septembra ni samo za “penzioniste”, čeprav jih bo verjetno precej v tistim času na destinacijah ob morju. Če ima hotel svoj notranji in zaprti bazen, potem je vseeno kakšno vreme vas čaka, saj lahko izkoristite vse to sebi zelo dobro v prid.

Če k zgornjim prednostim prištejem še dejstvo, da so cene ponavadi vsaj za 1/3 nižje kot v sezoni, potem je dopust septembra nekje ob morju lahko odlična odločitev. Razen, če niste človek, ki boljše funkcionira v gužvi in se rad bori za prostor za svojo brisačo na plaži in mu komolčkanje pri nabiranju hrane za večerjo ne predstavlja stresne situacije.

 1. Ravno iz podobnih razlogov nisem bil na morju ze 4-5 let, vsako leto grem raje na kaksen dopust v novo drzavo, ogledat oziroma raziskovat drzavo ter mesta…tako tudi letos, samo da si bom letos se privoscil konec septembra dopust na morju v Spaniji.

 2. Kot samski in brez otrok sem si vedno privoščil dopust v septembru. Čez poletje dal prednost materam z otroci.
  Se pa spomnim mojega prvega septemberskega dopusta. Scalo je cel avgust a septembra indijansko poletje, temperatura ravno zame, cca 25°C, in to, kot praviš, mir.
  Navezal sem kar nekaj prijatelskih stikov z upokojenci, mnogi so kot knjiga modrosti zgodovine preteklosti.

  Nepozabno in vsaj 40% ceneje.

Komentarji so zaprti.