6. januar 2021 bo dan zapisan v zgodovini kot dan, ko so teroristi aka Trumpovi podporniki vkorakali v kongresno palačo v Washingtonu in pri tem dejanju jih ni nihče niti poskusil ustaviti, čeprav so ravno ZDA velesila, ki se bojuje proti terorizmu. Vse se je začelo s pozivom Donalda Trumpa pred začetkom zasedanja senata in kongresa, da naj njegovi privrženci preprečijo potrditev Bidnove zmage v kongresu. Množica Trumpovih privržencev se je začela zbirati pred Kapitolom in ko sem spremljal prenos v živo, se mi je zastavilo preprosto vprašanje – kje hudiča je policija, nacionalna garda? Kje so do zob oborožene specialne enote, ki smo jih lahko spremljali ob #BlackLivesMatter protestih …

Zgolj peščica policistov je bila prisotna pred kongresno palačo in množica Trumpovih podpornikov je hitro zavzela stopnice in okupirala okolico Kapitola. Mediji so poročali o tem, da so Trumpovi privrženci razbili okna in se jim je uspelo prebiti v notranjost kongresa.

Vse skupaj me je spominjalo na prizore iz hollywoodskih filmov, kjer teroristi zavzamejo pomembne državne objekte in potem pride par “specialcev” in rešijo situacijo. No, v realnosti se to ni zgodilo.

Evakuirali so osebje znotraj kongresa, medtem pa pa so Trumpovi privrženci izkoristili svojih 5 minut slave in delali selfije v pisarnah in se prosto sprehajali naokoli po sami zgradbi. Nikoli si nisem mislil, da je tako preprosto zavzeti stavbo v ZDA. Verjetno si tudi sami protestniki niso predstavljali, da bodo vstopili skozi “široko odprta vrata” in bodo počeli kar se jim zahoče.

Nikjer ni bilo policije. Nikjer ni bilo do zob oboroženih specialnih enot. Nikjer ni bilo nacionalne garde. Tistih nekaj policistov in varnostnikov ni moglo zaustaviti horde Trumpovih navdušencev, ki verjamejo besedam Donalda Trumpa in za katerega so očitno pripravljeni tudi tvegati svoje življenje. Očitno ti ljudje o demokraciji ne vedo prav veliko in so lahko vodljivi.

Z začudenjem sem spremljal kako so se ti Trumpovi privrženci lotili medijskih ekip, ki so poročale s kraja dogodka. Kako so jim uničevali opremo in skakali pred kamero s svojimi izjavami, ki so precej žaloste in prikažejo kako globoko zavedeni so ti ljudje, saj dejansko verjamejo to, kar jim je Donald povedal. Da mediji lažejo in da je edina resnica tista, ki jo govori Trump.

Donald Trump je bil ves čas tega dogajanja v Beli hiši, ki je deset minut hoje oddaljena od kongresa, kjer je v varnem zavetju tvital in prilival še dodatno olje na ogenj. Sicer bi pričakoval, da bo vsaj tokrat uporabil malce zdravega razuma in pozval, da naj se ljudje razidejo. Pa vendar tega ni premogel. S tem je dokazal, da se mu ne gre za nič drugega kot zgolj za svoj položaj, ki ga je na volitvah izgubil in prav sramotno je videti kako izkorišča druge ljudi, da opravijo delo zanj. Ko človek ne premore toliko spoštovanja, da čestita zmagovalcu, ampak raje hujska narod in jih zavaja, je povsem jasno, da gre za osebo, ki je pripravljena za lastno rit storiti vse – tudi povsem razdeliti narod s konstantnim ponavljanjem laži in zanetiti iskro nasilja med ljudmi.

Po poročanju medijev Donald Trump ni dovolil vpoklicati nacionalne garde in je to storil VP Mike Pence. Ko je čez par ur prispelo na kraj dogodka večje število policistov in nacionalna garda so počasi začeli preganjati privržence, vendar je vse to potekalo v precej “prijateljskem” duhu. Povsem drugače kot pa je to potekalo ob demonstracijah #BlackLivesMatter, ko so si policisti dali duška s pretepanjem in ubijanjem udeležencev.

Seveda so pripadniki republikancev kaj kmalu začeli valiti krivdo na “antifo”, ki naj bi povzročala kaos na tem shodu. Namreč, po njihovih trditvah naj bi pripadniki “antife” delali kaos na njihovem mirnem shodu. Ja, vsaka podobnost s Slovenijo ni naključje. Preveč podobnosti je, ki točno kažejo kje naša desnica dobiva ideje in kako kopira trumpistično logiko in jo preslikava v Slovenijo. O tem tudi priča nezmožnost naših ablastnikov obsoditi dogajanje, ampak so raje uporabili “whataboutism”, da o tem, da Borut Pahor ni imel časa, da bi se oglasil na to temo, sploh ne izgubljam besed.

Današnje dogajanje v Washingtonu je verjetno zelo dober uvid v to kaj se bo dogajalo v Sloveniji kaj kmalu. Ko bodo z lažmi prepojeni ljudje, ki verjamejo vsemu kar tvitne Twito, šli zanj tudi na ulice in bodo pripravljeni zanj braniti “njihovo demokracijo” v kateri so mediji lažnivi, “antifa” je kriva za vse in vsi državljani, ki ne tulijo v njihov rog so proti njim.

Ja, vsaka podobnost Slovenije z ZDA ni več zgolj in samo plod vaše domišljije. Dejansko se tudi v Sloveniji, s prihodom na oblast desnice, dogaja to kar se dogaja v ZDA že vrsto let – s pomočjo lastnih medijev se privržencm desnice slika #fakenews realnost, ki z realnostjo nima nobene veze. Ampak ljudje, ki so navdušeni nad desnico pač padajo na puhlice in česa drugega tudi ni za pričakovati.

Všeč mi je poteza tviterja, ki je za 12 ur zamrznil račun Donalda Trumpa in mu tako odvzel močno orožje, ki ga je s pridom izkoriščal za agitacijo in podpihovanje strasti med svojimi privrženci. Mogoče bi moral tviter to storiti še kje!

capitol terrorist
capitol terrorist