Ko so začeli uvajati protikadilski zakon, smo bili vsi, bolj ali manj, proti. Tudi sam, čeprav se nikoli nisem štel med kadilce, sem bil proti takšnemu načinu represije, oz. ukazovanju države, kaj smemo državljani početi v lastni državi. Veliko je bilo govora, kako bodo propadali lokali, veliko je bilo govora o tem, da bomo ljudje zboleli in s tem se bodo povečali stroški za zdravstvo. Veliko je bilo govora o tem, da tako pa pač res ne gre v tej državi.

Par let kasneje, ko smo se vsi že navadili, da se v lokalih ne kadi, je stvar precej drugačna. Ko greš v države, kjer je še vedno dovoljeno kajenje v lokalih, je to nekaj zelo čudnega. Je to nekaj, kar ti ni več blizu in ti ni povsem jasen koncept. Če smo par let nazaj skakali v zrak zaradi tega, nam je sedaj to, da se ne sme kaditi v lokalih celo super. Zakaj se mi zdi sedaj ta protikadilski zakon fajn – čeprav sem ob uveljavljanju bil zelo zelo zelo proti njemu:

  • ko pridem zvečer domov, ne smrdim kot prekajeno meso
  • lokali niso zakajeni in ni nadležnega draženja oči
  • nekadilci imajo svoj prostor in lahko v miru uživajo, čeprav je dejstvo, da so večino časa s kadilci zunaj lokalov
  • medtem ko ješ, je veliko boljše, da se ti ne kadi pod nos cigaretni dim izza sosednje mize
  • ni več pasivnega kajenja

Ali so to pozitivne ali negativne stvari je seveda stvar vsakega posameznika, vendar je dejstvo, da se sedaj ljudje nič več ne pizdimo nad sprejetjem zakona, kot smo se na začetku. Dejstvo je, da smo se sprijaznili in da smo uspeli najti tudi dobre stvari v tem dejanju. Kako se to odraža na stanje / izkupiček v lokalih, mi ni znano, kajti ti podatki niso bili nikjer objavljeni. V bistvu se je vmes zgodila recesija, ki je itak na glavo obrnila stvari in so tudi podatki v tem primeru precej nerelevantni.

V Bosni in Srbiji je še vedno dovoljeno kajenje v lokalih. In preživeta noč v takšnem lokalu se odraža na vonju kože, predvsem pa oblačil. In če se zavedam, da sem v mladosti preživel toliko in toliko večerov v lokalih, kjer se je kadilo in sam sebi nisem smrdel, potem mi je sedaj ta vonj oblačil oduren. In ne, te cunje ne odložiš v sobo, ampak jih daš na balkon, da se “razdimijo”.

Kaj pa ti meniš o protikadilskem zakonu?

novoletna-darila-cigare-01.jpg