Saj, to da ne bom volil stranke SDS je verjetno vsakomur, ki je obiskal blog v preteklosti, več ali manj jasno. Po načelih sem bližje levici in ji tudi še naprej ostajam zvest, čeprav so stvari glede leve in desne polarizacije v Sloveniji precej zmešane. Komu bom oddal glas na letošnjih volitvah je sicer še povsem neodločeno, vendar priznam, da stranke levice niso naredile ravno dobrega vtisa name. Tako s programom, kot s stališči, ki jih imajo nekatere od njih.

Zakaj torej ne bom volil SDS?

Vsi smo navajeni, da so predvolilne obljube precej nore – tablice za osnovnošolce in dijake, mesečno 50 € več za vse s plačo do 1000 € in včeraj sem prebral še tretjo predvolilno obljubo, ki pa je najhujša od vseh:

Razumem, da imamo kvote domače glasbe, ki se mora vrteti, ki so zapisane v 86. členu Zakona o medijih:

  • Najmanj 20 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe vsakega radijskega in televizijskega programa mora biti slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.
  • Delež vse dnevno predvajane glasbe iz prejšnjega odstavka znaša najmanj 40 odstotkov, ko gre za vsak posamezni program Radiotelevizije Slovenija

Vendar. Ali obstaja toliko domače glasbe, da bi jo lahko glasbeni uredniki tudi predvajali? Ali pa bi s tem prišli na vrsto čisto vsi domači izvajalci in se o dobri glasbi niti ne bi moglo več govoriti? Sicer se zavedam, da je to predvolilna puhlica, vendar odpira cel kup vprašanj, na katera pa verjetno v stranki SDS niso niti pomislili.

Sam se precej bolj nagibam na strank urednikov radijskih programov, ki imajo zelo dober argument za zmanjšanje slovenske glasbe na radijskih postajah. Namreč – 40% kvalitetne slovenske glasbe, ki naj bi se predvajala v dnevu, je nemogoče zagotoviti? Sicer je res, da obstajajo različni kriteriji za to in tukaj definitivno ne štejem radijskih postaj, ki imajo playliste najnovejših komadov, ki se čez dan zavrtijo vsaj 4021-krat.

Kot konzument imam predlog za avtorje glasbe, ki zahtevajo ohranitev 20% in 40% kvot – delajte kvalitetno glasbo in ljudje bodo kupovali vaše zgoščenke in bodo polnili vaše koncerte, vi pa boste srečno živeli od teh prihodkov. Na radijskih postajah pa naj se uveljavlja kvalitetna glasba, s katero bodo radijske postaje pridobivale na poslušanosti – naj se dela naravna selekcija.

Če bi naši glasbeniki delali kvalitetno glasbo, potem ne bi potrebovali kvot, s katerimi bi določali deleže, saj bi se večinoma vrtela domača glasba. Dokler pa temu ni tako, pa je prav da so kvote, vendar ne tako visoke. Ker če glasbeniki dosežejo ohranitev enakih kvot, potem bo njihov naslednji korak, da mora vsak prebivalec Slovenije kupiti en CD od Wernerja in Brigite Šuler! No, to pride prav SDS za naslednje volitve!

glasba