vera spirits vera gin vera apperitivo 3 vera spirits vera gin vera apperitivo 3

Vera Spirits / Vera Ginø / brezalkoholni gin in Vera Aperitivø Classicø / brezalkoholni vermut

Vera Ginø, brezalkoholni gin? Vsak ljubitelj alkohola se ob tem “pokriža” in se vpraša čemu je to namenjeno. Odgovor je preprost – tistim, ki ne uživamo alkohola in tistim, ki želijo “koktejl” ali pa samo dober okus in se po tem lahko mirne duše vsedejo v avto in odpeljejo domov brez strahu, da bi “napihali” ob policijski kontroli. Za tiste, ki se jim ne da brati naprej – Vera Ginø je top, Vera Aperitivø Classicø je pa topshit – mene sta oba okusa navdušila in priznam, prvič v življenju približno vem kakšen je okus gina in vermuta!

Ker v življenju še nisem poskusil alkohola (ne vem niti kakšnega okusa je pivo) ne morem primerjati brezalkoholnega gina in brezalkoholnega vermuta s pravim. In to mi sploh ni pomembno. Pomembno je, da mi je okus teh dveh pijač iz destilarne Vera Spirits, kjer imajo še več brealkoholnih “zvarkov” res všeč. Ampak po vrsti.

Pred mnogimi leti sem v družbi izjavil, da bo brezalkoholno pivo in brezalkoholni “alkohol” v naslednjih letih postal trend. Takrat je bilo na ta račun izrečenih veliko šal, predvsem pa skepse, da bi kdorkoli pil brezalkoholne približke alkoholu. Pred par leti se je na trgu pojavilo precej brezalkoholnih piv, ki baje sploh niso slaba – sam ga nisem poskusil.

Ko sem v času pred korono na Odprti kuhinji prvič poskusil brezalkoholni Gin Brin, me ni povsem prepričal. Malce preveč mi je bil podoben “vodi z okusom” in premalo mi je “razburkal” domišljijo – verjetno so bile moje predstave povsem napačne o tem kakšen naj bi bil brezalkoholni gin.

Pa vendar sem si dal še eno možnost. Tokrat z brezalkoholnim “alkoholom” Vera Spirits. Naj na tem mestu omenim, da sem velik oboževalec “projektov”, ki jih izvede Luka Nagode s svojo partnerico Urško Dvoraček – Luda, Trappa, Trappica. So nekaj drugačnega, imajo svoj koncept in so vrhunske. Škoda, ker je Luda zaprla vrata, ampak takšen je bil tudi namen tega projekta, ki je definitivno zaznamoval “kuharijo” v Ljubljani. Ampak nazaj k Veri in brezalkoholnem “alkoholu”.

Za vse tiste, ki se boste obregnili ob besedno zvezo “brezalkoholni gin” – je sploh pomembno kako se poimenuje neka stvar? Ali ni bolj pomembno kakšne občutke povzroči? In kako se človek počuti, ko spije ta brezalkoholni “alkohol”. Seveda se lahko lovimo okoli semantike, vendar je to povsem nepomembno in je zgolj “dlakocepljenje”.

  • Vera Ginø je narejen z destilacijo brinovih jagod, organskih olupkov pomaranč, organskih olupkov grozdja, ingverja, koriandrovega semena, zelenega kardamoma in sušene angelike. S pomočjo maceracije in parne destilacije pa dobimo zelo okusno pijačo, ki je super za mešanje s tonikom, saj le tako pride do prave “eksplozije” okusov.
  • Vera Aperitivø Classicø pa je narejen z destilacijo navadnega pelina, rožmarina, grenke pomaranče, timijana in zelenega kardamoma. Aperitivø Classicø je lahko uporabljen kot klasičen aperitiv ali pa za koktelje.

Še enkrat poudarjam – ker nisem še poskusil alkohola, ne morem delati primerjave z alkoholnimi pijačami. Zato je moj pogled na ti dve pijači lahko povsem drugačen kot pogled nekoga, ki se spozna na alkohole.

Mene sta obe brezalkoholni pijači navdušili. Vera Aperitivø Classicø še malce bolj, kajti ima močnejši okus, predvsem pa je bolj “sladkobni”, medtem ko je pri ginu močan okus brina, ki mi ni tako blizu.

Seveda sem moral poskusiti obe pijači sami in potem tudi s Fever Tree tonikom. In ja, s tem mešanjem sem dobil neko povsem drugačno pijačo, ki je odlična. Še bolj odličen pa je bil občutek, da sem lahko užival v pijači, ki je sicer ne bi verjetno nikoli v življenju poskusil saj “original” vsebuje alkohol,

Zaključek. Vera je top! Definitivno bom poskusil s trikom in bom tudi tistim, ki pijejo alkohole pijače namesto gina ali vermuta naredil “mešanico” z brezalkoholno pijačo in potem opazoval njihov odziv.

Vesel sem, da se tudi na tem področju premikajo stvari in da Slovenci zelo visoko kotirajo na tem področju tudi v svetu. Nagrade, ki jih je dobila Vera Spirits namreč dokazujejo, da vedo kaj počnejo, predvsem pa, da je tudi v brezalkoholnih pijačah lahko dober biznis. In tako lahko tudi tisti, ki ne konzumirajo alkohola okusijo “alkohol” …

Še ceni: Vera Ginø / 23,90 in Vera Aperitivø Classicø / 18,90.

In še odgovor na vprašanje – je vredno? Zame neprecenljivo!