Se spomnite prvega vala Covid-19, ko je Zdravko Počivalšek v oddaji Tarča omenjal, da so ljudje umirali, ko je kupoval predrage ventilatorje? Se spomnite, da so ljudje v DSOjih, ki so bili najranljivejši, umirali zato ker ni bilo dovolj osebja in ker jih niso selili v bolnišnice. In sedaj, šest mesecev kasneje se ponavlja zgodba – varovance DSOjev selijo v športne dvorane. Medtem pa so hoteli po Sloveniji prazni.

Za trenutek si poskusite predstavljati situacijo, da imate nekoga od bližnjih v DSOju. Da njega iz njegove sobe preselijo v športni objekt, kjer ni poskrbljeno za higieno, kjer ni poskrbljeno za njegovo zasebnost. Kjer je varovancu DSOja vzeto njegovo dostojanstvo.

Ne, ni prijeten občutek, kajne? Pa vendar se to dogaja v teh dneh, ko je število okužb v DSOjih spet ogromno (v DSOju pri Zidanem mostu je bilo preko 120 okuženih pred dnevom). In očitno ta vlada ni predvidela scenarija, ki bo omogočil precej boljše razmere za varovance in predvsem tudi za zaposlene.

Zakaj torej varovancev ne dajo v prazne hotele? Hotelirji bi dobili nekaj sredstev, varovancem pa bi vrnili vsaj malce dostojanstva. Poleg tega ne bi bilo potrebno investirati v opremo telovadnic in bi lažje reševali težave v DSOjih, ki jim ni ne konca ne kraja.

Ali res nihče od vseh teh strokovnjakov, ki nas rešujejo pred Covid-19, ni pomislil na to rešitev?

Drugi val covid 19 v dsojih
Drugi val covid 19 v dsojih