Včerajšnja oddaja Tarča je postregla z enim zanimivim dejstvom. Država ima 10.000.000 litrov vina na zalogi v Zavodu za blagovne rezerve. Iz njega naj bi delali etanol, čeprav bi bila cena takšnega etanola 10-krat višja od cene etanola na trgu. Namesto 1,50 evra, bi nas etanol iz vina stal 15 evrov. Včasih so iz vode vino delali, sedaj bi iz vina delali etanol …

Pa vendar to ni vse, kar je moral Zavod za blagovne rezerve nabaviti in tako reševati težave mlečne in mesne industrije. To pa je “maslo” ministrice Aleksandre Pivec, kajne?

No, sedaj imamo na zalogi 10 milijonov litrov vina, 17 milijonov litrov mleka, 1500 ton piščančjega mesa, 1500 ton govedine, prav tako pa še čaka odkup divjačine in drobnice ..

Medtem ko so maske priplavale na površje, pa je tole šlo precej skrito mimo nas. Mogoče pa je čas, da ministrica za kmetijstvo malce razjasni te stvari in zakaj so potrebni tako ogromni odkupi mleka in mesnih izdelkov.

Da o vinu niti ne razpravljam. Sam bi predlagal, da ga vsak državljan dobi 10 litrov – odrasla oseba in da imamo to kot darilo države, ker so pridni …

Drzava ima na zalogi 10 milijonov litrov vina ali Aleksandra Pivec tako resuje kmetijstvo

Drzava ima na zalogi 10 milijonov litrov vina ali Aleksandra Pivec tako resuje kmetijstvo

8 Responses to Država ima na zalogi 10 milijonov litrov vina / ali Aleksandra Pivec tako rešuje kmetijstvo?

 1. Miran Pigner pravi:

  No…če država odkupi viške za blagovne rezerve, kaj pa je s tem narobe?
  A je bolje da se vse pokvari pri kmetu? Saj država bo denar zapravila za kaj drugega potem…

 2. Olga pravi:

  Zanimivo, sem gledala Tarčo pa o informacijo za takšni količini vina ni bilo govora. Predvsem mi je pa sumljiva tale vaša informacija o oceni koliko stane predelava vina v etanol… morda bi pregledali kakšen ResearchGate ali pa Springer raziskovalno bazo. Tako boste prišli do realnejših številk za produkcijo.
  Ne verjemite te vsemu, kar vam napišejo …

 3. Igor pravi:

  Se strinjam, zakaj bi država morala imeti zalogo česarkoli, saj kupiš na trgu ko to potrebuješ kajne. Pa zakaj je potreben alkohol in meso, naj imajo raje zalogo zelenjave pa cbd olja.

 4. Urban pravi:

  Vsakič, ko država poseže na trg, se zgodi anomalija. Premoženje se prenese od ene skupine k drugi. In to nikoli ni ok. Torej v tem primeru so premoženje prelili h kmetom (če je sploh slovnesko vino) od vseh nas ostalih. Zakaj ne prelije še kaj v mojo dejavnost (ne mislim resno:) )? Torej država nima kaj odkupovati. Edina naloga države je, da vzpostavlja ljudem čim bolj primerno okolje in čim bolj free market.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.