Vladimir Putin je včeraj v svojem govoru najavil začetek vojaške operacije v Ukrajini. S tem je Rusija začela vojaško operacijo in celo jutro je že slišati pokanje in detonacije v različnih krajih Ukrajine. Putin je ob svojem govoru pozval ukrajinske vojake, da naj se ne upirajo in naj se vrnejo domov in napovedal maščevanje proti vsem, ki se mu bodo uprli. Živimo v letu 2022, kajne?

Zunanje politična situacija v Ukrajini mi ni blizu in se ne počutim niti najmanj primernega, da bi pametoval o teh razmerah. Mi je pa zanimivo, da se lahko v letu 2022 začne “vojna” čez noč in da kljub vsem “mehanizmom”, ki obstajajo ne obstaja mehanizem, ki bi preprečil kaj takšnega.

Z drugimi besedami, očitno se iz zgodovine nismo nič naučili in očitno lahko tisti “bully”, ki ima največji arzenal orožja na voljo ustrahuje vse ostale okoli. To, da se NATO in EU šele sedaj ukvarjata s temi grožnjami in EU uvaja sankcije za Rusijo je zgolj dokaz, da sistem v katerem živimo ni funkcionalen in ne ščiti nikogar pred nikomer.

Res je, da Ukrajina ni del Nata ali del EU, pa vendar bi lahko v letu 2022 imeli mehanizme, ki bi onemogočali samopašnost voditeljev, ki radi razkazujejo svoje mišice na političnem parketu. Še posebej ob predpogoju, da imajo v lasti tudi veliko naravnih virov dobrin od katerih je odvisen svet.

Sem bil prepričan, da smo se kaj naučili iz preteklosti – iz Bosne, Hrvaške, Iraka in podobnih zgodb, ki smo jim bili priča v prejšnjem stoletju. Ali pa iz 2. svetovne vojne. Ampak očitno sem se motil. Očitno lahko največji “bullyi” na političnem parketu ustrahujejo vsakogar in celoten svet lahko samo gleda kako se oni znašajo in uničujejo svet in pobijajo nič krive ljudi.

Ni mi všeč ta svet. Ni mi všeč, da se to lahko dogaja v tem času. Predvsem pa se moramo zavedati, da se bo to dejanje v Ukrajini odrazalo na celem svetu še dolga vrsto let. V primerjavi s tem so bili “talibani” in ostalo zgolj in samo piš vetra. Tole bo orkan in s tem bomo morali živeti.

Ja, to je ta svet leta 2022. Kdaj bo padel komet na nas in končal to agonijo za vedno?

ukrajina putin vojna
ukrajina putin vojna