had blog roni kordis had blog roni kordis

Gostujoči zapis – Gosenica Mora Umreti, Da Bi Metulj Lahko Živel

“Čas je za razvoj naprej od mačo idiota, vse hrbtenica in nič srca. Čas je tudi za razvoj naprej od senzitivne in skrbno mehkužne ideje, srce vse in nič hrbtenice. Srce in hrbtenica se morata združiti v moškem, in potem razvijati naprej v polni izraženosti ljubezni in polne zavesti, ki zahteva globoko relaksacijo v neomajno odprtost sedanjega trenutka. To zahteva novo vrsto poguma.”
David Deida

Kdo je pravi moški? Kako razmišlja in se obnaša pravi moški? Večina ne ve kaj pomeni biti moški. Kako definiraš ali označiš moškega?

Kaj ti pomeni biti moški? Kako postati moški? Kakšne so kvalitete, lastnosti pravega moškega? Kaj se zgodi, če odrasteš brez kvalitet pravega moškega?


Večina moških dandanes je moških zaradi starosti in fizične velikosti. Ampak beseda moški ima globlji pomen. Na svetu obstajajo kulture, ki še vedno prakticirajo, imajo procese, ki jim pravijo RITUALI, skozi katere gredo fantje, da postanejo moški.

Na primer pleme Yanomamo. Fant si ne pridobi polnega statusa moškega vse dokler ne ubije drugega moškega. A si lahko to predstavljaš? In moški plemena Yanomamo ponosno razkazujejo svoje brazgotine, celo pobarvajo si jih v svetle barve, da pritegnejo še več pozornosti.

Tega dandanes (ritualov, da ne bo pomote), še posebej v modernem svetu več ne vidimo. Nikoli nam niso pokazali poti, kako postati moški. Rasli smo, a nismo odrasli, nismo zrasli. Večina ne razmišlja o takšni poti. O poti kako postati pravi moški, kako se popraviti in pripraviti. Večina niti ne ve, da takšna pot sploh obstaja.

Nekateri tudi nočejo stopiti na to pot. Želijo samo priti na cilj, se zbuditi in si rečti: “Oh, moški sem. Kje so pičke?”

“The BOY must die in order for the MAN to live.”
David Deangelo

Stereotipno definicijo moči povezujejo z moškostjo, bazira samo na dominirajočem obnašanju in nezdravi kontroli in se kaže skozi poniževanje in degradacijo drugih ljudi. A taka definicija je zelo omejena. Večina fantov se pretvarja, da so moški. V bistvu so pa še vedno fantki: diler, član ulične tolpe, mačo-idiot, moški, ki pretepa svojo ženo/žensko itd. Takim fantom nihče ni pokazal kakšen je zrel in odgovoren moški. Ti fantje kažejo ranljivost ranjenega fantka. Nezrel od znotraj in se poskuša obnašati kot moški.

To se različno kaže, ni isto za vsakega.

V biologiji obstaja zelo dobro reklo: gosenica mora umreti, da bi metulj lahko živel. Zgodi se popolna preobrazba, ne delna, ampak POPOLNA, ni poti nazaj. Takšna popolna preobrazba se zgodi tudi v ritualih primitivnih kultur.

Si predstavljaš, da bi živel v času primitivnih civilizacij, domorodcev. Takrat so poznali procese in rituale, ki so fantka preobrazili v moškega. v odraslega moškega.

Si predstavljaš, da bi te poslali v džunglo z nalogo, da ubiješ leva ali tigra. Sam si, samo ti in tvoja cunja na tebi ter dvoje golih rok. Ali pa da bi te obrezovali, brez narkoze, brez da bi smel trzniti. Najmanjši gib s tvoje strani bi pomenil, da si strahopetec, nekompetenten, nevreden da postaneš mesija moški.

Na izbiro imaš samo dvoje, moški ali smrt.

Si lahko to predstavljaš?

Ravno si dopolnil 18 let in moraš dati skozi zgoraj opisani ritual.

Večina moških beži od takih stvari.

Večina moških želi občutiti blaženost življenja na robu, a če nima jajc to početi sam, potem to gleda na TV, v športu in akcijskih filmih in nanizankah.

Velika odgovornost je biti moški ali kot jaz temu pravim moderni, novodobni bojevnik. Bolj si odgovoren za stvari, ki se dogajajo okrog tebe.

Pri fantkih tega ni. Njihovi sistemi razmišljanja in vedenja so zelo nezreli.

Zelo je pomembno, da postaneš moški, pravi moški, ki razmišlja in se obnaša kot moški in ki se zna udobno povezati in komunicirati z drugimi moškimi.

Kakšni so načini s katerimi si manipuliral, ko si bil fantek in kako to počneš sedaj?

Kje še vedno deluješ, se obnašaš in razmišljaš kot fantek?

Pravijo, da so največji izzivi v življenju:
– opazovati sebe
– poznati sebe
– spremeniti sebe
– pustiti da fantek umre in da zrel moški zraste, iz globine

Odgovornost je zelo pomembna lastnost moškega. Odgovornost prevzeti življenje v svoje roke.

Kot sta uspeh in neuspeh zelo pomembni podobi moškega.

Če moški naredi ali se mu zgodi kaj dobrega, če USPE, potem to pripisuje lastnim spretnostim in notranjemu vzroku. Za dobre stvari zasluge pripisuje sebi.

Če pa naredi ali se mu zgodi kaj slabega, če NEUSPE, potem to pripisuje nesreči in zunanjemu vzroku.

Če fantek odraste in ni šel skozi proces, ritual da bi postal moški, pogosto živi življenje v borbi z demoni iz preteklosti. Ni se razvil v izpolnjenega moškega.

Primitivne kulture so imele takšne rituale.

Današnji moderni svet pa jih na nek način ne pozna več. In tako je nastala neka praznina.

In vsak fantek nekako poskuša zapolniti to praznino, na svoj način, ampak to praznino ni možno zapolniti, ker to v bistvu ni prazen prostor, to je nekaj kar počnemo ali ne počnemo.

Tudi ženske. Preobrazba punčke v žensko.

Semper Fidelis,
-5er

ps: “The difference between combat and sport is that in combat you bury the guy who comes in second.”
Unidentified Navy SEAL on the Discovery channel’s “U.S. Navy SEALs II” 1999

  1. Dober prispevek in z večino napisanega se strinjam. Kljub temu pa mislim, da ritualom morda pripisuješ preveč pomena. Pomoje ni problem v tem, da danes nimamo več ritualov, pač pa je težva v povsem drugem okolju v katerem živimo. Moški in ženske imamo bistveno bolj podobna opravila (oboji hodimo v službo, pazimo otroke,…) kot smo jih imeli nekoč (moški so bili lovci in vojaki, ženske rodilje in nabiralke). Vloge so bile včasih jasno definirane (lovec, vojak,…), sčasoma pa moškim teh funkcij ni bilo več potrebno opravljati. Problem je torej v približevanju moškega in ženske. Tako se dečki ne znajo preobraziti v moške, ker ni več jasno kdo/kaj naj bi pravi moški v današnjem svetu spoh bil.

Komentarji so zaprti.