Naslov tega zapisa ni moje “maslo”. Nisem si ga jaz izmislil. To so besede ministra Zdravka Počivalška, ki je v zadnjem mesecu naročil za 200 milijonov zaščitne opreme. Med naročenimi so tudi maske iz serviet z navadno gumico za 0,76 in 0,80 evra. Ker so pač kupili vse, kar jim je kdo ponudil. In maske FFP2, ki pa so v resnici bile navadne kirurške maske.

Še enkrat k besedam ministra Počivalška: Mi smo do kakih par dni nazaj kupovali vse, kar nam je kdo ponudil in sprejemali cene, ki so jih zahtevali za to, da smo prišli do zaščitne opreme.

Oseba, ki je bila sicer zadolžena, da bi napolnila skladišča blagovne rezerve, pa vendar tega ni storila, je sedaj odgovorna za nabavo zaščitne opreme v Sloveniji. Kaj bi lahko šlo narobe? V bistvu je bolj na mestu vprašanje – kaj ne bo šlo narobe?

Pa bodi dovolj o teh maskah in zaščitni opremi, kjer si je marsikdo dobro omastil brke – vendar ne vsi. Marsikdo, ki je ponujal nižje cene ni dobil možnosti poslovanja z državo.

Država se je pač odločila za poslovanje preko posrednikov, kajti trdili so, da v Sloveniji ni mogoče naročanje brez posrednikov. Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je sicer takoj povedal, da ni predpisov in zakonodaje v Sloveniji, kot tudi na EU ravni in da so smernice EU, da naj se v tem času sklepajo pogodbe neposredno pri dobaviteljih.

Pa še enkrat nazaj k naslovu. Super je biti pri koritu. Pač napišeš številko in nekdo ti jo “požegna”. Še sreča, da niso poslovali kar na “bianco” številke. Zakaj bi se obremenjevali s tem, da bo nekdo nekaj, kar ni uporabno plačal zelo drago? V izrednih razmerah smo. Sedaj je dovoljeno vse.

In upam se staviti, da ne bosta zgoraj omenjena ministra za svoja dejanja nikoli odgovarjala. V bistvu upam iti korak dlje – ona dva bosta “heroja”, ki sta dobavila vso to zaščitno opremo v Slovenijo in ju bomo morali malikovati naslednjih 30 let … Tale koronavirus je sodobna osamosvojitvena vojna. Samo fizičnega sovražnika nismo imeli sedaj …

V bistvu smo res ornk ….

Kupovali vse kar nam je kdo ponudil in sprejemali cene ki so jih zahtevali
Kupovali vse kar nam je kdo ponudil in sprejemali cene ki so jih zahtevali