Zakaj ne bom volil SDS – delež predvajanja slovenske glasbe bodo povečali na najmanj 51%

Saj, to da ne bom volil stranke SDS je verjetno vsakomur, ki je obiskal blog v preteklosti, več ali manj jasno. Po načelih sem bližje levici in ji tudi še naprej ostajam zvest, čeprav so stvari glede leve in desne polarizacije v Sloveniji precej zmešane. Komu bom oddal glas na letošnjih volitvah je sicer še povsem neodločeno, vendar priznam, da stranke levice niso naredile ravno dobrega vtisa name. Tako s programom, kot s stališči, ki jih imajo nekatere od njih.

Zakaj torej ne bom volil SDS?

Vsi smo navajeni, da so predvolilne obljube precej nore – tablice za osnovnošolce in dijake, mesečno 50 € več za vse s plačo do 1000 € in včeraj sem prebral še tretjo predvolilno obljubo, ki pa je najhujša od vseh:

Razumem, da imamo kvote domače glasbe, ki se mora vrteti, ki so zapisane v 86. členu Zakona o medijih:

 • Najmanj 20 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe vsakega radijskega in televizijskega programa mora biti slovenska glasba oziroma glasbena produkcija slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.
 • Delež vse dnevno predvajane glasbe iz prejšnjega odstavka znaša najmanj 40 odstotkov, ko gre za vsak posamezni program Radiotelevizije Slovenija

Vendar. Ali obstaja toliko domače glasbe, da bi jo lahko glasbeni uredniki tudi predvajali? Ali pa bi s tem prišli na vrsto čisto vsi domači izvajalci in se o dobri glasbi niti ne bi moglo več govoriti? Sicer se zavedam, da je to predvolilna puhlica, vendar odpira cel kup vprašanj, na katera pa verjetno v stranki SDS niso niti pomislili.

Sam se precej bolj nagibam na strank urednikov radijskih programov, ki imajo zelo dober argument za zmanjšanje slovenske glasbe na radijskih postajah. Namreč – 40% kvalitetne slovenske glasbe, ki naj bi se predvajala v dnevu, je nemogoče zagotoviti? Sicer je res, da obstajajo različni kriteriji za to in tukaj definitivno ne štejem radijskih postaj, ki imajo playliste najnovejših komadov, ki se čez dan zavrtijo vsaj 4021-krat.

Kot konzument imam predlog za avtorje glasbe, ki zahtevajo ohranitev 20% in 40% kvot – delajte kvalitetno glasbo in ljudje bodo kupovali vaše zgoščenke in bodo polnili vaše koncerte, vi pa boste srečno živeli od teh prihodkov. Na radijskih postajah pa naj se uveljavlja kvalitetna glasba, s katero bodo radijske postaje pridobivale na poslušanosti – naj se dela naravna selekcija.

Če bi naši glasbeniki delali kvalitetno glasbo, potem ne bi potrebovali kvot, s katerimi bi določali deleže, saj bi se večinoma vrtela domača glasba. Dokler pa temu ni tako, pa je prav da so kvote, vendar ne tako visoke. Ker če glasbeniki dosežejo ohranitev enakih kvot, potem bo njihov naslednji korak, da mora vsak prebivalec Slovenije kupiti en CD od Wernerja in Brigite Šuler! No, to pride prav SDS za naslednje volitve!

glasba

 1. Ta zapis je zgolj še en dokaz več o preroškosti tega dobovega teksta:

  V državi so dovolj dolgo vladali komunisti in je tako bilo vsem jasno, da je treba nekaj spremeniti. Tako preprosto ni več šlo naprej. Na volitvah so zato ljudje izvolili komuniste.
  Nekaj časa je šlo v redu, vendar so se stari problemi začeli ponavljati. Ljudje so se spraševali, kako zdaj to, saj smo volili komuniste, da nas popeljejo iz težav. Želeli smo si sprememb in smo izvolili komuniste.
  Zato so še bolj odločno na naslednjih volitvah podprli komuniste. No, zdaj bo pa vse drugače, so si rekli. Toda stvari nekako niso šle v pravo smer. Vse je ostajalo isto, kljub temu, da so si želeli sprememb.
  Na naslednjih volitvah so pokazali svojo odločnost in izvolili komuniste. Ni kaj, dežela zahteva spremembe in končno zakaj jih ne bi dobila.
  Ampak stvari so se zakomplicirale. Sprememb ni hotelo biti in vlada je padla.

  Tedaj je v težkih razmerah stopil v ospredje bivši predsednik kučan in je volivcem sporočil: Zdaj je pa dovolj tega kaosa! Zdaj bomo mi stvari vzeli v roke!

  Ljudje so to komaj dočakali. Strinjali so se z gospodom bivšim predsednikom, želeli so si sprememb, zato so na volitvah podprli bivšega predsednika in volili komuniste.

  Potem pa so se že na začetku stvari začele zapletati. A gremo spet na predčasne volitve? So se spraševali tisti, ki zahtevajo spremembe, odločni v tem, da če pride do predčasnih volitev, da tokrat pa odločno volijo za komuniste.

 2. Krko bo zdaj imel fuuuul časa in bo samo pesmi pisal in tako bomo hitro na 51%. Druga plat resnice pa je, da to kaj nam hoče prodat SDS sploh ni domače, slovensko.

 3. To kar predlagaš slovenskim izvajalcem, je neizvedljivo. Imamo jih pač, kolikor jih imamo, in vsak lahko ustvari v najboljšem primeru nekaj kvalitetnih uspešnic.

  Rešitev bi bila morda, da bi Kitajci začeli pisati slovensko glasbo.

 4. To je še dobro, da tuje radijske postaje oddajajo preko neta, drgač bi že (ponovno) emigriral.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja