Ko sem pred časom dobil klic in vprašanje, če bi testiral robotski sesalnik iRobot Roomba 980, sem bil rahlo skeptičen. Sem tiste sorte moški, ki se sesanja loteva na “old skul” način, kar pomeni sesanje na roke. Odločil sem se, da naredim test – vendar ta test ni plačan, kompenziran, ali kakorkoli drugače nagrajen (baje je treba sedaj to vsakič napisati, ker obstajajo nekateri, ki delajo takšne in drugačne teste za plačila).

Na test sem dobil robotski sesalnik iRobot Roomba 980, ki je najbolj napreden od vseh iRobot sesalcev. Že to, da ga lahko upravljaš preko aplikacije na telefonu se mi je zdelo dovolj geeky, da sem test vzel precej resno. Na žalost nisem dobil povsem novega sesalnika, tako da nisem mogel narediti unboxinga.

Roomba 980 ima Li-Ionsko baterijo in pred uporabo sem ga moral napolniti. Polnilno postajo sem namestil na takšno mesto, da se bo Roomba lahko šla sama “napajat”, ko ji bo zmanjkalo električne energije. V tem času sem na hitro posesal celotno površino, kjer bo sesalnik moral opraviti svoje delo. Pri tem sem nastavil cel kup ovir, da vidim, kako se bo lotil tega in koliko površine bo pustil neočiščene.

Ker me je vseeno zanimalo, kakšen so slabosti robotskega sesalnika, sem šel brskat po spletu. Odkril sem, da ima lahko težave pri temnih površinah in da moram biti pazljiv pri stopnicah, da sesalnik ne zgrmi po njih – Roombi 980 sta priložena 2 navidezna zidova, ki ju lahko postavite tja, kjer ne želite, da sesalnik zaide – in to dejansko deluje. Sama Roomba pa ima cel kup stvari, za katere sploh ne vem kaj pomenijo:

  • če ji med čiščenjem zmanjka električne energije gre do polnilne postaje, se napolni in nadaljuje
  • čisti tako keramiko, kot tudi preproge (in prav zanimivo je opazovati, kako se dvigne na drugo podlago)
  • iAdapt® 2.0, AeroForce™, HEPA filter, ANTITANGLE sistem, Wirtual Wall®, zbiralni koš AeroForce™
  • aplikacija iRobot Home za pametni telefon

Seveda me je slednje od vsega najbolj zanimalo. V bistvu se Roomba poveže na domač Wifi in potem lahko preko aplikacije določimo različne parametre, prav tako pa nastavimo čas, kdaj želimo, da Roomba opravlja svoje delo. Da tega, da se mi ni treba sprehoditi do sesalnika in ga vključiti, ampak to storim s pomočjo telefona niti ne omenjam.

Ok. Baterija je polna. MightyFuck pripravljen, prav tako pa tudi GoPro. Na aplikaciji pritisnem Clean in robotski sesalnik začne svoje poslanstvo.

Na začetku me je motila njegova glasnost – ko pa se zavem, da je vsak sesalnik še precej glasnejši in da Roomba opravlja svoje delo, ko me ni doma, se mi spremeni ta pogled. Opazujem ga, kako inteligentno se reši ovir, ki sem mu jih nastavil in navdušen sem, ko pride pod stopnice, kar včasih pozabim posesati. Ko gre proti kablom, me postane strah, da se bo zapletel vanje, pa vendar počisti in gre naprej.

Če sem bil na začetku skeptičen, se je moja percepcija robotskega sesalnika precej spremenila – zadeva deluje in tudi to, da ne morem z Roombo čistiti pajčevine pod stropom mi ne predstavlja več takšne ovire, da se mogoče ne bi nekoč odločil, da ga bom imel doma (seveda sem moral tudi to stestirati v videu).

Po približno 50 minutah (kar sem kasneje preveril na aplikaciji) se Roomba zapelje do polnile postaje, kjer se začne napajati. Jaz pa sem preveril koliko smeti je naprava posesala. In bil presenečen. Zelo veliko, kljub temu, da sem pred tem že sam sesal (sicer bolj površno). Torej tehnologija, ki jo uporablja dejansko dobro deluje in očisti vse točke v hiši (ja, tudi za vrata je šla Roomba in pod mizo in se motala med stoli). Pozitivno presenečen in še malce bolj navdušen.

Dejstvo je, da je na trgu že cel kup robotskih sesalnikov. Od tistih za sto evrov, do tistih malce dražjih. Sicer, kot sem omenil zgoraj, do sedaj še nisem imel izkušenj z njimi, vendar če bi že kupoval, bi kupil tistega, ki je najdlje na trgu, predvsem pa, ki ni muha enodnevnica. Podobno razmišljanje kot ga imam pri električnih vozilih. Če bi imel denar, bi kupil Teslo in ne nek približek temu.

Kaj naj napišem za zaključek testa. Da je dober občutek, ko prideš domov in ni nikjer nobenega prahu? Da se verjetno navadiš na to, da nekdo drug opravi delo, ki bi ga sicer moral sam? Da kljub temu, da imam drugačne standarde in da ne verjamem vedno v vse takšen stvari, me je Roomba navdušila. Jeap, mogoče v bližnji prihodnosti.

Še zadnji podatek – cena Roombe 980 je 899 evrov. Veliko? Malo? Odvisno od tega, kaj potrebujete in kaj si želite. Seveda obstajajo tudi precej bolj dostopni modeli …