7. sezona kuharskega šova MasterChef Slovenija je že v polnem teku. Tekmovalci v kuhiniji MasterChef že prikazujejo svoje znanje, čeprav imam bolj občutek, da razen par izjem, prikazujejo svoje kuharsko neznanje in se mi zastavlja preprosto vprašanje – če znaš pripraviti jajca, ali si potem že kandidat za vstop v oddajo MasterChef? In še eno stvar sem opazil sedaj ko spremljam to oddajo – MasterChef Slovenija je bolj Master jok.

Kdor gleda oddajo, mu bo jasno zakaj omenjam jok. V vsaki oddaji vsaj par tekmovalcev joka. Zgroženi so kako jim nekaj ni uspelo in to prikažejo s pomočjo solz. Če bi se to zgodilo enkrat, bi nekako še razumel. Ker je pa jok del repertoarja posameznikov, pa je vsa situacija še malce bolj smešna.

Seveda ne pričakujem, da gredo v kuharski šov MasterChef samo tisti, ki obvladajo kuhanje. Ampak v letošnji izvedbi šova je cel kup takšnih, ki so očitno pretirano samozavestni, da so se odločili, da vstopijo v velike čevlje in poskusijo navdušiti sodniško trojico. Ampak zakaj potem jok? Zakaj potem drama?

Razumem, da je to del “scenarija” in da čustva pritegnejo ljudi pred ekrane, ampak gre za kuhanje – gre za strast, gre za uživanje, gre za odnos med hrano in kuharjem. Pri veliki večini tekmovalcev pa sem po par oddajah dobil občutek, da so tam zato, ker so mislili, da znajo skuhati, pa jim še priprave osnovnih jedi ne gredo od rok.

Lahko krivdo valim na tremo, ali pa preprosto ugotovim, da nekateri pač niso za v kuhinjo in bi bilo pred vstopom v oddajo MasterChef potrebno preleteli vsaj Veliko slovensko kuharico izpod prstov Felicite Kalinšek, ki je osnova za vse.

Luka Jezeršek, Karim Merdjadi in Bine Volčič definitivno niso v zavidljivem položaju. Njihova naloga je vse prej kot lahka, predvsem pa morajo poskušati jedi, ki jih niti pod razno ne bi sam poskusil. Ja, v sedanjosti je beseda “fuzija” popularna, ampak tudi za fuzijo je potrebno ogromno znanja in ne zgolj ponesrečen poskus, ko na koncu rečeš, da gre za fuzijo.

Škoda, ker naš MasterChef ni na nivoju originalnih oddaj, ali pa na nivoju oddaj iz Avstralije. Povsem nekaj drugega je gledati kuharje, ki tam pripravljajo hrano kot pa to kar pri nas pripravljajo nekateri. Jasno mi je, da ne moreš znati vsega in da je želja lahko dobro vodilo.

Ampak včasih je potrebno tudi malce samo realnosti ali pa samo cenzure. Jebiga, če ne znaš pripraviti osnovnih jedi, potem mogoče res ni prostora zate v oddajo MasterChef, kjer se ne pričakuje “pohanja” ali pa povsem napačno pripravljenih jedi.

Aja, moja zmagovalka je od prve oddaje MasterChef Slovenija naprej Kimi Zupančič. Ima največ znanja, vendar je pretirano krhka in premalo samozavestna. Če bo upoštevala dejstvo, da je manj lahko več, potem je na dobri poti. Če se ne bi prehranjeval vegansko, bi njene jedi z veseljem poskusil, medtem ko jedi drugih … Ne, hvala!

Zakaj smrdim po hrani ko pridem iz restavracije