Telemach 5G omrezje v Ljubljani Telemach 5G omrezje v Ljubljani

Telemach 5G omrežje v Ljubljani / hitrost 1330 Mb/s

Telemach je danes predstavil svoje testno 5G omrežje. Telemach ima postavljeni dve bazni postaji (na Nami in na silosih Žita v BTCju), preko katerih dosegajo hitrosti prenosa preko 1 Gbit/s. Bazni postaji delujeta na frekvenčnem spektru 3,5 GHz – za vse tiste, ki se počutijo ogrožene – vaš telefon verjetno podpira standard IEEE 802.11ax (ki omogoča delovanje med 1GHZ in 6 GHz – pri standardnih 2,4 GHz in 5 GHz).

Telemach je prikazal prednosti 5G tehnologije na zanimiv način. Dve lokaciji. Na Kongresnem trgu smo bili mi, medtem ko je bil drug del ekipe na lokaciji pred Kolosejem. Povezava med obema lokacijama je bila preko 5G signala. Na eni strani je bil Vid Valič, na drugi pa Peter Poles. Pogovarjala sta se v realnem času in najprej sem mislil, da gre za mini link med lokacijama – vendar je šlo za 5G povezavo.

Sledil je pevski nastop. Alya je pela na Kongresnem trgu, medtem, ko je bil njen kitarist na lokaciji pred Kolosejem – povezava je bila video in avdio in mi smo dejansko istočasno lahko gledali Alyo v živo in njega preko videa – s tem, da sta se zvok in video ujemala. S tehnologijo LTE bi sicer teoretično tudi šlo, vendar bi bilo precej odvisno od več faktorjev. Sledil je še nastop BQL, dua Maraaya (Marjetka in Raay) in Nike Zorjan. Vse po istem principu in brez “laga”, ki sem ga pričakoval.

Ko smo kasneje pred prostorom merili hitrosti prenosa podatkov – je bila maksimalna hitrost 960 Mb/s downloada. Pred par dnevi so na isti lokaciji dosegli hitrost 1300 Mb/s. Na prenos pa precej vpliva tudi vreme in današnji dež ni bil ravno najboljši za doseganje rekordov.

Prav tako pa so predstavili rezultate neodvisne raziskave mednarodnega podjetja Umlaut, ki omrežje družbe Telemach ocenilo kot najboljše omrežje med preizkušenimi po uporabniški izkušnji v Sloveniji.

Telemach 5G omrezje v Ljubljani hitrost 1330 Gbs12
Telemach 5G omrezje v Ljubljani
Telemach 5G omrezje v Ljubljani hitrost 1330 Gbs11
Telemach 5G omrezje v Ljubljani
Telemach 5G omrezje v Ljubljani hitrost 1330 Gbs10
Telemach 5G omrezje v Ljubljani

Komentarji so zaprti.