Zadnja soočenja so poleg dokaza, da SdSovci nimajo nobenega kadra, ki bi jih lahko dostojno zastopal na televizji, prinesla tudi precej različnih pogledov znotraj strank KULa. V bistvu se nadaljuje to, kar se je dogajalo že zadnja štiri leta in je dokaz, se ne te stranke ne znajo poenotiti niti pred volitvami. Če ne bi bilo Gibanja Svoboda, bi nas verjetno čakal še en (in posledično še več) mandatov Janeza.

Zadnje dve leti “janšistične demokracije” očitno niso bile dovolj velik opomnik, da bi se tisti, ki so Janezu “predali” državo med seboj pogovorili, dogovorili, predvsem pa uskladili o temah, ki jih odpirajo voditelji na soočenjih.

Kljub temu, da se predstavljajo kot KUL in bi pričakoval vsaj deloma usklajene odgovore, me vse skupaj bolj spominja na kakofonijo. In strah me je, da nisem edini, ki to opazi, predvsem pa da nisem edini, ki mu ni všeč to, ker se zavedam, da se nam slabo piše ob takšnem neusklajenem sodelovanju pred volitvami.

Politična kampanja se začne delati že prvi dan po volitvah. Janez to dobro ve in njegovih 32++ desnosučnih medijev je dokaz, da mu je jasno kaj počne. Na levem polu ni niti enega njihovega lastnega medija! Žalostno, predvsem pa zelo podcenjevalno. Že sam sem pred leti v pogovoru z nekaterimi izpostavil to težavo in jim tudi svetoval kaj narediti. Pa se ni zgodilo nič.

Druga stvar so vodje strank KUL, ki na soočenja prinašajo samo zgodbe iz preteklosti. Ali jim res njihovi svetovalci ne znajo svetovati, da Slovencev to ne zanima. Da se ne da več nikomur poslušati enih in istih zgodb, ki jih poslušamo že dve leti? Ali res ni nikomur jasno, da se s pogrevanjem zgodovine ne dobijo volitve, ampak se le te dobijo z usmerjenostjo v prihodnost? Časi, ko si vrgel na plano par afer so že zdavnaj mimo in čas je povozil te ljudi, ki še vedno verjamejo, da jim bo to pomagalo.

Tudi stranka SdS se je precej dobro “ustrelila v koleno”, ko so verjeli da bodo s poskusom diskreditacije Goloba z njegovo plačo,  stranki Gibanje Svoboda povzročili škodo. Niso jo. Ravno obratno – dosegli so kontra učinek, ker je Slovencem, razen volivcem Janeza, jasno da gre zgolj za žalosten poskus diskreditacije. Tudi te afere, ki bodo v teh dneh “prišle na površje” ne bodo povzročile škode Golobu, ker so povsem prozorne in ker ima takšnih afer Janez nad seboj vsaj 10 …

Ampak nazaj k strankam KULa. Moje srce je na levi strani. In vedno bo. In to kar pišem so zgolj dobronamerni nasveti, ki bi jih morali svetovalci teh strank preučiti in se mogoče celo kaj iz tega naučiti. Ker sem neobremenjen, mi je povsem vseeno kakšno ima kdo mnenje o meni. Ker pa mi ni vseeno za Slovenijo, pa tudi to napišem.

Tri stranke bi morale zamenjati svoje vodje. LMŠ, SD in SAB bi morali dobiti nove obraze. Heferle, Hot in Bandelli bi bile odlične zamenjave za njih. Predvsem bi bilo nekaj svežine in ne zgolj “infinitive loop” kot smo ga navajeni. Včasih je pametno razmisliti o tem kdaj je čas, da nekdo drug stopi v glavno vlogo. S tem bi dobili drugačne vsebine, predvsem pa neobremenjenost, ki se vedno znova pokaže kot “deal breaker” pri soočenjih ali pa že pri samem komentiranju dogodkov.

Vse štiri stranke KULa + Gibanje Svoboda bi morali imeti vsaj na “prvo žogo” usklajene poglede na določene problematike. Ne pa, da se na soočenjih med seboj same “žrejo” in se Janezu lahko samo smeji ob tem početju. Saj bi se lahko naučili kaj iz zadnjih dveh let delovanja koalicije, kajne?

Predvsem pa bi se vse ti štiri KUL stranke morale zavedati, da bo ravno njim Golob odnesel največ glasov, če ne bodo tvorne in pokazale možnosti sodelovanja v novi koaliciji. Ob ogledu soočenj imam občutek, da se gre vsaki zgolj za lastni interes in ne za interes državljanov. Posledično to pomeni, da verjetno ne “čutim” tega zgolj jaz, ampak še veliko drugih ljudi, ki jih motijo povsem podobne stvari,

Tudi to, da zadnji mesec vsi delajo “na predvolilni kampanji” je mimosunek. Tukaj “kudos” Janezu, ki to dela že štiri leta. Uničil je STA (no, poskušal ga je), uničil je RTV, uničil vse kar se je uničiti dalo ravno z namenom, da mu v “ciljni ravnini” ne more kdo uničiti triumfa. Ampak se mu je zgodilo to in Janez bo poraženec na teh volitvah. Razočaranje bo veliko in niti ne dvomim, da bo Janez trdil, da so mu ukradli volitve, mogoče nas čaka “zavzetje Kapitola” ali pa še kaj drugega.

Leve stranke so se kampanje lotile prepozno. Predvsem pa so se je lotile drugače kot bi jim sam predlagal. To ni “topshop” ko z oglasi dosežeš kupce. Politika je malce drugačen biznis in škoda je, da se tega ne zavedajo njihovi svetovalci. To, da se v zadnjem mesecu pojavljaš povsod in objavljaš ves čas na družbenih omrežjih pač ni predvolilna kampanja. Je zgolj iskanje rešitve, ki pa ne bo prinesla željenih rezultatov.

Leve stranke nimajo svojih lastnih medijev. Kar pomeni, da ne morejo svoje agende spraviti v medije. Da ne morejo zanikati nebuloz desnosučnih medijev in orkestriranega stroja, ki nas tepta zadnji dve leti. In očitno nihče ne razmišlja, da je potrebno ta stroj ustaviti ali pa se mu zoperstaviti.

Srčno upam, da kanibalizem strank KUL ne bo prinesel razočaranja volivcem in po ogledu zadnjih soočenj, bi se zgodilo ravno to – če ne bi bilo Roberta Goloba in Gibanja Svoboda. Po vseh kazalcih do sedaj je namreč on edini, ki zopet vrača zaupanje ljudi in ki se zaveda, da ljudje ne živimo v preteklosti, ampak zremo v prihodnost.

Srčno upam, da bo kdo od strank KUL 14 dni pred volitvami prebral tole moje pametovanje in se zavedal, da s takšno komunikacijo kot jo imajo sedaj, le te stranke ne bodo dosegle uspeha! In ne, ne želim si Janeza še enkrat za mandatarja, zato tudi tole pišem!

protesti 28 maj 2021 ljubljana 5