Ko so začeli uvajati protikadilski zakon, smo bili vsi, bolj ali manj, proti. Tudi sam, čeprav se nikoli nisem štel med kadilce, sem bil proti takšnemu načinu represije, oz. ukazovanju države, kaj smemo državljani početi v lastni državi. Veliko je bilo govora, kako bodo propadali lokali, veliko je bilo govora o tem, da bomo ljudje zboleli in s tem se bodo povečali stroški za zdravstvo. Veliko je bilo govora o tem, da tako pa pač res ne gre v tej državi.

Par let kasneje, ko smo se vsi že navadili, da se v lokalih ne kadi, je stvar precej drugačna. Ko greš v države, kjer je še vedno dovoljeno kajenje v lokalih, je to nekaj zelo čudnega. Je to nekaj, kar ti ni več blizu in ti ni povsem jasen koncept. Če smo par let nazaj skakali v zrak zaradi tega, nam je sedaj to, da se ne sme kaditi v lokalih celo super. Zakaj se mi zdi sedaj ta protikadilski zakon fajn – čeprav sem ob uveljavljanju bil zelo zelo zelo proti njemu:

 • ko pridem zvečer domov, ne smrdim kot prekajeno meso
 • lokali niso zakajeni in ni nadležnega draženja oči
 • nekadilci imajo svoj prostor in lahko v miru uživajo, čeprav je dejstvo, da so večino časa s kadilci zunaj lokalov
 • medtem ko ješ, je veliko boljše, da se ti ne kadi pod nos cigaretni dim izza sosednje mize
 • ni več pasivnega kajenja

Ali so to pozitivne ali negativne stvari je seveda stvar vsakega posameznika, vendar je dejstvo, da se sedaj ljudje nič več ne pizdimo nad sprejetjem zakona, kot smo se na začetku. Dejstvo je, da smo se sprijaznili in da smo uspeli najti tudi dobre stvari v tem dejanju. Kako se to odraža na stanje / izkupiček v lokalih, mi ni znano, kajti ti podatki niso bili nikjer objavljeni. V bistvu se je vmes zgodila recesija, ki je itak na glavo obrnila stvari in so tudi podatki v tem primeru precej nerelevantni.

V Bosni in Srbiji je še vedno dovoljeno kajenje v lokalih. In preživeta noč v takšnem lokalu se odraža na vonju kože, predvsem pa oblačil. In če se zavedam, da sem v mladosti preživel toliko in toliko večerov v lokalih, kjer se je kadilo in sam sebi nisem smrdel, potem mi je sedaj ta vonj oblačil oduren. In ne, te cunje ne odložiš v sobo, ampak jih daš na balkon, da se “razdimijo”.

Kaj pa ti meniš o protikadilskem zakonu?

novoletna-darila-cigare-01.jpg

6 Responses to Protikadilski zakon par let kasneje

 1. Dixi pravi:

  Sem kadilec ( ne ravno hardcore varianta ) in lahko rečem da je ta zakon čisto ok. Definitivno je kajenje razvada in jaz zdaj skadim resnično manj ( 2 – 3 škatle/teden ). Predvsem ni več tega, ko smo na pijankah prižigali cigaret za cigaretom :))

 2. No, jaz kot kadilka nisem bila proti. Ne gre za za ali proti, ampak za način. Tudi ne gre samo za lokale. In kadi se še drugod, ne le po Bosni in Srbiji. Recimo na Češkem in če me spomin ne vara, se v Avstriji lahko lokali odločijo oziroma imajo lahko prostor za kadilce itd.

  Nekoč se je kadilo povsod! Na delovnem mestu, na vlaku, po čakalnicah … ko danes spremljam kakšne stare intervjuje, intervjuvanec na TV kadi, tudi voditelj intervjuja nemalokrat in to v ameriški produkciji …. hehe … Tako da s tega vidika je seveda prav, da se je kajenje omejilo. Ne moreš puhat pod nos vsakomur, ki tega ne želi v javnih zaprtih prostorih. Sem pa bila in se še zelo proti radikalizmom, ki nimajo več nobene veze z ohranjanjem zdravja, niti preprečevanjem kajenja kadilcev, ampak funkcijo presije, ki preide v zakrivanje drugih problemov. Točno to se je tudi zgodilo. Danes je že za vsako bolezen in za vse, kar se hudega dogaja, krivo kajenje. Nobenega ekplicitnega dokaza ni treba, da se take trosi. Vsi drugi škdoljivi učinki, ki vplivajo na naše življenje, so podrejeni kajenju, tako da so lobiji okrog avtomobilske industrij, tovarn, ki nam onesnažujejo zrak, plasirajo pa svoje goljufive meritve, prehrana in še in še relativno mirni. Kar je absurd!

  In ravno to, na kar si se ti skoncentriral – lokali – je najbolj bedna plat našega radikalnega zakona, ker je dejansko predvsem majhne lokale spravil v bankrot. Za to obstajajo podatki in drži! Prejšnji zakon, ki je omejeval prostore za kadilce s strogo ločenostjo, je bil dober, a se preprosto ni izvajal, kot bi bilo treba. Baje! Čeprav osebno tega nisem opazila. Opazila sem le, da so bili pač nekadilski, ločeni prostori prazni in da so bili nekateri ločeni premalo radikalno, kar bi se dalo popravit z omejitvami (ločitev brez vrat pač nima smisla itd.). Zaradi tega so se pojavili problemi zbiranja ljudi pred lokali, spet tako kadilcev kot nekadilcev, ki se gredo pač ven zabavat na poledici s kadilci. Padajo pritožbe zaradi nočnega razgrajanja, smetenja itd. Brez potrebe.

  Idiotizmi pa se še kar kopičijo. S poostrenim zakonom v smer protikadilske kampanje, v kateri so želeli prepovedat le določene tipe cigaret (tanke, z okusi, tobak itd.) zaradi domnevne všečnosti. Kakšna bedarija, saj je ravno za te kadilce najbolj tipično, da so večinoma bolj salonski, pokadijo manj. Še posebej če kadijo zaradi všečnosti. Tisti, ki kadijo, ker so pač res kadilci, pa pač kadijo take in drugačne cigarete na polno, ne zato, da bi ob kavi uživali ob okusu čokolade ali mentola … hehehe … Abstinenti si večinoma začnejo zvijat tobak in že zaradi obreda samega pokadijo manj … ponavadi je to tudi namen, da preidejo na tobak. In to bi posebej prepovedali??? Zakaj? So tobačni lobiji pritisnili, naj pritisnejo na vse, ki pokadijo manj, da bodo spet kadili več?!!! Idiotizem.

  Potem je seveda tudi še evidenten idiotizem z nalepkami in vsiljivim opozarjanjem na bolezni, ki spada pod tisto točko o zlorabi kajenja za potiskanje drugih škodljivosti v drugi plan. Na steklčenicah z alkoholom pa nobenih nalepk za opozorilo o škodljivostih popivanja?!!! Kaj pa na avtomobilih o onesnaževanju zraka … o vdihavanju nanodelcev … o globalnih okoljskih spremembah itd.??? Kaj pa na hitri prehrani? Je Mc’ Donalds pač močnejši lobij od tobačnega? Kaj pa na zavodu za zaposlovanje … nobenega napisa, da gre za vstop na teritorij, kjer bo večino kmalu od stresa lahko pobralo? Ah, kje. Za vse je krivo kajenje. Kako prikladno? Naj, zaboga, že ukinejo proizvodnjo cigaret, da bo vsaj možnost, da se megla sesuje, ker bolnih začuda ne bo manj.

 3. M pravi:

  V Srbiji se lahko kadi? A res?

  http://www.informisanje.info/2010/10/zabrana-pusenja-srbija/

  Sem bil v Beogradu in se nikjer ne kadi.

 4. Zakon so uvedli, ko sem še kdaj kupila škatlico ali dve. Motilo me je ločevanje družbe, nekaj nas je cepetalo zunaj in le peščica je ostala v lokalu; nastalo je srednješolsko grupiranje :). Zadnja leta opažam, da samo še ena oseba ali dve iz družbe letita ven na čik, pa se tudi kmalu vrneta. Da, tudi to, obleke več ne smrdijo po čikih in parfum, ki ga morda preplačam, vseeno pride do izraza:). Skratka, V mojem vsakdanu opažam pozitivne stvari.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.