Twitter kot generator novic – Alenka Paulin in golobi

To, da je Twitter postal generator novic je jasno že vsakomur. Ne mine dan, da ne bi našli v naših medijih novice, ki bi bila povezana s kakšno izjavo na Twitterju. Včasih so naši mediji citirali tuje tviteraše, v zadnjem letu pa je čedalje več novic povezanih z domačimi tviteraši. Če bi mi jaunarja 2008, ko sem kreiral svoj Twitter račun kdorkoli rekel da bo Twitter čez leta postal to kar je, bi mu malce težko verjel. Sicer sem imel v mislih, da bo to uspešna platforma, ampak tako uspešne si v tistih časih nisem niti predstavljal.

Če samo pogledam Twitter skozi prizmo politike v Sloveniji, ko se bijejo boji med desnico in levico, ko eni in drugi politiki objavljajo “čudne” izjave in se vsak teden zgodi kakšen “memo”, potem je evidentno, da je Twitter postal precej bolj uspešno orodje za politično agitacijo, kot je bil kdajkoli Facebook. No, slabost je, da je v Sloveniji nekje (po grobi oceni) okoli 25.000 tviterašev, vendar od tega verjetno okoli 5.000 aktivnih. Veliko se jih vključi v debate, ko za to pride ukaz iz “štaba” in morajo vojščaki opraviti svojo vlogo.

Ali Twitter vpliva na javno mnenje? Niti ne. Če bi, potem bi bile razmere v Sloveniji precej drugačne – nekako se je treba zavedati, da je v Sloveniji zelo veliko tviterašev precej drugače usmerjenih kot je usmerjena trenutna vlada – pa vendar, tudi v prejšnjem mandatu večina njih ni “varčevala” pri kritiki vlade. Tviteraši so precej odprti ljudje, ki ne sodijo v čredo, oz., ki razmišljajo s svojo glavo.

Ampak dovolj o tem, kakšni smo mi – Alenka Paulin, ex tiskovna predstavnica SDS je pred časom poskrbela za precej buren odziv tvitosfere s svojo izjavo, ki je bila odgovor Silvestru Šurli:

Glede na to, da je Alenka Paulin izbrisala svoj tvit, kar pove dovolj o sami osebi, je tole kar je ostalo na internetih:

paulin_golobi

Izjava je zanimiva, glede na to, da ona živi v Monaku – torej je to način, s katerim se da rešiti marsikaj?!? Ampak seveda to še ni bilo dovolj. Alenka Paulin je, ko se je usul plaz kritike na to izjavo vse skupaj poskušala sanirati, vendar zelo neuspešno – mogoče ji je nekoč uspelo obvladovati medije, ampak sedaj je dejstvo, da ji ne uspe obvladovati Twitterja – kakopačne, saj je to kanal, ki se ga ne da obvladovati in posledično so tudi odzivi uporabnikov ob spodnjih nebulozah bili zelo pikri.

Takle mamo v Sloveniji, ko se z besedami opleta tako preprosto in se niti ne pomisli, preden se karkoli napiše. In ja, Twitter je kot generator novic odlično orodje, saj so konkretno o tem primeru pisali vsi medijski portali – verjetno samo Planet Siol.net ni pisal!!

 1. Se strinjam z zapisanim. ampak dajmo razširiti tematiko na splošno neprimerno komuniciranje na twitterju. Recimo tvoj nekdanji strankarski kolega iz Zaresa je pred kratkim napisal tole: “@vinkovasle1 A se nis` ti ustrelu? Aja, un se…” Vsi poznamo Vinkota in Slivnika, vsi imamo svoje mnenje o njima, ampak tole od Keka je blo pa pod nivojem…kaj meniš?

  1. zelo se strinjam.. saj sem to tudi zapisal.. od keka izjave nisem prebral.. sicer bi mu verjetno tudi sam napisal, da to ni nacin komunikacije..

   ko se bijejo boji med desnico in levico, ko eni in drugi politiki objavljajo “čudne” izjave in se vsak teden zgodi kakšen “memo”, potem je evidentno, da je Twitter postal precej bolj uspešno orodje za politično agitacijo, kot je bil kdajkoli Facebook

   1. Se strinjam…če se spomnim kaj se je dogajalo na TW 2009 in kaj danes….how did we let this happen :(

 2. Občasno sem kar žalosten, ko vidim kdo nam vodi državo. Preden so se usuli na Twitter, sem se vsaj lahko pretvarjal, da se samo delajo glupe. Sedaj sem pa prepričan, da nekateri tudi zgornjega preverjanja človeškosti ne bi zmogli pravilno rešiti.

 3. Se strinjam z zapisanim, vendar tudi twitter ni imun pred manipulacijami, lažmi in neumnostmi. To je današnji vsakdan ,standard. Meni je pač naivno žal, da so se te neprebavljive neumnosti iz slovenskih medijev splazile tudi na twitter. Nam pa je twitter samo dodatano odprl oči glede nas samih in sicer, da Slovenci težko oziroma na znamo sprejemati različnosti. Kakršnekoli že.

 4. Se strinjam z zapisinami, vendar res nisem presenečen, da je do česa takega prišlo iz vrst ex sdsovke, še več ex piarovke iz sdsa. Ne sam Paulinova, kompleten SDS je nesposoben pri odnosih z javnostjo in novinarji – beri: zombijipato.

 5. Najbolj žalostno je da take debilnosti pišejo, da z njimi hranijo svoje ovčice, ker pri drugih to povzroča lih kontra rekacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja