airpods digitalni boni airpods digitalni boni

Digitalni boni za nakup Airpods slušalk / še ena neumnost ex vlade

Digitalni boni v vrednosti 150 evrov so že na voljo za mlade. Za starejše še ni znano povsem kako se bodo “upoštevali”. Da gre še za en konkreten mimosunek prejšnje oblasti in predvsem “ministra” za digitalizacijo je bilo jasno že dolgo časa vsem, včerajšnji dan pa je to tudi dokazal. Mladi, ki so upravičeni do digitalnih bonovo so jih z veseljem izkoristili za nakup Airpod slušalk! In tako zopet “peljali scat” državo, ki ni premislila posledic tega metanja denarja skozi okno.

Še en ukrep bivše oblasti, ki je namenjem metanju denarja skozi okno in ki ne bo prinesel “digitalne vključenosti”, kot so oni to definirali. Bo pa prinesel velike prihodke trgovcem, vendar ne bo reševal problema tistih, ki si računalnikov in podobnih naprav ne morejo kupiti. V bistvu je prav smešno, da so do tega bona upravičeni vsi – tako tisti, ki se “valjajo v denarju” kot tisti, ki si ne morejo zaradi gmotnega stanja privoščiti nakupa računalnika.

Ker naj bi ravno ti digitalni boni zmanjševali “razliko” med mladimi, smo znova dobili dokaz da temu ni tako. Nekdo, ki nima računalnika in bi mu teh 150 evrov prišlo prav v primerjavi z nekom, ki ima že računalnik in si je lahko kupil Airpods slušalke – nekako tako si ji ex minister predstavljal enake možnosti za vse.

Da o starejših, ki bodo upravičeni do bonov niti ne razpravljam. Najprej bodo morali opraviti “tečaj” in potem, če bodo imeli srečo bodo upravičeni do bona.

Nekateri si stvari predstavljajo povsem po svoje, predvsem pa so ti  boni dokaz, da so v predvolilnem času metali med ljudi “tortice” pa jim tudi to ni pomagalo, da bi zmagali na volitvah.

Kaj so digitalni boni, kdo je upravičen do njih in za kaj se lahko porabijo?

Digitalni bon ’22 je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave, ki ga lahko unovčite za nakup računalniške opreme. Zanj ni potrebno zaprositi in ne prejmete ga v fizični obliki. Namen digitalnega bona je spodbujanje digitalne vključenosti.

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni, če ste 12. marca 2022 imeli stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in ste bili takrat:

 • šoloobvezen otrok, vpisan v 7., 8. ali 9. razred,
 • dijak srednje šole,
 • študent višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju,
 • študent študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu ali
 • stari 55 let ali več in se boste udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti.

Do digitalnega bona ’22 ste upravičeni tudi, če izpolnjujete zgornje pogoje in se šolate v tujini. V tem primeru morate od pristojnega organa pridobiti priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22. Za priznanje statusa morate izpolniti in predložiti Vlogo za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 – šolajoči v tujini. O vlogi bo odločal organ, pristojen za informacijsko družbo. Če bo zahtevi za priznanje statusa upravičenca do digitalnega bona ’22 ugodil, vas bo o tem obvestil in vaše podatke posredoval Finančni upravi Republike Slovenije, ki jih bo za potrebe evidentiranja upravičencev do digitalnega bona ’22 vnesla v evidenco digitalnih bonov. Digitalni bon ’22 boste lahko unovčili od vpisa v to evidenco.

Digitalne bone ’22 boste upravičenci lahko koristili od 15. junija do 30. novembra 2022.

Digitalni bon ’22 lahko unovčite izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme:

 1. prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika,
 2. priklopne postaje za prenosni računalnik,
 3. računalniškega zaslona,
 4. tipkovnice in miške,
 5. digitalnega papirja,
 6. digitalnega peresa,
 7. čitalnika pametne kartice,
 8. spletne kamere,
 9. slušalk z mikrofonom,
 10. večfunkcijske naprave, optičnega čitalnika (skenerja), tiskalnika,
 11. 3D tiskalnika,
 12. zunanje pomnilniške enote,
 13. posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov in
 14. kompleta za učenje programiranja (vključno s kartičnim računalnikom in programsko opremo za razvojna okolja).

Šolajoči učenci v zadnji triadi osnovne šole, srednješolci in študenti lahko s šolajočimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami digitalne bone ’22 združijo in jih koristijo za skupni nakup. Za združitev bonov je treba izpolniti izjavo o združitvi digitalnih bonov, ki se jo predloži ob koriščenju digitalnega bona ’22 skupaj z izjavo o unovčitvi digitalnega bona.

Digitalni bon ’22 lahko unovčite pri poslovnih subjektih s sedežem v Republiki Sloveniji, katerih poslovna dejavnost, registrirana v Poslovnem registru Slovenije na dan unovčitve, je ena od naslednjih dejavnosti iz Priloge I Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti ali njim podrejena dejavnost:

 • G 46.5 – Trgovina na debelo z napravami za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo,
 • G 47.4 – Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z računalniškimi, komunikacijskimi, avdio in video napravami.

airpods digitalni boni

 1. Se strinjam… Moj sin si bo kupil wifi slušalke v vrednosti 150€ ker pač ostalo ima doma kar rabi

Komentarji so zaprti.