Velikost fonta na deklaracijah živil

Verjetno nisem edini, ki ima težave z velikostjo deklaracij na živilih. Pa ne v smislu, da slabše vidim (kar seveda tudi vpliva), ampak v smislu, da so deklaracije vse manjše in manjše in je število podatkov, ki so na deklaracijah vse večje.

Deklaracije na živilih so obvezne. Zakonodaja zapoveduje, kaj vse mora vsebovati deklaracija in posledično to povzroči, da so fonti na deklaracijah tako majhni, da je nemogoče prebrati kaj piše na deklaraciji, čeprav je določeno, da mora biti velikost fontov vsaj 1,2 milimetra, pri zelo majhnih embalažah pa so lahk črke velike 0,9 milimetra.

Nekoč, ko še ni bilo takšnih pravil, so bile deklaracije drugačne. Tudi sama embalaža hrane je bila drugačna – veliko manj informacij je vsebovala in oblikovalci so imeli precej manj dela, kot ga imajo sedaj, ko morajo na omejeno površino stlačiti vse mogoče in nemogoče podatke. Ker so takšni zakoni. Nepomembno je, če je deklaracijo možno prebrati, kajti tega dela UXa nihče ne zapoveduje.

Jaz imam rešitev za deklaracije, kjer so fonti tako majhni, da nimam dovolj dolge roke – preprosto naredim fotografijo deklaracije s telefonom in potem fotografijo na telefonu povečam.

Volk sit, koza cela, men pa vsaj jasno, kaj piše na deklaraciji.

Označba živila mora vsebovati naslednje podatke (vir):

 • ime živila;
 • seznam sestavin;
 • neto količino;
 • rok uporabnosti;
 • serijo živila;
 • pogoje hrambe, kjer je to potrebno oziroma, če so bistveni za uporabnost izdelka;
 • ime oziroma firmo in naslov oziroma sedež proizvajalca ali tistega, ki živilo pakira; v primeru uvoza ime oziroma firmo in naslov oziroma sedež uvoznika ter državo proizvajalca;
 • državo izvora ali področje porekla, če bi izpustitev tega podatka lahko zavedla potrošnika glede pravega izvora ali porekla živila;
 • navodilo za uporabo, kjer je to potrebno oziroma, če potrošnik brez tega podatka ne more pravilno uporabiti živila;
 • vsebnost alkohola pri pijačah z vsebnostjo alkohola več kot 1,2 volumskih odstotkov.

Prav tako mora biti na deklaraciji navedena hranilna vrednost živila, količina maščob (od teh nasičenih in nenasičenih maščob), ogljikovih hidratov (od tega vlaknin ter sladkorjev), beljakovin, soli, vode in energijska vrednost v kilodžulih (kJ) in kilokalorijah (kcal) na 100 g ali 100 ml živila.

V zadnjem času opažam, da je vse več živil označenih tudi s certifikati – veganski izdelek, vegetarijanski izdelek, bio, eko … Kar precej olajša iskanje hrane za tiste, ki se prehranjujejo vegansko. Pred sem sem moral prebrati vse sestavine in ugotavljati, če je v izdelku karkoli, kar ni vegansko.

Sicer pa si želim, da bi bile deklaracije namenjene uporabnikom in ne bi zgolj zadostile obveznim potrebam …

 1. Tole je vsaj za silo berljivo. Bolj neumna so zakonsko določena opozorila / informacije pri TV oglasih (zdravila, avtomobili…), kjer je font 1px, ampak s tem zadostijo zakonodaji.

 2. Ja, črke bi morale bit največje 0,5 mm in in napisane v rumeni barvi na zlati podlagi. (mal se hecam)

Komentarji so zaprti.